ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο επικίνδυνος συνδυασμός γρίπης και COVID-19

Η ταυτόχρονη νόσηση εξαιτίας των δύο ιών αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του ασθενούς κατά έξι φορές και την ανάγκη για εμβολιασμό

Η κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η γρίπη Α και η νόσος COVID-19 θα συνυπάρξουν πλησιάζει, όσο οδεύουμε προς τους μήνες του χειμώνα, και η ανάγκη για εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η Κύπρος, προς το παρόν, δεν επηρεάζεται από την γρίπη Α, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να παραλαμβάνονται τα εμβόλια κατά της γρίπης Α, αν και παρατηρήθηκε καθυστέρηση μερικών ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει πρόσφατων μελετών, η ταυτόχρονη νόσηση με COVID-19 και γρίπη Α, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες θανάτου. Οι ιατροί, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν αρχίσει να ενημερώνουν το κοινό για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης Α, αλλά μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό που αφορά στους επαγγελματίες υγείας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίων, δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των ιατρών και των νοσηλευτών που εμβολιάζεται κατά της γρίπης Α αν και αυτός είναι ο στόχος φέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ».

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην «Κ» σε σχέση με την ανάγκη για εμβολιασμό κατά της γρίπης Α, είπε ότι από τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό δόσεων εμβολίου. Όσον αφορά στην χορήγησή του, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες όπως η Αστυνομία.

Ευοίωνες ενδείξεις

Οι συστάσεις για τα κράτη μέλη αφορούν στον αντιγριπικό εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ανοσία κατά του ιού της εποχικής γρίπης. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης. Ο δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι τον χειμώνα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 θα αυξηθούν, εξαιτίας του ότι οι πολίτες θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ως επί το πλείστον, η χρήση της μάσκας θα περιορίσει τουλάχιστον την έξαρση της γρίπης. Αυτό συνέβη, πρόσθεσε, σε χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, το οποίο εξέρχεται από τον χειμώνα και φαίνεται ότι με την τήρηση μέτρων περιόρισαν την εποχική γρίπη.

Πρώτη παραλαβή

Η άφιξη των πρώτων δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου αναμένετο αρχικά στην Κύπρο γύρω στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο παρατηρήθηκε μικρή καθυστέρηση η οποία εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας αποδίδεται στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί διεθνώς, ένεκα της πανδημίας, με τις αερομεταφορές. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι οι συστάσεις προς τα κράτη για έναρξη των εμβολιασμών κατά της γρίπης Α αναφέρονταν στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο μπορούν να παρατείνουν την έναρξη των εμβολιασμών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διανομή των πρώτων δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου στους Προσωπικούς Ιατρούς και Παιδίατρους.

Η πρώτη παραλαβή αφορά 32,5 χιλιάδες εμβόλια από σύνολο 135 χιλιάδων, τα οποία θα φθάσουν στην Κύπρο τμηματικά. Η χορήγησή τους θα γίνει στην βάση των ιεραρχήσεων που έχουν κάνει οι ίδιοι οι γιατροί, οι οποίοι θα ειδοποιούν τους δικαιούχους και θα τους δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς και το πότε θα προσέρχονται για εμβολιασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η διαφύλαξη των νοσηλευτηρίων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, η θωράκιση των επαγγελματιών υγείας, κυρίως αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, την οποία τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εδώ και αρκετούς μήνες συνιστούν προς το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο του αντιγριπικού εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, θα ενταχθούν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» έγινε αναφορά σε διαπιστώσεις των μελών της επιστημονικής ομάδας για το χαμηλό ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάζεται κατά της γρίπης Α. Πρόσφατα, έγινε έρευνα μέσω ερωτηματολογίων που εστάλησαν από τον ΠΙΣ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τις διαπιστώσεις να μην είναι ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μόνο το 35% περίπου των επαγγελματιών υγείας – ιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου κ.ο.κ. – εμβολιάστηκε την περσινή χρονιά. Μάλιστα, ερωτηθέντες οι συμμετέχοντες φέρονται να έχουν εκφράσει σε μεγαλύτερο ποσοστό την πρόθεση για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Α φέτος. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται ότι θα εξαχθούν και πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι επαγγελματίες υγείας επιλέγουν να μην εμβολιάζονται και το αντίθετο.

Επικίνδυνο «κοκτέιλ»

Η συνύπαρξη της γρίπης Α και της COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και φέρεται να πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και για θάνατο. Όπως ανέφερε στην «Κ» η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος δρ Μαρία Κολιού, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η ταυτόχρονη λοίμωξη με γρίπη Α και COVID-19 στον ίδιο ασθενή αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου 6 φορές. Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές που επικαλείται ο «Guardian», βάσει των ευρημάτων από ένα μικρό δείγμα, το 43% των ασθενών με ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη Α και COVID-19 κατέληξε, σε σύγκριση με το ποσοστό των ασθενών που είχαν μολυνθεί μόνο από COVID-19 και ανέρχεται στο 26,9%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μερικές αποδείξεις που προκύπτουν από την μελέτη για την ταυτόχρονη νόσηση, σχετικά με την ανταγωνιστική συμπεριφορά της γρίπης εναντίον άλλων ιών με τους οποίους συνυπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την συνύπαρξή της με τον νέο κορωνοϊό, προς το παρόν, ως προς το ποιος ιός επικρατεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X