Του Απόστολου Κουρουπάκη
«H προσωπική μου εμπειρία δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλη την κοινωνία και τις άμεσα επηρεαζόμενες γυναίκες. Εν τέλει, γιατί είμαστε στην πολιτική; Δεν είναι για να βελτιώνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας;» λέει στην «Κ» η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και η οποία επαναδιεκδικεί την εκλογή της Σάβια Ορφανίδου.
–Σε τρεις γραμμές ποια είναι η οικονομική θεώρηση του ΔΗΣΥ;
–Ο ΔΗΣΥ είναι η φιλελεύθερη, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη του τόπου, η οποία στηρίζει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής.
–Είναι η οικονομική ανάκαμψη το δυνατό χαρτί του ΔΗΣΥ, ή έχει πλέον καεί;
–Το χαρτί της οικονομίας για τον ΔΗΣΥ εξακολουθεί να έχει πολύ θετικό πρόσημο. Όλοι μας θα πρέπει να κρινόμαστε στα δύσκολα και με βάση το αποτέλεσμα. Περνάμε ξανά μια πρωτοφανή κρίση, την πανδημία. Εάν σήμερα έχουμε την ευχέρεια να στηρίξουμε οικονομικά την κοινωνία μας, τις επιχειρήσεις και όχι μόνο, είναι λόγω της συνετής και υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων ετών που οδήγησε στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα επέτρεψαν τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη με τη μορφή επιδομάτων και χορηγιών. Σημειώνω με έμφαση: Είναι λόγω αυτής της διαχείρισης που σήμερα η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα και να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει τους πολίτες.
–Κάποιοι λένε πως βάζετε την προσωπική σας ζωή στον προεκλογικό βωμό, πώς απαντάτε;
–Με απόλυτη ειλικρίνεια! Ο προεκλογικός του κάθε βουλευτή βασίζεται στις πολιτικές απόψεις/θέσεις που πρεσβεύει, αλλά κυριότερα στο κοινοβουλευτικό έργο που έχει να επιδείξει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της/του πορείας. Στην προσωπική μου ζωή απέκτησα την ευλογία της μητρότητας, μέσα από τις δύσκολες, χρονοβόρες και πολύ δαπανηρές διαδικασίες της εξωσωματικής. Στη Βουλή προσπάθησα να μετατρέψω αυτές τις εμπειρίες και γνώσεις, σε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των γυναικών της Κύπρου και που διευκολύνουν το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα. Αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Επιχορήγησης για τις Εξωσωματικές, επιτυγχάνοντας, για πρώτη φορά, τη συμπερίληψη των μονηρών ατόμων και των γυναικών σε σχέση, καθώς και την επιχορήγηση της διαδικασίας φύλαξης ωαρίων ύψους €2.000, η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο. Επιπρόσθετα, με στόχο την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας στην Κύπρο, προώθησα τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των γυναικών για τη φύλαξη ωαρίων, για να γνωρίζουν από νεαρή ηλικία τη δυνατότητα φύλαξης της γονιμότητάς τους για το μέλλον. Τέλος, πρότεινα τη δωρεάν διαδικασία φύλαξης ωαρίων και σπέρματος για τους καρκινοπαθείς, το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο. H προσωπική μου εμπειρία δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλη την κοινωνία και τις άμεσα επηρεαζόμενες γυναίκες. Εν τέλει, γιατί είμαστε στην πολιτική; Δεν είναι για να βελτιώνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας;
–Πόσο εύκολο είναι να λειτουργείτε κομματικά μέσα σε ένα εν πολλοίς συντηρητικό ακροατήριο ή αν θέλετε μεταξύ φιλελεύθερης και λαϊκής Δεξιάς;
–Ο ΔΗΣΥ ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κεντροδεξιού πολιτικού χώρου, ο οποίος διέπεται από τις ιδεολογικές αρχές της χριστιανοδημοκρατίας και του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Η πολυφωνία και η πολυσυλλεκτικότητα ήταν πάντοτε η δύναμη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα μεγαλύτερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είμαστε παράταξη με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό την Ευρώπη και την επίλυση του Κυπριακού. Δεν είμαστε συγκεντρωτικό κόμμα, επιτρέπονται οι αποχρώσεις, αλλά η στρατηγική κατεύθυνση είναι μία.
–Ανήκετε στην κληριδική σχολή σκέψης του Πατριωτικού Ρεαλισμού, όπως έχετε δηλώσει. Ο νέος ρεαλισμός του Χάρη Γεωργιάδη πώς σας ακούγεται;
–Η ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία ασπάζεται και ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι η επίλυση του εθνικού μας ζητήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε., χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικούς στρατούς.
–Λείπει η βούληση των γυναικών να συμμετέχουν στα κοινά ή έντονη παρουσία της πατριαρχικής κοινωνίας τις εμποδίζει;
–Δεν θεωρώ ότι απουσιάζει η βούληση από γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια δύσκολη εξίσωση για όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε με τη μεγάλη απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται γυναίκες πολιτικούς, αλλά σίγουρα έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας και στερεοτύπων.
–Έχετε εισηγηθεί τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο, εισαγωγή χρηματοοικονομικής παιδείας στο γυμνάσιο… μήπως είναι περιττή πολυτέλεια αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο; Υπάρχουν τόσα άλλα μείζονα ζητήματα…
Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Πανεπιστημιακές μελέτες κατέδειξαν ότι 6 στους 10 Κύπριους είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, ενώ παράλληλα υπάρχει σοβαρό θέμα και με τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών, αλλά και της ίδιας της χώρας. Αναλογιστείτε για λίγο πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος και η παγκόσμια οικονομική ιστορία, εάν η πλειοψηφία των πολιτών ήξεραν τι είναι το επιτόκιο, διάβαζαν τα μικρά γράμματα στα συμβόλαια, ήξεραν να διαχειρίζονται το ιδιωτικό τους χρέος. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά την Κεντρική Τράπεζα που συντονίζει το όλο ζήτημα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που αποδέχτηκαν την πρότασή μου και έχουν ήδη ξεκινήσει δουλειά.
–Αν επανεκλεγείτε για ποιο πράγμα θα συνεχίσετε να πολεμάτε;
–Εάν με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, θα ασχοληθώ με θέματα στον τομέα της υγείας, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, αλλά και με ζητήματα των ευάλωτων ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την Πρόταση Νόμου που έχω υποβάλει για την παροχή προτεραιότητας σε ουρές αναμονής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για τα άτομα με αναπηρία, για άτομα άνω των 70 ετών, για εγκυμονούσες και πολύτεκνους. Κυριότερος και άμεσός μου στόχος, όμως, θα είναι να προωθήσω περαιτέρω πολιτικές που διευκολύνουν τη μητρότητα, όπως ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της νομοθεσίας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η παροχή της δυνατότητας των μονηρών ατόμων να κάνουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, η δημιουργία χώρων θηλασμού σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους και η επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 4 στους 6 μήνες.