ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν φως στο τούνελ τα ξενοδοχεία

Άγνωστο ακόμα το πότε θα ανοίξουν για τον εγχώριο τουρισμό - Στο περίμενε το προσωπικό - Κρατούν μικρό καλάθι για το Πάσχα

Τον Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί η παράταση του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Μια εξέλιξη και μία απόφαση η οποία θεωρήθηκε προμήνυμα για την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και στους κατοίκους Κύπρου, με πολλούς από τους εμπλεκόμενους να τοποθετούν την ημερομηνία αυτή, μαζί με την επαναλειτουργία της εστίασης, πράγμα που δεν έγινε. 

Ο επόμενος στόχος που θέτουν ξενοδόχοι και εμπλεκόμενοι στον κλάδο, είναι τα ξενοδοχεία να ανοίξουν για τον εγχώριο τουρισμό μαζί με την λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης. Πρόκειται για εκτιμήσεις οι οποίες ωστόσο γίνονται στα τυφλά, αφού, όπως αναφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου, δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης επί του θέματος. Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, οι ξενοδόχοι έκαναν λόγο για απουσία ενημέρωσης σχετικά με τις προθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμα και αν ανοίξει αύριο ο κλάδος, ανέφεραν χαρακτηριστικά, η έλλειψη προγραμματισμού, ήδη έχει στοιχίσει ακριβά. Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί από τον εγχώριο τουρισμό δεν θα έσωζαν την κατάσταση στα ξενοδοχεία. Θα διατηρούσαν, ωστόσο, τα ξενοδοχεία ζωντανά, κυρίως δε τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις αργίες μέχρι την έλευση των πρώτων τουριστών από τον Απρίλιο και μετά. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με τις αργίες 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου να μας αποχαιρετούν, ενώ εκφράζονται χαμηλές προσδοκίες για άνοιγμα την περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι το άνοιγμα αυτό καθαυτό, αλλά να δοθεί ημερομηνία, έστω και προκαταρκτική ακόμα και αν πρέπει να αλλάξει στην πορεία λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Άμεση επαναλειτουργία των μονάδων για τον εγχώριο τουρισμό ζητά επιτακτικά ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Από την στιγμή που έχει ανοίξει η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει και η διαμονή», επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. Πάντως, με την επανέναρξη της εστίασης, οι Κύπριοι επισκέπτονται ήδη τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τα οποία μοιράζονται σε εσωτερικό χώρο για τους ξένους τουρίστες και οι Κύπριοι χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς.

Συνεχής αναβολή

Το ζητούμενο είναι να δοθεί ημερομηνία εντός Απριλίου, σημειώνει ο κ. Λοϊζίδης. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν, σε εργαζομένους να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για τον εξωτερικό τουρισμό. Στην συνέντευξη του στην «Κ» της Κυριακής, ο Υφυπουργός Τουρισμού είχε παραδεχτεί ότι δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό κάποια τελεσίδικη ημερομηνία. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είμαστε μακριά», ανέφερε ο Σάββας Περδίος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε ως προορισμός να περιμένουμε ως την τελευταία μέρα που θα έρθει κάποιος από το εξωτερικό για να ανοίξουμε.«Ελπίζω ότι είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί το συντομότερο καθώς ο τομέας των ξενοδοχείων χρειάζεται εβδομάδες προετοιμασίας».

Μόνο 17 ξενοδοχεία

Αυτή την στιγμή, παραμονές της 1ης Απριλίου και της έναρξης αφίξεων τουριστών από το Ισραήλ, είναι ανοικτά μόνο 17 ξενοδοχεία. Αυτό, από μόνο του, λειτουργεί αποτρεπτικά στον εξερχόμενο τουρίστα να προχωρήσει τελικά στην κράτηση. Συγκεκριμένα, λειτουργούν πέντε ξενοδοχεία στην Λεμεσό, 8 στην Λευκωσία, 3 στην Πάφο, 1 στην Λάρνακα και κανένα στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ασάφεια στις προθέσεις

Είναι κοινώς παραδεκτό τόσο από ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ όσο και από εργοδοτικές οργανώσεις, ότι υπάρχει ασάφεια στις προθέσεις του Υπουργείου σε σχέση με τα αιτήματα του κλάδου των ξενοδόχων.Αυτό που καταγράφεται είναι η τεράστια ανάγκη για την οικονομία και όχι απλώς για τον τουρισμό, αλλά για την δημιουργία οδικού χάρτη για επανεκκίνηση διαφόρων κλάδων δραστηριότητας στην βάση επιδημιολογικών στόχων. «Όχι απλά το έχει ανάγκη, το δικαιούται η οικονομία», υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αίτημα το οποίο κατέθεσε εδώ και μήνες η Ομοσπονδία ενώπιον του Υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, ένδειξη η οποία να δίνει κάποια καθοδήγηση ως προς το πότε θα ανοίξουν εστίαση (εσωτερικά) και τα ξενοδοχεία για τον εγχώριο τουρισμό. Ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης αρκέστηκε να αναφέρει ότι η συμβουλευτική επιδημιολογική επιτροπή δεν είναι αρνητική στις χαλαρώσεις εφόσον υπάρχει η τήρηση και επιτήρηση των μέτρων.

Παράταση προγραμμάτων

Η άλλη όψη του νομίσματος από την κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου.Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2019 δηλαδή, η πλειοψηφία του προσωπικού των ξενοδοχείων ζει με τα επιδόματα τα οποία δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού. Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι τραγική περιγράφει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης και η ανάγκη για επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους είναι επιτακτική. Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται πάντως η πρόθεση για συνέχιση της ενίσχυσης του κλάδου. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, ο Χάρης Λοϊζίδης αποκάλυψε ότι τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούνιο με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι το ύψος της επιδότησης θα βασιστεί αναλόγως κίνησης που θα υπάρξει καθόλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Όπως ανέφερε, είναι κοντά στο να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες τόσο με την Υπουργό Εργασίας όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ζητούν εμβολιασμούς

Το θέμα των εμβολιασμών των εργαζομένων της πρώτης γραμμής του τουρισμού και δη των ξενοδοχείων είναι ένα θέμα που τίθεται επιτακτικά από εμπλεκόμενους φορείς. ΣΤΕΚ και ΟΕΒ ζητούν μετά τις ευπαθείς ομάδες να δοθεί πλέον προτεραιότητα στις ομάδες επαγγελμάτων της πρώτης γραμμής της οικονομίας. Και από την πλευρά τους οι συντεχνίες του προσωπικού τονίζουν ότι το προσωπικό των ξενοδοχείων πρέπει να εμβολιαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση της πανδημίας με την επανέναρξη των τουριστικών ροών το καλοκαίρι. Επίσης, υπογραμμίζουν την τεράστια ανάγκη που έχει η οικονομία για οδικό χάρτη. Να καθοριστεί το αν πάμε καλά με συγκεκριμένα στοιχεία τι θα ανοίξουν σε βάθος χρόνου. Δικαιούται η οικονομία να έχει ένα μπούσουλα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X