Kathimerini.gr
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανησυχία τους για την πιθανότητα εμπλοκής με τις δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που αναμένει από τις αρχές Απριλίου η Ε.Ε. εκφράζουν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε ενημέρωση Ευρωπαίων ανταποκριτών, τη μέρα πριν την ακρόαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα του εμβολιασμού, η Έστερ ντε Λανγκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Johnson & Johnson επέμεινε το fill & finish [το τελικό στάδιο της παρασκευής των εμβολίων] να γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχουμε δει τη σύμβαση, αλλά, όπως είδαμε με την Astra Zeneca, υπάρχουν οι συμβάσεις αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή – και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει de facto απαγόρευση εξαγωγών [σ.σ.: η αναφορά σε προεδρικό διάταγμα των αρχών Δεκεμβρίου που δίνει προτεραιότητα στις ΗΠΑ στη διανομή εμβολίων που παράγονται σε αμερικανικό έδαφος]». Η κ. ντε Λανγκ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη «στο υψηλότερο επίπεδο» πρέπει να ασκήσουν πιέσεις και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέτρα στη διάθεσή τους για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνημένες δόσεις (55 εκατομμύρια για το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ») θα παραδοθούν εγκαίρως. «Αν δεν υπάρξει αυτή η εγγύηση, δεν πρέπει να εγκρίνουν την εξαγωγή τους», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πέτερ Λίσε, συντονιστής του ΕΛΚ στην επιτροπή δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, μίλησε για την ανάγκη άμεσης υπογραφής σύμβασης με την Novavax («είναι μία σοβαρή εταιρεία, με παραγωγή στην Ευρώπη, που δεν θα συμπεριφερθεί σαν την Astra Zeneca»). Ο Δρ Λίσε εκτίμησε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί «σύντομα» και ότι οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους.
Νωρίτερα, παράλληλα, δημοσιεύθηκε η τρίτη από τις έξι συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια – αυτή με την κοινοπραξία των GSK-Sanofi. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, η κοινοπραξία δεσμεύεται να καταβάλλει τις «βέλτιστες εύλογες προσπάθειες» για να προμηθεύσει τα κράτη-μέλη με 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που θα παρασκευάσει σύμφωνα με τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα (που έχουν απαλειφθεί) «εντός του 2021». Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται, θα παρασκευαστεί κυρίως σε εργοστάσια των δύο εταιρειών «σε ευρωπαϊκό έδαφος».