ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5 tips για να λες «όχι» ευγενικά και χωρίς ενοχές

Πόσο δύσκολο είναι να λες «όχι» εκεί που πρέπει, τελικά και γιατί τόσος κόσμος το βρίσκει το αποφεύγει;

must.com.cy

 

Πόσες φορές σου έχει τύχει να λες ''ναι'' ενώ στην πραγματικότητα εννοείς το αντίθετο, απλά και μόνο γιατί ανησυχείς για την αντίδραση του άλλου; Στη ζωή μας προσπαθούμε γενικότερα να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις ή τους διαπληκτισμούς κι αυτό συχνά μας οδηγεί στο να αποδεχόμαστε καταστάσεις που δεν μας κάνουν χαρούμενους. Θυσιάζουμε την προσωπική μας ηρεμία για να μην αναστατώσουμαι άλλους.

Πόσο δύσκολο είναι να λες ''όχι'' εκεί που πρέπει, τελικά και γιατί τόσος κόσμος το βρίσκει το αποφεύγει;

1.Για να πεις ένα ''όχι'' πρέπει πρώτα να ξέρεις γιατί το λες, γιατί η κατάσταση την οποία καλείσαι να αποδεχτείς δεν σε κάνει χαρούμενο και τι κερδίζεις με την άρνηση. Έχουμε μάθει πως το ''όχι'' είναι αρνητική λέξη, προκαλεί αρνητισμό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί το αντίθετο. Είτε αυτό που μας προτείνουν είναι η ευκαιρία της ζωής μας, ή κάτι εντελώς παράλογο, αν δεν νιώθεις έτοιμος ή ικανός να αντεπεξέλθεις ένα ''όχι'' είναι λυτρωτικό, αλλά πάντα πρέπει να συνοδεύεται από τους λόγους που το δικαιολογούν. Ακόμα κι αν οι λόγοι μπορεί να ακουστούν παράλογοι, αν τους νιώθεις εσύ είναι αρκετό.

2. Αν, ωστόσο, η αποδοχή είναι πιθανή επιλογή, ζητήστε χρόνο. Αυτό που λέμε ''sleep on it'' ισχύει και με το παραπάνω, γιατί δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να αναλύσει συνειδητά ή υποσυνείδητα την πρόταση που σας έχει γίνει. Όταν ηρεμήσει το μυαλό μπορείς να δεις πιο καθαρά αν θέλεις ή δεν θέλεις, αν μπορείς ή όχι. Το να ζητήσεις χρόνο να το σκεφτείς είναι, επίσης, συνήθως πιο καλοδεχούμενο από το απότομο ''όχι'' γιατί δείχνει προθυμία. Κάνε το ακόμα κι αν στο μυαλό σου είσαι σίγουρος πως στο τέλος θα αρνηθείς.

3. Σεβάσου τον εαυτό σου και την προσωπικότητα σου. Δεν χρειάζεται να πας σε ένα πάρτι αν δεν είναι του στυλ σου, ούτε να αποδεχτείς μια επαγγελματική πρόταση αν δεν σε γεμίζει.

4. Δώσε μια αντιπρόταση όπου είναι εφυκτό. Αν δεν θέλεις να αποδεχτείς μια πρόταση π.χ. για έξοδο, για οποιοδήποτε λόγο, πρότεινε κάτι αντίστοιχο για πιο μετά, ή κάτι περισσότερο του στυλ σου. Αν θεωρείς πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι που σου ζητούν, πες ''όχι αλλά...'' και κάνε την δική σου πρόταση.

5. Μην υψώνεις την φωνή ακόμα κι αν η πρόταση είναι εντελώς παράλογη για εσένα, η ψυχραιμία είναι πάντα κλειδί σε μια ομαλή συζήτηση και θα σου φέρει περισσότερα καλά. Όταν δείχνεις άμυνα με το να υψώνεις τη φωνή αμέσως προκαλείς τον συνομιλητή να κάνει το ίδιο.

Το να αρνηθείς κάτι δεν είναι κακό, κακό είναι να κάνεις κάτι ενώ δεν το θέλεις πραγματικά. Αν λες ''όχι'' και έχεις αληθινούς λόγους που το κάνεις, κατά πάσα πιθανότητα ο συνομιλητής σου θα το εκτιμήσει είτε το δείξει είτε όχι. Είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να κρατάμε ισορροπίες και να βάζουμε όρια, έστω και αν η άρνηση μας θίξει κάποιους άλλους. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση