Kathimerini.gr
Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να σπάει κάθε ρεκόρ στη Ρωσία και τα νοσοκομεία της χώρας να ασφυκτιούν, οι αρχές της Μόσχας μετέτρεψαν ένα παγοδρόμιο σε ξενοδοχείο νοσηλείας ασθενών με Covid-19.
H Ρωσία ανακοίνωσε 22.778 νέα κρούσματα κορωνοϊού, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων έχουν ασθενήσει με Covid-19 στους 1.948.603 από την έναρξη της πανδημίας. Η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Γαλλία.
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών αυξήθηε κατά 303, με το σύνολο στους 33.489.
Με τις αντοχές του συστήματος υγείας να δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση, οι αρχές μετατρέπουν σε προσωρινές κλινικές χώρους όπως το παγοδρόμιο. Στη Μόσχα, το παγοδρόμιο Krylatskoe Ice Palace, που έχει φιλοξενήσει μερικές από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις καλλιτεχνικού πατινάζ, έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό. Η Μόσχα αποτελεί μια από τις περιοχές με βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο, ανακοινώνοντας σήμρα 6.630 κρούσματα. Στο χώρο του παγοδρομίου υπάρχουν περισσότερες από 1.300 κλίνες και νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερων από 100 γιατρών και νοσοκόμων.
Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή περίπου 600 ασθενείς, ενώ δέχεται περίπου 60 με 80 εισαγωγές καθημερινά.
Παρά την πρόσφατη, κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων οι ρωσικές αρχές αντιστέκονται στις εκκλήσεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως είχαν κάνει στο πρώτο κύμα της άνοιξης, εστιάζοντας στη σημασία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και την επιβολή lockdown σε τοπικό επίπεδο. Οι αρχές στην περιοχή της Μπουριάτια της Σιβηρίας, που συνορεύει με τη Μογγολία, κλείνουν από σήμερα εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, μπαρ και δημόσιους χώρους για δύο εβδομάδες.
Είναι η πρώτη περιοχή στη Ρωσία που επιβάλει σκληρούς περιορισμούς ώστε να περιορίσει τη διασπορά της νόσου. «Ο αριθμός των ασθενών δεν μειώνεται», τονίζει ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξέι Τσίντενοφ. «Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στο δίκτυο των φαρμακείων. Και καθημερινά χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες», σημειώνει.