Τα παρατεταμένα διαστήματα καλοκαιρίας, ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κύπρο έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ακόμα και κατά τους μήνες του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Ως εκ τούτου, το Τμήμα Δασών δεν εφησυχάζει, καθώς οι περίοδοι του έτους, οι οποίες δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, προσφέρονται για προετοιμασία, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών κατά τις περιόδους υψηλού κινδύνου.
Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», κάνει λόγο για επίτευγμα, όσον αφορά τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το 2019 και για την αντιμετώπισή τους, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς. Παράλληλα, έκανε λόγο για εμπρησμούς οι οποίοι συνεπάγονται εγκληματική ενέργεια, καθώς και τις ποινές οι οποίες έχουν αυξηθεί, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στην επιβολή τους.
Η βροχόπτωση που σημειώθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, αποτέλεσε την αιτία για αυξημένη βλάστηση, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, επεσήμανε ο κος Αλεξάνδρου. Οι δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του 2019, ανήλθαν στις 95 και επηρέασαν δάσος από πεύκα, είτε άγρια και χαμηλή βλάστηση. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, που ανέρχεται στις 100 πυρκαγιές, αλλά και με τον μέσο όρο για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2018, που ήταν 156 πυρκαγιές. Μάλιστα, σε σύγκριση και με το 2018, κατά το οποίο οι δασικές πυρκαγιές ανήλθαν στις 131, ο αριθμός για το 2019 είναι μειωμένος.
Πυρκαγιές σημειώθηκαν και εντός γεωργικής γης, πρόσθεσε ο κος Αλεξάνδρου, ωστόσο αυτές συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο, παρά το ότι ο αριθμός τους ανήλθε στις 150. Οι γεωργικές πυρκαγιές κατασβέστηκαν εγκαίρως, είπε ο κος Αλεξάνδρου, προτού γίνουν απειλητικές. Αξίζει, να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι βάσει των στοιχείων που κατέγραψε το Τμήμα Δασών, οι πλείστες εκ των γεωργικών πυρκαγιών εκδηλώθηκαν εξαιτίας καψαλισμάτων.
Όσον αφορά τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, οι κακόβουλες ενέργειες κρατούν τα ηνία, ανέφερε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ενώ ακολουθούν οι γεωργικές πυρκαγιές.
Λιγότερη καμένη έκταση
Τα θετικά στοιχεία δεν αφορούν μόνο στον μειωμένο αριθμό δασικών πυρκαγιών που καταγράφηκαν το 2019, αλλά και στην δασική έκταση η οποία έχει χαθεί κατά το ίδιο έτος. Βάσει των στοιχείων, η καμένη δασική έκταση ανέρχεται στα 705 εκτάρια, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας, ο οποίος ανέρχεται στα 1218 εκτάρια. Παράλληλα, ο μέσος όρος περιόδου (2000-2018) ανέρχεται στα 2300 εκτάρια.
Αποτέλεσμα οργάνωσης
Τα εντυπωσιακά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα τα οποία προανέφερε, ο κος Αλεξάνδρου είπε ότι δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα οργάνωσης και προγραμματισμού, παράγοντες που συμβάλλουν στην βελτίωση του συστήματος.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών λειτούργησε για πρώτη φορά το επιχειρησιακό κέντρο, ενώ ο αριθμός κλήσης για αναφορά πυρκαγιάς λειτούργησε φέτος καλύτερα. Όλες οι υπηρεσίες, παράλληλα, τέθηκαν σε εγρήγορση καθώς ενεπλάκη στο θέμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ο κος Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι έγιναν και πιο αποτελεσματικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.
Εκ των σημαντικότερων παραγόντων οι οποίοι συνέτειναν στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση δυνάμεων πυρόσβεσης, τόσο κατά το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών, αλλά και αργότερα, παρακολουθώντας την εξέλιξή τους. Βάσει της ενημέρωσης της οποίας λαμβάνει, ο κος Αλεξάνδρου δίνει από την πρώτη στιγμή εντολή για τον αριθμό των οχημάτων που πρέπει να προστρέξουν στην περιοχή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς. Ως συγκεκριμένο παράδειγμα ανέφερε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2018 στον Πύργο Τυλληρίας, για την αντιμετώπιση της οποίας ο κος Αλεξάνδρου έδωσε εντολή από την πρώτη στιγμή για κινητοποίηση του 50% της παγκύπριας δύναμης του Τμήματος Δασών.
Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είναι η άφιξη των δυνάμεων σε λιγότερο χρόνο. Σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία, για πρώτη φορά, του επιχειρησιακού κέντρου του Τμήματος Δασών, όπου τα μέλη τα οποία το στελεχώνουν, απαντούν στις κλήσεις του 1407 με επαγγελματικό τρόπο, πλέον. Ωστόσο, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στο κοινό, υπογράμμισε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, καθώς η συμβολή του ήταν καθοριστική ως προς τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, σε περίπου οκτώ περιπτώσεις, παρά την διάταξη των δυνάμεων του Τμήματος Δασών, η πληροφόρηση για πυρκαγιά ήρθε από τους πολίτες.
Πρώτοι οι εμπρησμοί
Όσον αφορά τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, οι κακόβουλες ενέργειες κρατούν τα ηνία, ανέφερε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ενώ ακολουθούν οι γεωργικές πυρκαγιές. Ωστόσο, επεσήμανε ότι όσον αφορά τις ανθρωπογενείς πυρκαγιές, αυτές μειώθηκαν το 2019. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 70% που αφορούσαν ανθρώπινη αμέλεια και 30% που αφορούσαν κακόβουλες πυρκαγιές, το 2018 τα ποσοστά έφτασαν στο 60%-40% και το 2019 στο 50%-50%.
Το 2019, ωστόσο, αρκετές ξέσπασαν εξαιτίας και της πτώσης κεραυνών, αλλά οι συγκεκριμένες πυρκαγιές είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, καθώς εκδηλώνονται συνήθως πάνω σε κορυφές, γι’ αυτό δεν μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα. Η δυσκολία στην κατάσβεσή τους έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως είναι σε δύσβατες περιοχές, χωρίς δρόμους, έτσι οι δυνάμεις πυρόσβεσης δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το σημείο.
Κινδύνευσε προσωπικό στον Ακάμα
Όπως είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, στην καίριας σημασίας περιοχή του Ακάμα, έγινε πραγματική δουλειά το 2019. Ενώ ο μέσος όρος των κακόβουλων πυρκαγιών ανέρχεται διαχρονικά στις 13 πυρκαγιές και το 2018 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στις 35, το 2019 ο αριθμός των κακόβουλων πυρκαγιών επανήλθε στις 15, επαναφέροντας τον αριθμό για τον Ακάμα κοντά στον μέσο όρο.
Οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές στον Ακάμα έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό του Τμήματος Δασών, όπως είπε ο κος Αλεξάνδρου. Εξήγησε ότι, ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο η πρώτη και είχαν αποχωρήσει τα πτητικά μέσα, εκδηλώθηκαν οι υπόλοιπες εστίες. Ήταν καλά στημένη προσπάθεια εμπρησμού, ανέφερε ο κος Αλεξάνδρου, με το προσωπικό πυρόσβεσης να βρίσκεται ανάμεσα σε αρκετές εστίες φωτιάς. Τα πτητικά μέσα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν άμεσα, εξήγησε, καθώς, από την στιγμή που προσγειώνονται, πρέπει να πάρουν συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να ελεγχθούν από τους μηχανικούς και ακολούθως να ξαναπετάξουν.
Ετοιμάζεται σχέδιο για τον Ακάμα
Μεταπυρική περίοδο διανύει η περιοχή του Ακάμα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο το δάσος. Το Τμήμα Δασών βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση συγκεκριμένου γραπτού σχεδίου, βάσει του οποίου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της περιοχής.
Κατ’ αρχάς, γίνεται χαρτογράφηση της βλάστησης η οποία κάηκε, για να διαπιστωθεί ποια θα είναι τα μέτρα για την αποκατάστασή της, καθώς υπάρχουν είδη τα οποία δεν αναγεννώνται μετά από μια πυρκαγιά. Στην συνέχεια, μελετώνται διάφορα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς αν χαθεί το έδαφος, η βλάστηση δεν θα αποκατασταθεί, ενώ σε περιοχές όπου η βλάστηση είναι υποβαθμισμένη, γίνεται υποβοήθησή της με σπορές ή δεντροφυτεύσεις. Παράλληλα, θα εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει βόσκηση στην περιοχή, καθότι αυτή υποβαθμίζει σοβαρά το περιβάλλον: τα ζώα ίσως καταστρέψουν τα φυτά που θα φυτευτούν/αναγεννηθούν ή θα τα ποδοπατήσουν. Παράλληλα, θα επηρεάσουν και το έδαφος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κίνδυνος υποχώρησης ή διάβρωσής του.
Διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες
Στην καλή συνεργασία με την Αστυνομία στάθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, όσον αφορά την διερεύνηση κακόβουλων ενεργειών. Όπως είπε, δουλειά έγινε και στο θέμα των καταγγελιών, των οποίων ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τον μέσο όρο να ανέρχεται στις 10 κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος αυτές έφτασαν τις 22. Σε συνδυασμό με την αύξηση των καταγγελιών, δουλειά γίνεται και στο θέμα της παραπομπής υπόπτων στο δικαστήριο. Το 2019 δύο άτομα παραπέμφθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για πρόκληση πυρκαγιάς, ενώ το 2018 ένας ύποπτος οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη πενταετία δεν οδηγήθηκε καμιά υπόθεση στο δικαστήριο.
