ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ στην «Κ»: Σταθερός αρνητής στον διάλογο η άλλη πλευρά

Ας μην αναζητούμε άλλοθι για την τουρκική άρνηση που τορπιλίζει συνεχώς τις προσπάθειες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν έχει τερματιστεί και το σημείο αναφοράς πλέον είναι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού» δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας στις επικρίσεις κατά του προέδρου Χριστοδουλίδη για τον χειρισμό που έκανε σχετικά με την πρόσφατη βολιδοσκόπηση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, ο κ. Κόμπος επισημαίνει ότι σταθερός αρνητής στον διάλογο είναι η άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αναζητούμε άλλοθι για την τουρκική άρνηση. Σχετικά με την πρόσκληση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να συμμετάσχει αυτή τη βδομάδα στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αναφέρει ότι η Λευκωσία έλαβε υπόψη και την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι η θέση Τατάρ και Άγκυρας για δύο κράτη στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι χάνουν αυτομάτως την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα πολλαπλά οφέλη που τη συνοδεύουν.

–Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, επειδή συναίνεσε στην παρουσία του κ. Φιντάν. Η κυβέρνηση απαντά ότι πρόκειται για στρατηγική κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας. Τι κερδίσαμε με αυτή την κίνηση;

–Καταρχάς δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε τώρα. Η Τουρκία ως κράτος υποψήφιο για ένταξη στην Ε.Ε. από το 1999 συμμετείχε σε σχηματισμούς τύπου Gymnich μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Η προσπάθεια να προσκληθεί η Τουρκία ήταν κάτι που βλέπαμε να εντείνεται όλο το προηγούμενο διάστημα και τέθηκε επιτακτικά τον Φεβρουάριο, με τη δική μας πλευρά να μη συναινεί για ένα πολύ βασικό λόγο. Εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπήρχε διαδικασία για τα ευρωτουρκικά και εκκρεμούσε η συζήτηση της έκθεσης Μπορέλ που έγινε τον Απρίλιο, οπότε και είχαμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία δρομολόγησαν τον τρόπο υλοποίησης της έκθεσης Μπορέλ. Συνεπώς, τώρα η παρουσία του κ. Φιντάν θα είναι στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τα συμπεράσματα. Τον Φεβρουάριο, όμως, η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είχε ως αποτέλεσμα την προδιάθεση ως προς την έκθεση και επί τούτου ζητήσαμε κάποια ανταλλάγματα και θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Αντρέα Κημήτρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X