Μπορεί οι αγορές της Βρετανίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ να είναι καθοριστικές για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, ωστόσο σημαντικό κομμάτι του παζλ αποτελεί και η εγχώρια αγορά με τα πλείστα ξενοδοχεία να ευελπιστούν στην στήριξη των Κυπρίων για να καλύψουν κάποια κενά. Αυτό καταδεικνύεται μέσα από την προσπάθεια προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού στα κυπριακά ξενοδοχεία και καταλύματα, με ξενοδόχους και Υφυπουργείο να προσπαθούν να «καλοπιάσουν τους Κύπριους τουρίστες, καλώντας τους να σκεφτούν το σενάριο των διακοπών στην Κύπρο. Είτε μέσω του προγράμματος επιδότησης εγχώριου τουρισμού, είτε μέσω προσφορών και εκπτώσεων που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στο κοινό. Έτσι, όσοι αποφασίσουν ότι χρειάζονται μια εξόρμηση μετά την περίοδο του lockdown, μπορούν να επωφεληθούν πληθώρα προσφορών για διακοπές εντός Κύπρου.
Πλατφόρμες τουριστικών κρατήσεων τύπου booking.com πληροφορούν το κοινό για επιλογές που ξεκινούν από 36 ευρώ σε τουριστικά καταλύματα ή προσφορές 15% που προσφέρουν τα ξενοδοχεία εφόσον ο πελάτης κάνει την κράτηση του μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Για τον Μάιο, προσφέρονται από τετράστερα ξενοδοχεία εκπτώσεις μέχρι και 30% στην τιμή διανυκτέρευσης, ενώ προσφέρεται επιπλέον μείωση στην τιμή κατά 8% εφόσον η κράτηση γίνεται διαδικτυακά και απευθείας στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα εάν η τελική τιμή για δύο διανυκτερεύσεις είναι 284 ευρώ, τότε η τελική τιμή θα ανέλθει στα 261 ευρώ.
Προσφέρεται επίσης και η επιλογή σε πρόγραμμα ανταμοιβής του ξενοδοχείου μέσω της οποίας οι πελάτες επωφελούνται άλλων ευκολιών όπως δωρεάν ακύρωσης, μη απαίτησης προκαταβολής, επιπλέον έκπτωσης, δωρεάν διανυχτερεύσεις, και διαμονής παιδιών. Μια άλλη επιλογή για πιο προσιτές διακοπές αποτελούν φυσικά τα καταλύματα τύπου Airbnb, μια αγορά η οποία σημείωσε μεγάλη κάμψη ένεκα πανδημίας, και η οποία ωστόσο παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.
Διακοπές με επιδότηση
Εφόσον το πρόγραμμα επιδότησης ήταν σε ισχύ όλο το διάστημα της απαγόρευσης διανυκτερεύσεων για τον εγχώριο τουρισμό, η επέκταση του από τον Ιούνιο και μετά, ήταν λογικό επόμενο. Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ο τελικός κατάλογος των ξενοδοχείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Υφυπουργείου και θα προσφέρουν τιμές διανυκτέρευσης μέχρι 60 ευρώ με πρόγευμα ανά ημέρα για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2021 και για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021. Το ποσό της επιδότησης που θα καταβάλλει το Υφυπουργείο Τουρισμού θα αντιστοιχεί στο 35% της τιμής διανυκτέρευσης/ ανά δωμάτιο, με ελάχιστη περίοδο διαμονής τα 2 βράδια ανά δωμάτιο. Οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν από τον δικαιούχο το 65% της δηλωθείσας τιμής από το κάθε τουριστικό κατάλυμα, ενώ το υπόλοιπο 35% της τιμής θα υποβάλλεται στο Υφυπουργείο για την αποπληρωμή του μαζί με το ειδικό έντυπο που θα διατεθεί από το Υφυπουργείο (δήλωση δικαιούχου), όπου θα φαίνεται η υπογραφή, τα στοιχεία του δικαιούχου και η διεύθυνση μόνιμης διαμονής. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο, τα τιμολόγια θα πρέπει να αποστέλλονται στο Υφυπουργείο για εξόφληση εντός 10ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της διαμονής. Από το σχέδιο εξαιρούνται οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, μήνες κατά τους οποίες θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι υπάρχουσες προσφορές από πλευράς των ξενοδοχείων. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σχέδιο το οποίο πέρσι είχε αξιοποιηθεί πάρα πολύ αφού παρέχεται στον Κύπριο η δυνατότητα επιλογής πολλών ξενοδοχείων και διαμερισμάτων», ανέφερε ο Λάκης Αβρααμίδης, λειτουργός της Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου.
Υπενθυμίζεται ότι για τη διαμονή στα ξενοδοχεία είναι απαραίτητη η προσκόμιση του safe pass το οποίο περιλαμβάνει αποδεικτικό εμβολιασμού, PCR ή Rapid test 72 ωρών και αποδεικτικό νόσησης με τον ιό τους τελευταίους έξι μήνες. Το θέμα του rapid test είναι κάτι το οποίο προβληματίζει λόγω της αναγκαστικής επανάληψης του εντός 72 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι για διακοπές διάρκειας περισσότερων των τριών ημερών, ο τουρίστας θα πρέπει να διακόπτει τις διακοπές του για να διενεργεί το τεστ. Αντιδράσεις για αυτό το θέμα έχουν καταγραφεί και από ένα άλλο κρίκο της τουριστικής αλυσίδας, τα κέντρα αναψυχής ενώ οι εικόνες οι οποίες καταγράφονται καθημερινά πλέον στα σημεία διενέργειας των τεστ, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της απόφασης. Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες, για την διακίνηση τους εντός και εκτός ξενοδοχείου θα πρέπει να γίνεται προσκόμιση του Cyprus Flight Pass ενώ δεν θα απαιτείται η επαναληπτική εξέταση κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.
Χαμηλές πληρότητες
Οι κρατήσεις ωστόσο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο, με την ολοκλήρωση του νέου καταλόγου ξενοδοχείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Υφυπουργείου ενώ θα καταγραφεί μια επιπλέον αύξηση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για περίοδο η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο των επιδοτημένων διακοπών κάτι που θα δώσει γερή πάσα στα ξενοδοχεία ώστε να καταφέρουν να γεμίσουν τις κλίνες τους λίγο πριν την έναρξη των μαζικότερων αφίξεων εισερχόμενου τουρισμού. Μέχρι τότε ωστόσο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία προχωρούν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς. Ο Μάιος εκτιμάται ότι θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα με χαμηλές πληρότητες. Ενδεικτικά, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λάρνακας, κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20%, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει μέχρι τα μέσα Μαΐου. Περιγράφοντας την εικόνα στην Λάρνακα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Ιωάννα Φλωρεντιάδου ανέφερε ότι αυτή την στιγμή είναι ανοικτά γύρω στα 25 ξενοδοχεία (γύρω στο 50% του συνόλου) εκ των οποίων τα 20 αποτελούν μικρά μπουτίκ και αστικά ξενοδοχεία. Όπως αναφέρει μέχρι τέλος του μήνα οι πληρότητες θα αγγίξουν έως και το 20% κατά μέσο όρο. «Ελπίζουμε ότι οι πληρότητες μέσα στον Ιούνη θα πλησιάσουν το 40-50% και ελπίζουμε για κάτι καλύτερο από τον Ιούλιο και μετά», αναφέρει.
Στόχος να πιάσουμε το 50% του 2019
Τώρα όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι, φαίνεται ότι το αισιόδοξο σενάριο για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι το 50% των κρατήσεων του 2019. Ωστόσο παρά την αισιοδοξία, ξενοδόχοι περιγράφουν στην «Κ» ότι όσο περνούν οι μέρες η ελπίδα γίνεται όλο και πιο μακρινός ο στόχος κυρίως λόγω της καθυστέρησης στις αφίξεις από την βρετανική αγορά. Με αυτά τα δεδομένα το ρεαλιστικό σενάριο για το 2021 είναι το 40% του 2019. Πάντως, μιλώντας στην «Κ» ο υφυπουργός Σάββας Περδίος ανέφερε την εκτίμηση του ότι φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020, μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον στις αναζητήσεις της Κύπρου ως προορισμός παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα ανακοινωθεί η νέα κατάταξη των χωρών από την Μεγάλη Βρετανία. Αυτή την στιγμή οι τουρίστες στα ξενοδοχεία που έχουν λειτουργήσει είναι Ισραηλινοί και Ρώσοι, ωστόσο δεν υπήρξε αρκετή κίνηση να δώσει ποσοστά πληρότητας σε όλες τις μονάδες και τις επαρχίες και να ικανοποιήσει το σύνολο των μονάδων που ήταν ανοικτές, όπως επισημαίνει η κυρία Φλωρεντιάδου. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο κ. Αβρααμίδης μετά την ανακοίνωση του lockdown του Απρίλη, ακολούθησαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων και κρατήσεων. Επισημαίνει δε ότι η αγορά θα δείξει σημάδια βελτίωσης, με την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την αδειοδότηση των ναυλωμένων πτήσεων από τη ρωσική αγορά και στις 28 Μαΐου οι νέες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Αυτοί οι δύο παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν και τις φετινές επιδόσεις του τουριστικού ρεύματος στο νησί.
Έντυπη Έκδοση