Αυξήθηκαν οι ποινές
Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι ποινές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 189 ευρώ, φέτος αυξήθηκε και ανήλθε στα 320 ευρώ. Για πρώτη φορά μάλιστα επεβλήθη ποινή 1000 ευρώ σε υπόθεση που δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο και αφορούσε πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε εξαιτίας ανάμματος ψησταριάς για παρασκευή σούβλας.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αύξηση των ποινών επήλθε μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας το 2012: προηγουμένως, οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς αφορούσαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση και 25 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, ενώ τώρα έχουν διπλασιαστεί. Εναντίον ενόχου για εμπρησμό, η ποινή φυλάκισης επίσης αυξήθηκε και ανήλθε στα 20 χρόνια φυλάκισης, μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας το 2018. Ωστόσο, μετά και τις πρόσφατες κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα, μελετάται η περαιτέρω αύξηση των ποινών, οι οποίες λειτουργούν σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον, αποτρεπτικά.
Εφαρμόζονται;
Ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο τέθηκε στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, είναι αν, παρά την αύξηση των ποινών και την πρόνοια της νομοθεσίας για φυλάκιση ενόχων, έχει επιβληθεί ποτέ η συγκεκριμένη ποινή. Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι, αφενός πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο έκρινε, ωστόσο, ότι δεν έπρεπε να φυλακιστούν άτομα που κρίθηκαν ένοχα.
Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι, δυστυχώς, έχει περιοριστεί κατά πολύ η εξουσία του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, ο οποίος στο παρελθόν μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς μέχρι το ύψος που προέβλεπε η νομοθεσία, δηλαδή τις 50 χιλιάδες ευρώ. Πλέον, ο Διευθυντής μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους μόλις 2 χιλιάδων ευρώ. Ο περιορισμός της εξουσίας του Διευθυντή, έχει κοστίσει και όσον αφορά την αμεσότητα της επιβολής ποινών, καθώς ο ίδιος μπορεί να εκδώσει απόφαση εντός μιας εβδομάδας, σε αντίθεση με συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία η Αστυνομία κατέθεσε τον φάκελο έναν χρόνο μετά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση της επιβολής ποινής εναντίον του, σε σχέση με το αδίκημά του, την πρόκληση δασικής πυρκαγιάς, λόγω αμέλειας.
Η προετοιμασία
Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επαρχιακές Διοικήσεις, Πολιτική Άμυνα και Ταμείο Θήρας βρίσκονται συνεχώς σε επαφή, στο πλαίσιο μιας συνεχούς και συντονισμένης προσπάθειας για την διαχείριση των πυρκαγιών, είπε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Οι τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά στο πλαίσιο της προετοιμασίας είναι η πρόληψη, η ανίχνευση και η ετοιμότητα και η οργάνωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
Σε θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν δύο επιτροπές. Η μία είναι η Επιτροπή Προστασίας, του Τμήματος Δασών, η οποία συνήλθε αρχές Δεκεμβρίου επί μίας ατζέντας 30 θεμάτων, ενώ υπάρχει και η διατμηματική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλες οι προαναφερθείσες υπηρεσίες. Η επόμενη συνεδρία της επιτροπής αυτής θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η δουλειά αρχίζει από νωρίς, επεσήμανε ο κος Αλεξάνδρου.
Η ενίσχυση στο Υπουργικό
Η τρέχουσα είναι περίοδος εργασίας επί τριών προτάσεων οι οποίες θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και στόχο θα έχουν την ενίσχυση του Τμήματος Δασών, όσον αφορά την πυρόσβεση. Η μια πρόταση αφορά στην αγορά υπηρεσιών για άλλα δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης.
Η δεύτερη πρόταση αφορά στην εφ’ όλης της ύλης αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση και του στόλου των οχημάτων, αλλά και του προσωπικού. Διευκρινίζοντας, ο κος Αλεξάνδρου είπε ότι χρειάζεται μια μικρή αύξηση του αριθμού των οχημάτων πυρόσβεσης, αλλά πρωτίστως η σταδιακή αντικατάστασή τους. Αυτή την στιγμή, το Τμήμα Δασών διαθέτει 40 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και 40 μικρά. Τα οχήματα αυτά, ωστόσο, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, ενώ η ανάγκη για αντικατάστασή τους έγκειται και στην αξιοπιστία τους: καλούνται να επιχειρήσουν σε δύσβατες περιοχές υπό αντίξοες συνθήκες.
