ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς να επιβιώσεις σε μια online σύσκεψη με τους συναδέλφους

Ο απόλυτος οδηγός για κάθε κορίτσι καριέρας, που θέλει να είναι επαγγελματίας στην καραντίνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση, όσες δουλειές μπορούν να υποστηρίξουν την εργασία από το σπίτι, το έχουν εφαρμόσει ήδη εδώ και αρκετές ημέρες.

Το #μένουμε_σπίτι έχει γίνει το motto όλων μας κι αυτό που περιεργαζόμαστε στην παρούσα φάση είναι τρόπους με τους οποίους θα μεταφέρουμε όλη μας την καθημερινότητα εντός των τοίχων για όσο κρατήσει η καραντίνα. Και αυτό περιλαμβάνει τα hobbies μας αλλά και την δουλειά μας για να γίνεται όσο πιο παραγωγική γίνεται.

Πολλοί από εμάς δουλεύουν μόνοι τους και ρυθμίζουν ακριβώς το πρόγραμμά τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ωστόσο, άλλοι τόσοι ανήκουν σε μία μεγαλύτερη ομάδα και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να κάνουν το team work να λειτουργεί κι από απόσταση.

Σε αυτή την περίπτωση όπως αντιλαμβάνεσαι, ήρθε η ώρα για μια online σύσκεψη μαζί με τους συναδέλφους και τον προϊστάμενο σου.
Το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να σε αγχώνει καθόλου, αν και δεν είναι πρέπον να φοράς τις πιτζάμες σου (από πάνω τουλάχιστον) και πρέπει να βάλεις λίγη προσπάθεια για να δείχνεις ευπαρουσίαστη και επαγγελματίας. Σου λέμε 7 τρόπους για να τα καταφέρεις!

Ντύσου σαν να είσαι στο γραφείο
Είναι σημαντικό να μην μένεις με τις πιτζάμες ή τις φόρμες σου καθώς εργάζεσαι από το σπίτι, όχι μόνο για να μπεις σε ένα πιο business mindset, αλλά για να δώσεις και στην online συνάντηση την ανάλογη σημασία.

Μάθε την τεχνολογία στα απ’ έξω και ανακατωτά
Κάθε εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για διαδικτυακές συναντήσεις -όπως το Skype, το Zoom, το Hangouts- έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, όλες έχουν κάποιες κοινές επιλογές όπως η «σίγαση», η κοινή χρήση οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων. Προσπάθησε να εξοικειωθείς και να νιώθεις άνετα με το interface της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιήσεις πριν την έναρξη του meeting και να μάθεις να τη χειρίζεσαι, με την ίδια ευκολία που χειρίζεσαι και τους λογαριασμούς σου στα social. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ψάχνεσαι με τα settings της πλατφόρμας, όταν ο υπεύθυνος θα απευθύνει μία σημαντική ερώτηση.

Κράτα σημειώσεις
Είναι σημαντικό να καταγράψεις στην ατζέντα σου κάθε ερώτηση, φράση ή βήμα που πιστεύεις ότι θα σου φανεί χρήσιμο, για να φέρεις εις πέρα αυτά που έχεις αναλάβει. Η ατζέντα θα είναι ουσιαστικά το brief πάνω στο οποίο θα πρέπει να εργαστείς, μέχρι την επόμενη συνάντηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατάς σημειώσεις εφόσον δεν είσαι στο γραφείο πιο για να δανειστείς το Notebook της συναδέλφου σου.

Κάνε εξάσκηση
καλό θα ήταν να τσεκάρεις ότι το μικρόφωνο, η κάμερα ή τα ακουστικά σου, σου επιτρέπουν να ακούγεσαι και να ακούς τους άλλους καλά, καθώς και να είσαι ορατή στους συμμετέχοντες. Γιατί δε υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να περιμένεις τους συναδέλφους σου να συντονιστούν, να βάλουν τα ακουστικά στην σωστή ρύθμιση κτλ.

Ακόμη και στο σπίτι καλό είναι να παραμείνεις επαγγελματίας
Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι στο γραφείο, αυτό δεν σημαίνει ότι αφού εργάζεσαι από το σπίτι, μπορείς να σκρολάρεις στo instagram σου κατά τη διάρκεια του online meeting. Όση ώρα και αν διαρκέσει η online συνάντηση με τους συναδέλφους, προσπάθησε να παραμείνεις συνεπής και να μην κάνεις κάτι που δεν θα έκανες αν βρισκόσασταν όλοι μαζί στο meeting room της εταιρείας. Plus, ένα tip για να έχεις στο μυαλό σου, απόφυγε την λεκάνη της τουαλέτας σου σαν background.

Speak up, όταν χρειάζεται!
Ακόμη και για αυτούς που έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση, τα online meetings συνιστούν μία αρκετά αμήχανη διαδικασία. Ειδικά εάν ο συντονιστής δυσκολεύεται να κρατήσει τη συζήτηση σε έναν ρυθμό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άβολα για όλους. Αυτό συνήθως έχει δύο αποτελέσματα: Να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλο ή να μην μιλάει κανείς και να απαντούν όλοι μονολεκτικά και βαριεστημένα στις ερωτήσεις του συντονιστή. Για να μην καταλήξεις στις δύο παραπάνω εκδοχές, φρόντισε να παίρνεις τον λόγο μόνο όταν έχεις όντως κάτι σημαντικό να πεις. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις λίγες παρατηρήσεις, μπορείς να τις κρατήσεις και να τις παραθέσεις στο κλείσιμο της συνάντησης. Έτσι η συζήτηση θα έχει περισσότερο flow και θα είναι πολύ πιο παραγωγική και γρήγορη! Νομίζω καμία μας δεν θα άντεχε ένα Online meeting για πάνω από μια ώρα.

Γίνε ενεργή
Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν στα online meetings, είναι το ότι επαναλαμβάνονται πολλές φορές τα ίδια πράγματα, είτε γιατί κάποιος δεν άκουσε κάτι, είτε γιατί δύο συμμετέχοντες αποφάσισαν να μετατρέψουν το επαγγελματικό meeting σε μεταξύ τους διάλογο. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν δίνει την ίδια προσοχή. Όσο περισσότεροι είναι εκείνοι που παρακολουθούν και συμμετέχουν στη συζήτηση, τόσο πιο εύκολο είναι να παρεκτραπεί και να κατευθυνθεί εκεί που θέλουν τα δύο ή τρία άτομα που όντως συμμετέχουν σε αυτή.
Ακριβώς επειδή δεν θέλεις να παίρνουν άλλοι αποφάσεις και πρωτοβουλίες για εσένα, προσπάθησε να κάνεις focus στα ζητούμενα της συνάντησης, να μην διστάζεις να φέρεις τον αντίλογο -όπου θεωρείς πως χρειάζεται- και να υπερασπίζεσαι τη θέση που έχεις σε αυτή την ομάδα.

 

Πηγή: must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X