Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φαίνεται να κατέγραψαν φέτος οι θερμοκρασίες του καιρού στην Κύπρο, αφού για πρώτη φορά από την πρώτη καταγραφή των καιρικών συνθηκών στην Κύπρο εκδόθηκε «κόκκινη προειδοποίηση» και μάλιστα τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς και «κίτρινη προειδοποίηση» κατά τη διάρκεια της νύχτας για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις, είχαμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια, αφού και η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών ήταν ένα από τα στοιχεία που το έκαναν πιο έντονο.
Όπως ανέφερε στην «Κ» ο ανώτερος λειτουργός Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος, το αξιοσημείωτο για αυτό το καλοκαίρι ήταν ότι για αρκετές μέρες είχαμε συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Τύμβιος σημείωσε πως ενώ τον Ιούνιο τα επίπεδα βρίσκονταν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με μέση τιμή τους 34,1 βαθμούς Κελσίου, εντούτοις τον Ιούλιο τις 17 από τις 31 ημέρες η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη της κανονικής, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, με τη μέγιστη θερμοκρασία ολόκληρου του μήνα να φτάνει τους 43,5 βαθμούς και η μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 39,7 βαθμούς, όπως καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό Αθαλάσσας.
Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, 26 συνολικά ημέρες η θερμοκρασία ήταν σε υψηλότερο επίπεδο για την εποχή, και για 11 ημέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Παράλληλα, η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση μέγιστη έφτασε τους 39,7 βαθμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν δεν ήταν οι υψηλότερες όλων των εποχών σύμφωνα με τα δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, τόνισε πως το αξιοσημείωτο αυτού του καλοκαιριού ήταν η εντυπωσιακή μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στην Κύπρο. Ερωτηθείς εάν ο άνεμος επηρεάζει τη θερμοκρασία, ο κ. Τύμβιος τόνισε πως από την στιγμή που δεν φυσάει η θερμοκρασία σταθεροποιείται με αποτέλεσμα η αίσθηση να είναι πιο έντονη.
Θερμοκρασίες ρεκόρ
Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου έδειχναν τι θα ακολουθούσε τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της χώρας έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου. Έκτοτε, τα θερμόμετρα έπιασαν κόκκινο, αφού μέσα σε μία εβδομάδα έχουν εκδοθεί τρεις «κόκκινες προειδοποιήσεις», κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά από το 1983, οπότε και καταγράφονται οι θερμοκρασίες στην Κύπρο και για δεύτερη φορά έχει εκδοθεί «κίτρινη προειδοποίηση» για το βράδυ της Πέμπτης 3 Αυγούστου αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 26 βαθμούς στο εσωτερικό. Ερωτηθείς ο κ. Τύμβιος για τη διάρκεια των ψηλών θερμοκρασιών της πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη και αν μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουν οι εποχές, διευκρίνισε πως είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο καθώς πρέπει να περάσουν χρόνια με τις ίδιες ψηλές θερμοκρασία και τότε θα μπορούμε να πούμε πως ίσως μεγαλώνει η διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό που φαίνεται από τις ενδείξεις είναι ότι αλλάζει το μεσογειακό κλίμα της Κύπρου.
Οι επόμενες προβλέψεις
Σύμφωνα με την εποχική πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο Σεπτέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός στα παράλια, αλλά στο εσωτερικό κάπως ψυχρότερος του κανονικού (κατά 1 με 2°C). Παρόμοια θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά έχει και η περιοχή της Μικράς Ασίας, ενώ η Μέση Ανατολή θα είναι ψυχρότερη του κανονικού. Σε σχέση με την Κύπρο το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί κυρίως στα νότια και ανατολικά κάτω του 50% του κανονικού, ενώ στα βόρεια και δυτικά θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 75% του κανονικού. Ο Οκτώβριος θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Παρόμοια θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά έχει και η περιοχή της Μικράς Ασίας, τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού.
Αναβολή σχολικής χρονιάς
Την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς λόγω καύσωνα ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα η επιστροφή των μαθητών έχει επαναπρογραμματιστεί για τις 14 του μήνα, μετά και τις αντιδράσεις των γονέων μέσης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης σημειώνεται πως «οι ψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα και δεν θα συμβάλουν στην εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση της μάσκας.
Παιδιά και εκπαιδευτικοί, φορώντας τις μάσκες σε μη κλιματιζόμενες αίθουσες, μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμίες κ.ά.». Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας συμμετείχαν παρευρέθηκαν τόσο οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών όσο και οι οργανώσεις των γονέων και η απόφαση λήφθηκε από κοινού.
Έντυπη Έκδοση