ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

7 τρόποι για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και έχει καταφέρει να ρίξει την ψυχολογία μας και να κάνει το στρες μας πιο έντονο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

1. Με ποιοτικό ύπνο. Όταν έχουμε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας. Αντίστοιχα, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Συνεπώς ο ύπνος έχει μεγάλο ρόλο στη ψυχική μας υγεία.

2. Με σωστή διατροφή. Οι τροφές που καταναλώνουμε τρέφουν το σώμα και το μυαλό μας. Η διατροφή μας χρειάζεται υδατάνθρακες, οι οποίοι ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης (της ορμόνης η οποία είναι συνδεδεμένη με την ευτυχία), πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης (οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής), φρούτα και λαχανικά, τα οποία μέσα από έρευνες φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στη ψυχική ευεξία, και τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεση και να ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες.

3. Με σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση, μεταξύ άλλων μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, να ενισχύσει την ποιότητα ύπνου, να αυξήσει τη συγκέντρωση, και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή μας.

4. Με χρόνο έξω. Η φύση μπορεί να διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας και να βελτιώσει τη διάθεσή μας.

5. Με το να εστιάζουμε στα θετικά. Οι άνθρωποι τείνουμε να εστιάζουμε στα αρνητικά παρά στα θετικά που μας συμβαίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί βοηθά στην επιβίωση μας καθώς μας βοηθά να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε θεωρήσουμε επικίνδυνο. Για τη βελτίωση όμως της ψυχικής μας υγείαα και την ενίσχυση των θετικών μας συναισθημάτων, χρειάζεται να εστιάζουμε στα θετικά πράγματα που συμβάνουν στη ζωή μας. Μπορούμε να αρχίσουμε με το να σκεφτούμε για ποια πράγματα είμαστε ευγνώμων.

6. Με πράξεις καλοσύνης. Οι πράξεις καλοσύνης βοηθούν τους παραλήπτες, ταυτόχρονα όμως, όταν κάνουμε κάτι καλό για κάποιον άλλο ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση μας και τα θετικά μας συναισθήματα.

7. Με την αποδοχή των συναισθημάτων μας. Ας μην επικρίνουμε τον εαυτό μας. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά. Πολλές φορές σπαταλάμε αρκετή ενέργεια προσπαθώντας να αποφύγουμε τα συναισθήματά μας. Ας αποδεκτούμε και ας εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Όταν μπορέσουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας (μόνοι μας ή σε κάποιον άλλο ή ακόμα και γράφοντας για αυτά) μπορούμε να κυαλάβουμε για ποιους λόγους μπορεί να αισθανόμαστε έτσι και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα.

Θεογνωσία Μεϊτανή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση