ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πηλείδου: Η μαρίνα Αγίας Νάπας ενισχύει το ρόλο της Κύπρου ως ναυτιλιακό κράτος

Η μαρίνα έχει πολλά να προσφέρει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρη την χώρα, δήλωσε η Υφυπουργός

ΚΥΠΕ

Η μαρίνα της Αγίας Νάπας έχει πολλά να προσφέρει όχι μόνο στη περιοχή αλλά και στο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως ναυτιλιακό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Μαρίνα Αγίας Νάπας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου, η Υφυπουργός είπε πως «έχουν γίνει άλματα όσον αφορά την κατασκευή αλλά και τον σχεδιασμό της μαρίνας, η οποία αναμένεται να είναι πέραν των προσδοκιών, όσον αφορά τις μοντέρνες εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των σκαφών και όλων των άλλων υποδομών και δραστηριοτήτων».

Πρόσθεσε ότι «για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Ως το Υφυπουργείο που είναι υπεύθυνο για την διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη, θεωρούμε ότι οι μαρίνες έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, όχι μόνο λόγω των σκαφών που προσελκύουν, του ναυτικού τουρισμού και της αναβάθμισης αυτών που έχει να προσφέρει η Κύπρος, αλλά και επειδή οι πολίτες της Κύπρου έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν περισσότερο με την ναυτική και την ναυτιλιακή ταυτότητα της χώρας μας, η οποία παρ’ όλο που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν λιγότερο αισθητή και λιγότερο αντιληπτή στον κόσμο στην καθημερινότητα του».

Σημείωσε ακόμα ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας «έχει πολλά να προσφέρει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρη την χώρα και στο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος ως ναυτιλιακό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Πηλίδου είπε πως «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται ήδη μία πολιτική για τα γιοτ που αφορά τον εκμοντερνισμό της προσέγγισης μας προς την εγγραφή γιοτ στο κυπριακό νηολόγιο, ούτως ώστε να είναι πιο απλή και πιο φιλική η διαδικασία. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας και σ’ αυτό το κομμάτι της πίτας που είναι κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν».

Σε άλλη ερώτηση η Υφυπουργός απάντησε πως από την ενημέρωση που είχε για τη μαρίνα Αγίας Νάπας της έκανε εντύπωση «ο επαγγελματισμός και η προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο θα δουλεύει η όλη διαδικασία με τον ελλιμενισμό των σκαφών, με την αποδοχή σκαφών όλων μεγεθών, υπάρχουν δηλαδή από μικρές βάρκες μέχρι και κρουαζιερόπλοια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν πρόνοιες για να δέχεται σκάφη η μαρίνα και στην περιοχή της Αμμοχώστου , αφού η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε τη δυνατότητα να δέχεται σκάφη μεγάλων σκαφών και κρουαζιερόπλοιο» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό θα προσθέσει πάρα πολλά στην περιοχή. Επίσης η μαρίνα συνδυάζει το ναυτικό κομμάτι με την τουριστική πτυχή ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα στο χώρο, κάτι που θα ενδιαφέρει και τους κύπριους επισκέπτες».

Σε παρατήρηση ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας θα είναι μια άλλη είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, η κα. Πηλίδου είπε πως «όπως όλες οι μαρίνες και οι νόμιμοι χώροι ελλιμενισμού είναι μια είσοδος στη Δημοκρατία που διασφαλίζει όλες τις δικλίδες ασφαλείας που εφαρμόζονται με την παρουσία της Λιμενικής Αστυνομίας, των Αρχών που κάνουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους».

Είπε ακόμα ότι «τα Διατάγματα που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνουν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος δέχεται επιβάτες και πληρώματα από σκάφη αναψυχής. Η μαρίνα Αγίας Νάπας και όλες οι μαρίνες και οι έννομοι χώροι ελλιμενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να δεχθούν τουρίστες που φτάνουν με σκάφη αναψυχής, με τις ίδιες πρόνοιες που ισχύουν με την άφιξη επιβατών στα αεροδρόμια».

