ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Nέα πρόεδρος της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου

Έγινε η ανατροπή - Με ψήφους ΔΗΣΥ ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ εκλέχθηκε ως νέα Πρόεδρος της Βουλής η κ. Αννίτα Δημητρίου.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ψήφους ΔΗΣΥ ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της Βουλής η κ. Αννίτα Δημητρίου. Η Ολομέλεια του σώματος συνήλθε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, στην πρώτη της συνεδρία με τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου. Μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση των εκλεγέντων βουλευτών, ακολούθησε η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Βουλής, μία γυναίκα εκλέγεται πρόεδρος του Σώματος.

Με τη λήξη της συνεδρίας, η Αννίτα Δημητρίου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως θα μεταβεί στο κτίριο της Βουλής, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Οι εξελίξεις

17:02 - H νέα πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίας

Επόμενη συνεδρία της Βουλής ορίζεται την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 4 η ώρα ανέφερε η νέα Πρόεδρος της Βουλής. Τέλος η σημερινή συνεδρία, κηρύχθηκε η λήξη της.

17:00 - Συγχαρητήρια στη νέα πρόεδρο του Σώματος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρίστου, του ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν, του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και από πλευράς ΔΗΣΥ ο κ. Τορναρίτης έδωσαν συγχαρητήρια για την εκλογή της στη νέα πρόεδρο.

16:50 - Στο βήμα της Βουλής η νέα πρόεδρος

Να στρώσουμε το δρόμο της δικαιοσύνης και της ενότητας ανέφερε η κ. Δημητρίου, ενώ πρόσθεσε πως καλουμαστε όπως ποτέ άλλωστε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.

16:45 - Σε εξέλιξη η δεύτερη ψηφοφορία - Αννίτα Δημητρίου η νέα πρόεδρος

Στη δεύτερη ψηφοφορία η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 25 ψήφους και είναι πλέον η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής με ψήφους ΔΗΣΥ ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ.

Υπέρ Χ. Θεοπέμπτου: 3

Υπέρ Καρογιάν: 4

Υπέρ M. Σιζόπουλου: 13

Υπέρ Παπαδόπουλου 13

Υπέρ Κυπριανού 18

16:44 -  Aποσύρει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Χρίστου

Παραμένουν 6 υποψήφιοι.

16:43 - Σε δεύτερη ψηφοφορία

Στις επόμενες διαδικασίες δεν θα καταμετρηθούν οι αποχές και τα εναντίον. Δεν συγκέντρωσε 29 ψήφους κάποιος υποψήφιος ως ΠΤΒ, άρα και προχωράει η διαδικασία στο δεύτερο μέρος της ψηφοφορίας.

16:33 - Σε εξέλιξη η ψηφοφορία 

-53 αποχές για τον Χ. Θεοπέμπτου

-Υπέρ για Θεοπεμπτου 3

-Καρογιάν - Υπέρ 4

-Υπέρ για Σιζόπουλο 13 - Αποχές 43

-Υπέρ για Χρίστο Χρίστου ΕΛΑΜ 4 - Εναντίον 19

- Υπέρ  Νικόλα Παπαδόπουλου 13 - Αποχές 43

- Υπέρ Άντρου Κυπριανού 15-Αποχές 41

-Υπέρ Αννίτας Δημητρίου -  17 βουλευτές ΔΗΣΥ-Οι υπόλοιποι βουλευτές τηρούν αποχή - Αποχές 39

16: 31 - Κατατέθηκαν επτά υποψηφιότητες - Κάθε κόμμα με δικό του υποψήφιο στην πρώτη διαδικασία

Ανακοινώθηκαν και επισήμως οι υποψηφιότητες της Αννίτας Δημητρίου από πλευράς ΔΗΣΥ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από πλευράς ΔΗΚΟ, του Χρίστου Χρίστου από πλευράς ΕΛΑΜ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από πλευράς Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Από πλευράς ΑΚΕΛ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Άντρου Κυπριανού. Από πλευράς ΔΗΠΑ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Προέδρου του, κ. Μάριου Καρογιάν.Ως επίσης και του κ. Σιζόπουλου από πλευράς ΕΔΕΚ.

16:30 -  Η διαδικασία παραμένει ως έχει

Οι υποψηφιότητες θα είναι από το μικρότερο κόμμα προς το μεγαλύτερο.

16:28 - Αντιδράσεις στην εισήγηση Λουκαϊδη

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν είπε πως δεν θα πρέπει να αλλαξει κάτι, άρα και να στηριχθεί η πρόταση του κ Λουκαϊδη. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως δεν πρέπει να αλλάξει. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κ. Χρήστου τόνισε πως δεν πρέπει να αλλάξει κάτι, όπως επίσης το ίδιο τόνισε και ο Πρόεδρος των Οικολόγων, κ. Χ. Θεοπέμπτου.

16:26 - O λόγος στον Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως το 2016 η απόφαση στηρίχθηκε σε ένα κανόνα για να αρχίζει η ψηφοφορία από το μικρότερο κόμμα προς το μεγαλύτερο, εκτιμώντας πως πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία όπως υφίσταται σήμερα και να μην αλλάξει.

16:24 - Εισήγηση ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε να ξεκινούν οι υποψηφιότητες από το μικρότερο κόμμα.

16:20 Πρόταση Γ. Λουκαϊδη

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,  απέστειλε επιστολή προς τον κ. Ζαχαρία Κουλία με εισήγηση να επανέλθει στο Παλαιό καθεστώς με την ψηφοφορία να ξεκινά από τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος.

