ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ανοσία και οι εμβολιασμένοι που νοσούν

Υπολογίζεται ότι τον Μάιο η Κύπρος θα καλύψει εμβολιαστικά πέραν του 50% του πληθυσμού σε ότι αφορά την 1η δόση

Το «όπλο» για την επιστροφή στην κανονικότητα, αδιαμφισβήτητα είναι ο εμβολιασμός όπως αναφέρεται συχνά από την ιατρική κοινότητα. Η απόκτηση της πολυπόθητης ανοσίας είναι ο στόχος που έχει τεθεί παγκοσμίως. Όπως εξηγούν ειδικοί, η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα αναπτύξει αντισώματα με αποτέλεσμα να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού από άτομο σε άτομο. 

Το ποσοστό ενός πληθυσμού που πρέπει να καλυφθεί εμβολιαστικά, για να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης τοποθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ότι αφορά την Covid-19 στο 65%- 70%.

«Τον Μάιο η Κύπρος θα καλύψει το 50% με την 1η δόση»

Η Κύπρος έχει καλύψει εμβολιαστικά μέχρι στιγμής το 27,9% του πληθυσμού, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου. Η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχει ξεπεράσει το 80%. Σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες καταγράφεται μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών. Σε ότι αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 60-69 η κάλυψη ξεπερνά το 55%. Αυτήν την εβδομάδα, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού κατά της COVID-19 επικεντρώνεται στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας των 30-38 ετών, ενώ  στόχος, είναι εντός Μαΐου η κάλυψη των ηλικιών 18-29. 

Σύμφωνα με τον Ειδικό υγιεινολόγο-επιδημιολόγο, Δρ Μιχάλη Βωνιάτη τον Μάιο η Κύπρος αναμένεται να καλύψει εμβολιαστικά πέραν του 50% του πληθυσμού σε ότι αφορά την 1η δόση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, όταν η εμβολιαστική κάλυψη ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα και σε ότι αφορά στη μετάδοση του ιού όπως προκύπτει από το παράδειγμα του Ισραήλ και της Βρετανίας. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι ο στόχος για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση πέραν του 60% του πληθυσμού, που δύναται να εμβολιαστεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου, είναι εφικτός.

Οι εμβολιασμένοι που νοσούν

Αρκετοί διερωτώνται πώς άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί καταλήγουν να νοσούν με κορωνοϊό ή ακόμα και στο θάνατο. Ωστόσο, αυτό που διευκρινίζεται από τους ειδικούς αλλά και από έρευνες που έχουν διεξαχθεί είναι ότι ο εμβολιασμός ναι μεν προστατεύει και αποτρέπει σοβαρή νόσηση, αλλά θα πρέπει να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με το εμβόλιο ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία. 

«Δεν ξέρουμε ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί και καταλήγουν σε θάνατο. Υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση κάποιου ασθενούς», τονίζει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Την ίδια ώρα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου τονίζει μέσω της «Κ» ότι περίτρανο παράδειγμα για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει την σοβαρή νόσηση αποτελεί η περίπτωση των 13 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου με αποτέλεσμα όταν εντοπίστηκαν θετικοί να μην παρουσιάζουν καν συμπτώματα της νόσου.

«Τα εμβόλια μας βοηθούν καθώς ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να δημιουργήσει τα αντισώματα που μπορούν να πολεμήσουν τον ιό ώστε ο οργανισμός μας να τα παράγει σε περίπτωση που έλθουμε σε επαφή με τον ιό να έχει τα αντισώματα να το πολεμήσει», εξηγεί η κ. Παναγιωτοπούλου.

«Είναι σημαντικό να συμπληρωθεί ο δεύτερος εμβολιασμός ώστε να αποκτήσεις την ανοσία που προσφέρει το κάθε εμβόλιο. Ο λόγος είναι διότι δίδεται ο χρόνος στον οργανισμό να αναπτύξει τα αντισώματα. Επομένως, εάν το άτομο εκτεθεί στον Covid ο οργανισμός του θα έχει τα αντισώματα και θα τα πολεμήσει. Εάν όμως εκτεθεί πιο νωρίς προτού αναπτυχθούν αντισώματα στον οργανισμό του τότε μπορεί και να μολυνθεί. Άρα θα πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να αναπτυχθούν τα αντισώματα που θα είναι οι στρατιώτες μας, έτοιμοι εάν εκτεθούμε θα πολεμήσουν και δεν θα μολυνθούμε», σημειώνει η ίδια.

Σημαντικό είναι για κάποιον που εμβολιάζεται να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα προστασίας τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του ο Δρ Βωνιάτης, σημειώνει στην «Κ» ότι μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά στη μετάδοση του ιού, ποσοστό 80% (από όλα τα εμβόλια) δεν θα μεταδώσει τον ιό, ποσοστό 10-15% το οποίο θα μολυνθεί δεν θα νοσήσει βαριά ενώ ποσοστό γύρω στο 5% δεν θα αναπτύξει τα απαιτούμενα αντισώματα. 

Η προστασία των εμβολίων

• Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

• AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

• Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

• Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X