Ωστόσο, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν από την μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και η ένταξη όλων των δράσεων για ενίσχυση σε ένα πρόγραμμα.
Η τρίτη πρόταση αφορά στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της μονάδας των πτητικών μέσων. Ήδη έγιναν κάποιες ενέργειες, κλήθηκαν εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε μια έκθεση και βάσει αυτής θα υποβληθεί η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατ’ αρχάς, εξήγησε ο κος Αλεξάνδρου, πρέπει να λυθεί το θεσμικό ζήτημα, καθώς η μονάδα πτητικών μέσων λειτουργεί χωρίς κάποια νομοθεσία. Αυτό συνεπάγεται και προβλήματα στην εκπαίδευση πιλότων, καθώς λείπει το θεσμικό πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η διαδικασία.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει το νησί μας βάση αεροπυρόσβεσης της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού RescEU. Αυτό συνεπάγεται άμεσο όφελος για την Κύπρο, καθώς η ευρωπαϊκή δύναμη δασοπυρόσβεσης η οποία θα σταθμεύει στην βάση στην Κύπρο θα ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες κατάσβεσης των εθνικών πυρκαγιών. Αυτό θα επιτευχθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να δοθεί μάχη εκ μέρους της Κύπρου ώστε να πειστεί η ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας αυτής της βάσης. Σημαντικό επιχείρημα της Κύπρου είναι η προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
Πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί και για το θέμα της επάρκειας, τόνισε ο κος Αλεξάνδρου. Όπως είπε με έμφαση, δεν υπάρχει η επάρκεια για αντιμετώπιση δύο μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώνονται παράλληλα.
Διαχωρισμός περιοχών
Ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο μελετάται αφορά στην διαχείριση μιας τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται ο διαχωρισμός διαφόρων περιοχών, με σκοπό των περιορισμό και την αποκοπή της πορείας της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία. Το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό του δάσους της Πάφου από το δάσος του Τροόδους και του τελευταίου από το δάσος «Αδελφοί». Επίσης, το δάσος της Λεμεσού πρέπει να διαχωριστεί από το δάσος του Τροόδους, ενώ παρόμοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνει και για το δάσος του Μαχαιρά. Ο διαχωρισμός των περιοχών θα επιτευχθεί με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με την ενθάρρυνση της γεωργικής καλλιέργειας και την δημιουργία δρόμων, στα σημεία διαχωρισμού των δασικών περιοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια διαχείρισης της βλάστησης, με απώτερο στόχο την προστασία οικισμών, σε περίπτωση εκδήλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς. Το σχέδιο προνοεί την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν έναν δακτύλιο γύρω από τους οικισμούς, έτσι ώστε μια πυρκαγιά να μην απειλήσει σπίτια και πολίτες.
Στην καλή συνεργασία με την Αστυνομία στάθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, όσον αφορά την διερεύνηση κακόβουλων ενεργειών.
Με τον νέο χρόνο εισάγεται και το σύστημα διοίκησης κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών (Incident Command System). Αυτό προνοεί την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ως στρατιωτική επιχείρηση και την ύπαρξη ενός Διοικητή επιχείρησης, ο οποίος θα δίνει εντολές. Μέσω αυτού του συστήματος θα καθορίζονται οι ρόλοι και οι ευθύνες του καθενός εμπλεκομένου στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ο Διοικητής δεν θα βρίσκεται στο μέτωπο των επιχειρήσεων, αλλά θα είναι αυτός ο οποίος θα ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία τους και θα δίνει εντολές, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Εντός του μετώπου θα υπάρχει ο υπεύθυνος επιχείρησης, ο οποίος θα κατανέμει τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Το πιο πάνω εφαρμόζεται και σήμερα, ωστόσο δεν είναι τόσο καλά οργανωμένο, ούτε υπάρχουν γραπτώς τα καθήκοντα και οι ευθύνες του καθενός. Η εισαγωγή του Incident Command System θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και θα διευκολύνει την διεξαγωγή της όλης επιχείρησης, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών.
Παρά το γεγονός ότι γίνεται πολλή δουλειά στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, αναφέρει, τέλος, ο κος Αλεξάνδρου. Πυρκαγιές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, με «σύμμαχό» τους την κλιματική αλλαγή, αλλά αν συνεχίσει η δουλειά με τον ίδιο ζήλο που γίνεται σήμερα, το επίπεδό μας θα αυξηθεί, τόνισε. Στόχος του ιδίου είναι η δημιουργία κουλτούρας ανάμεσα στους πολίτες: όσοι δεν συμμορφώνονται θα τιμωρούνται, ενώ όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι να μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, είτε με το να είναι πιο προσεκτικοί, είτε να βοηθούν το Τμήμα Δασών στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.