Σε σχετική ερώτηση η κα. Πηλείδου είπε πως ακόμα και σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύει ο κόσμος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουν τουρίστες με σκάφος και να παραθερίσουν στην Κύπρο, βάση των προνοιών που έχουν ενταχθεί στα συγκεκριμένα διατάγματα».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος M.M. Makronisos Marina Ltd, εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της Υφυπουργού Ναυτιλίας στη μαρίνα Αγίας Νάπας και χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και στους ξένους επενδυτές αλλά και στην δική μας επιμονή και στην σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει τόσα χρόνια, γιατί σήμερα έχουμε μια μαρίνα που άνοιξε προς όλους για τα σκάφη ελλιμενισμού. Από την 1η Ιουνίου η μαρίνα δέχεται σκάφη και παρέχει όλες τις υπηρεσίες και προχωρούμε προς την ολοκλήρωση του έργου».

Ανέφερε ακόμα ότι η πανδημία του κορωνοϊού «έχουν χαλάσει τα προγράμματα που είχαμε σχεδιάσει, όπως π.χ. δεν είναι έτοιμη η εμπορική ζώνη, ώστε να μπορεί ο κόσμος που ελλιμενίζει τα σκάφη του ή έρχεται από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν τους χώρους εστίασης. Ωστόσο το πρόγραμμα της μαρίνας συνεχίζεται και το έργο θα είναι μοναδικό τόσο για την περιοχή όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό και θα προσελκύσει τόσο ξένους όσο και ντόπιους».

Ο κ. Καραμοντάνης σημείωσε ακόμα ότι «επιβάλλεται η κατασκευή μαρίνων στην Κύπρο προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά ο ναυτικός τουρισμός. Εμείς συνεργαζόμαστε με τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «η εμπορική ζώνη θα ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου ενώ η οικιστική ανάπτυξη θα τελειώσει γύρω στα τέλη του 2022. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, όπως προνοεί η συμφωνία με το κράτος, έχουμε παραδώσει το κομμάτι που έχει να κάνει με τα λιμενικά έργα και τις θέσεις ελλιμενισμού, οι οποίες άρχισαν ήδη να δέχονται σκάφη».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας Κωνσταντίνος Φυτηρής είπε πως «η μαρίνα άρχισε ήδη εμπορικά τη λειτουργία της, μετά από πέντε μήνες πιλοτικής λειτουργίας όπου επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Σήμερα το απόγευμα θα υποδεχθούμε το πρώτο σκάφος από το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Πορτογαλία, τηρώντας όλες τις διατάξεις που προβλέπονται από τα διατάγματα της κυβέρνησης που αφορούν τον κορωνοϊό».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αρχίσει πλέον η άφιξη σκαφών από τις γειτονικές χώρες που είναι άλλωστε και η επιδίωξη μας σαν αγορά. Συγκεκριμένα αναμένουμε άφιξη σκαφών από το Ισραήλ και το Λίβανο» είπε και σημείωσε πως «η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την άφιξη σκαφών, αφού έχουν ανασταλεί αρκετά αιτήματα που είχαμε για φιλοξενία και ελλιμενισμό σκαφών. Ωστόσο πιστεύω πως εάν η Κύπρος συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και είμαστε ασφαλής προορισμός θα πάμε μπροστά και η μαρίνα θα είναι γεμάτη από σκάφη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φυτηρής είπε πως «στο σκάφος που φτάνει το απόγευμα από την Πορτογαλία επιβαίνουν τέσσερα άτομα, ταξιδεύει για 18 μέρες στη θάλασσα, δεν έπιασε λιμάνι για πάνω από 14 μέρες, οπότε το μόνο που απαιτείται είναι η διενέργεια του τεστ για κορωνοϊό. Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό τότε οι επιβάτες θα είναι ελεύθεροι να βγουν από το σκάφος και να χαρούν τις ομορφιές της Κύπρου».

Εξήγησε ακόμα ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με κινητά συνεργεία από τις εταιρείες που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το κράτος για διενέργεια τεστ κορωνοϊού, θα φτάνουν στη μαρίνα, θα κάνουν το τεστ πάνω στο σκάφος, οι επιβάτες θα παραμένουν στο σκάφος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ και σε περίπτωση που αυτά είναι αρνητικά, τότε θα μπορούν να αποβιβαστούν».

Είπε ακόμα ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα κάνουν για να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ κορωνοϊού, αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογα με το είδος του τεστ που θα κάνουν οι εταιρείες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση