Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης, τουλάχιστον, τις τελευταίες επτά ημέρες. Αυτό αντανακλά στον χαμηλό ημερήσιο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID19, σε συνάρτηση με τον πολύ ψηλό αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται, ένεκα και της απόφασης ότι το σταδιακό «ξεκλείδωμα» θα πρέπει να συνοδεύεται με εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων. Μείωση έχει καταγραφεί και στον αριθμό των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αναφοράς, καθώς και στα Γενικά Νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, με τους αριθμούς να προκαλούν μια νότα αισιοδοξίας. Τα πιο πάνω δεδομένα αποδίδονται, τόσο στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ήταν σε ισχύ από την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς και στο ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες, από τα τέλη Δεκεμβρίου, μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει ανησυχία σχετικά με ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο, πλέον, μπαίνει στο παιχνίδι το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναμένεται θα βοηθήσει τα μέγιστα λόγω της τεχνολογίας πίσω από την παρασκευή του, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις από τους εμβολιασμούς στην Μεγάλη Βρετανία.
Μείωση νοσηλευομένων
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα τρία δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία είναι επιφορτισμένα με την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, άρχισαν να ανασαίνουν, καθώς οι αριθμοί καθημερινά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε την προηγούμενη περίοδο. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την πανδημία και έχει την δυνατότητα νοσηλείας 75 ασθενών με COVID-19, σε διάφορες περιπτώσεις έφτασε στο μέγιστο ποσοστό πληρότητας. Την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν μόλις 18 ασθενείς και από αυτούς μόνο οι 9 ήταν άνω των 65 ετών. Βάσει των πιο πάνω στοιχείων, την Τρίτη σημειώθηκε περαιτέρω μείωση, σε σύγκριση με την Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν 24 ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Ωστόσο, ένας ασθενής, μόλις 27 ετών, βρισκόταν στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Μέσος όρος ηλικίας
Η επαναφορά του μέσου όρου ηλικίας σε προ δευτέρου κύματος επίπεδα, παρά το ότι δείχνει πως εξακολουθούν να νοσούν και νοσηλεύονται άτομα νεαρότερης ηλικίας, είναι και μια αχτίδα φωτός όσον αφορά την αντιμετώπιση της παρούσας έξαρσης, αλλά και της αποτελεσματικότερης πρόληψης ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», στην αρχή του δευτέρου κύματος, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αναφοράς ήταν τα 60 - 65 έτη περίπου, αλλά κατά την περίοδο της κορύφωσης έφτασε μέχρι και τα 76 έτη. Πλέον, με την ύφεση της έξαρσης, που παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο και βάσει των δεδομένων που ίσχυαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης – η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς – ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αναφοράς ανερχόταν στα 65,22 έτη.
Συμβολή των εμβολιασμών
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς, οι οποίοι προέρχονταν από κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας, το τελευταίο διάστημα έχουν μηδενιστεί. Αυτό αποδίδεται, αφενός, στα αυστηρά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στις συγκεκριμένες στέγες, με τον εβδομαδιαίο έλεγχο του προσωπικού και τον άμεσο χειρισμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών και, αφετέρου, στους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις στέγες ευγηρίας από τις 28 Δεκεμβρίου 2020 και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, μέχρι το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, είχαν εμβολιαστεί συνολικά 32.837 άτομα, ενώ 22.813 άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν μέχρι στιγμής και τη 2η δόση και συνεπώς ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους ανερχόταν σε 10.024. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του Sars-CoV-2, ωστόσο πιθανολογείται ότι ένα σημαντικό ποσοστό είναι πλέον πιο ανθεκτικό απέναντι στον ιό.
Κλινικοί ιατροί και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, όσον αφορά στην συμβολή των εμβολιασμών σε αυτή την φάση. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, είναι πολύ πιθανόν να έχουν θωρακίσει το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, τους ένοικους των οίκων ευγηρίας, καθώς και το προσωπικό.
Αυξημένες προσδοκίες από AstraZeneca
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η πεποίθηση πως οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στην προσπάθεια κατά της πανδημίας, καθίσταται σαφές πως δεν είναι δυνατόν αυτή την στιγμή να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα, όσο προχωρεί η υλοποίηση του πλάνου, η κατάσταση αναμένεται ότι θα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.
Η έναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες. Οι επιστήμονες, παρατηρώντας τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην Βρετανία, αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να παρατηρείται μια κάμψη στις καμπύλες που αφορούν τα περιστατικά και τους θανάτους. Μάλιστα, το βρετανικό εμβόλιο φαίνεται ότι αρχίζει να παρέχει προστασία στον λήπτη από την πρώτη κιόλας δόση, γι’ αυτό και αναμένεται πιο άμεση δράση κατά του ιού.