16:17 - Σειρά έχει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής

Ο κυπριακος λαός εναποθέτει το βάρος στους ώμους μας, είπε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, εκτελώντας χρέη Προέδρου της Βουλής πριν τη διαδικασία εκλογής του νέου ΠΤΒ. Ο Ζ. Κουλίας εξηγεί τη διαδικασία ψηφοφορίας. 

16:15 - ΔΗΣΥ: Αντιδράσεις για την πρόταση Καρογιάν

Τις αντιδράσεις μελών του ΠΓ του ΔΗΣΥ προκάλεσε η πρόταση Καρογιάν για εξ ημισείας προεδρία της βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ". Ανοικτό είναι το τι θα γίνει στη συνέχεια.

16:14 - Η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών

 16:10 - Aρχίζει η διαδικασία

16:00 - Οργιώδες παρασκήνιο

Λίγο πριν την ψηφοφορία, συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Ήδη ο ΔΗΣΥ προχώρησε σε έκτακτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου, το ΑΚΕΛ προχώρησε σε σύσκεψη πολιτικού γραφείου το μεσημέρι, μελετώντας τη νέα πρόταση Καρογιάν περί εξ ημισείας προεδρίας της βουλής.

Η διαδικασία εκλογής: 

Η ακολουθητέα διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής βασίζεται σε Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στις 30 Δεκεμβρίου 1985 και έκτοτε αποτελεί τη βάση διεξαγωγής της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Βουλής κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 73.1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την αρχή της αυτονομίας της Βουλής να ρυθμίζει η ίδια τα εσωτερικά ζητήματα της λειτουργίας της (interna corporis). Σημειώνεται ότι ο κυριαρχικός ρόλος της Βουλής και συναφώς η λήψη της εν λόγω Απόφασης, επιβεβαιώθηκε στην υπόθεση Γεώργιος Λαδάς και Άλλοι (υπόθεση Αρ. 1061/85), στην οποία κατ’ επίκληση του Άρθρου 149(β) του Συντάγματος όσον αφορά την περίπτωση ασάφειας άρθρου του Συντάγματος, είχε ζητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ερμηνεία του Άρθρου 72 του Συντάγματος σε συσχετισμό με το Άρθρο 78.1 του Συντάγματος.

Συναφώς και στη βάση του πιο πάνω συνταγματικού πλαισίου και αφότου ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών καταλάβει την έδρα σύμφωνα με τον Κανονισμό 4 της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να δώσουν την προ της αναλήψεως των καθηκόντων τους προβλεπόμενη υπό του Άρθρου 69 του Συντάγματος διαβεβαίωση, ακολούθως δε θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, κατά την οποία η κάθε υποψηφιότητα θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο της δύναμης εκάστου εν τη Βουλή πολιτικού κόμματος, αρχίζοντας από τον υποψήφιο του μικρότερου κόμματος, βάσει Απόφασης του σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2016- 1.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής.

Δεδομένου ότι παρόντες και ψηφίζοντες στην εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται ότι θα είναι το σύνολο των Βουλευτών, οι πενήντα έξι (56) Βουλευτές, ο υποψήφιος ο οποίος θα εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος, ήτοι είκοσι οκτώ (28) συν μία (1) ψήφους, δηλαδή είκοσι εννέα (29) ψήφους.

Σημειώνεται ότι καταμετρούνται οι ψηφίζοντες θετικά ή αρνητικά και οι απέχοντες Βουλευτές και ότι στο σύνολο των παρόντων και ψηφιζόντων δεν περιλαμβάνονται όσοι Βουλευτές είναι παρόντες, δηλώνουν όμως εκ προοιμίου ότι δε θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

H πιθανότητα δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά την πρώτη ψηφοφορία, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία για τις ήδη τεθείσες υποψηφιότητες και Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί μόνο εκείνος ο υποψήφιος ο οποίος θα έχει συγκεντρώσει τα δύο πέμπτα (2/5) των «εγκριτικών» ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος.

Εν προκειμένω, δεδομένου ότι παρόντες και ψηφίζοντες αναμένεται ότι θα είναι το σύνολο των Βουλευτών, ήτοι οι πενήντα έξι (56) Βουλευτές, Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει είκοσι δύο (22) εγκριτικές ψήφους. Παρά ταύτα, σε περίπτωση κατά την οποία στη δεύτερη ψηφοφορία, περισσότεροι του ενός υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των εγκριτικών ψήφων, ήτοι είκοσι δύο (22) ή/και περισσότερες ψήφους, βάσει Απόφασης της Ολομέλειας του σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2011, η διαδικασία προχωρεί στην τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, ήτοι τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους.

Σε περίπτωση κατά την οποία ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία υποψήφιος εξασφαλίσει τον πιο πάνω αριθμό εγκριτικών ψήφων θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα εξασφαλίσει τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών, εάν δε κατά την τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, βάσει Απόφασης του σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2016 θα διεξαχθεί τέταρτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναφορά στον όρο «εγκριτικές» ψήφοι, υποδηλοί τις θετικές ψήφους και συναφώς καταμετρούνται μόνο οι θετικές ψήφοι (όχι αρνητικές ψήφοι ούτε αποχές), κατά πάγια δε κοινοβουλευτική πρακτική η οποία ακολουθείται από το 1985 και εντεύθεν, κάθε ψηφοφορία θεωρείται κεχωρισμένη διαδικασία και ως εκ τούτου σε κάθε ψηφοφορία όλοι οι Βουλευτές έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξαρτήτως της ψήφου που έδωσαν σε προηγούμενη ψηφοφορία, ενώ γίνεται ερμηνευτικά δεκτό ότι σε κάθε διαδικασία τίθενται σε ψηφοφορία όλες οι υποψηφιότητες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy