ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένας θάνατος πλήρως εμβολιασμένου μέχρι στιγμής

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας και αφορούν ένα ζήτημα, που το τελευταίο διάστημα προκαλεί ποικίλες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις, κυρίως προς την πλευρά όσων συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στα εμβόλια. Πρόκειται για περιστατικά COVID-19 τα οποία ενώ είχαν εμβολιασθεί νόσησαν σοβαρά, εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε κάποια στιγμή κατέληξαν. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο υπερήλικα άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», από πηγές που είναι σε θέση να έχουν πλήρη εικόνα των συμβάντων, μέχρι και τις 17 Αυγούστου, παρά τα όσα λέγονται δημόσια, δεν σημειώθηκε θάνατος υπερήλικα ασθενή COVID-19 που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμά ( 2 δόσεις), νόσησε στη συνέχεια σοβαρά και χρειάσθηκε ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν καταγραφεί περιστατικά υπερήλικων ατόμων που δεν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα (έλαβαν την 1η δόση εμβολίου), νόσησαν σοβαρά και κάποια από αυτά στη συνέχεια κατέληξαν. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, υπό τη μορφή πληροφοριών, επιβεβαιώνουν τα όσα μετάφεραν στην «Κ» την περασμένη Τρίτη επιστήμονες για τις ενδεχόμενες αιτίες θανάτων υπερήλικων ατόμων που είχαν εμβολιασθεί, πλην όμως το τείχος προστασίας του οργανισμού τους δεν ήταν τόσο ισχυρό ώστε να τους προστατεύσει.

Οι επιστήμονες

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για μηδενικούς θανάτους εμβολιασμένων και με τις 2 δόσεις, αυτό το οποίο προκύπτει από τις επιστημονικές εκτιμήσεις είναι πως η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, ιδιαίτερα υπερήλικων ατόμων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δημιουργηθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενη μόλυνση με τον ιό. Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί ήδη τους επιστήμονες έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ή όχι ενισχυτικής δόσης, το επόμενο διάστημα. Οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα θα στηρίζονται στις απαντήσεις που θα δοθούν σε δυο ερωτήματα.

-Το ανοσοποιητικό σύστημα υπερήλικων ατόμων μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς με υψηλό τίτλο αντισωμάτων;
-Η ίδια κατηγορία, μερικώς ή ολικώς εμβολιασμένη είχε την καλύτερη ανοσιακή απάντηση, ειδικά σε περιπτώσεις με υποκείμενα νοσήματα;

Το πιο σημαντικό που χρήζει διερεύνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ»,  είναι αν από τα περιστατικά αυτά προκύπτει θέμα μειωμένης ανοσίας που να ανατρέπει την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τη χρονική διάρκεια του τοίχους προστασίας των εμβολιασμένων που σήμερα έχει ορισθεί από 9 έως 12 μήνες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο ότι η συντριπτική πλειοψηφία (9 στους 10) όσων νόσησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι.   Και εδώ όπως είναι πασιφανές οι απαντήσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα ή όχι της 3ης δόσης εμβολίου.

Εμβόλια

Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζεται, την Τετάρτη παραδόθηκε άλλη μια παρτίδα εμβολίων στην τ/κ κοινότητα. Συγκεκριμένα στα κατεχόμενα προωθήθηκαν 17 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εμβολίων που έχουν δοθεί στους Τ/κ στις 170 χιλιάδες. Η παρτίδα που παραδόθηκε θα χρησιμοποιηθεί ως 3η δόση, κυρίως για παράταση της ανοσίας όσων έχουν εμβολιασθεί με άλλα εμβόλια τα οποία έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια προστασίας από αυτά που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση