ΚΥΠΕ
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ασφάλεια τόσο στην Κύπρο, όσο και των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Κόμπος συνέστησε αρχικά προσοχή προς όλους, διότι, όπως είπε, διακινούνται ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες κλιμακώνονται όσο κλιμακώνεται και η σύρραξη στην περιοχή.
Περνώντας στο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας, είπε ότι μετά τη χθεσινή πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από πλευράς Ιράν πλέον η κατάσταση στην περιοχή έχει μπει πλέον σε άλλη φάση από άποψη επικινδυνότητας και είναι κάτι που ανησυχεί όλες τις πλευρές, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προβεί σε δήλωση, όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Στην παρούσα φάση δική μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια τόσο στην Κύπρο, όσο και των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή και έχουμε προβεί και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για επαναπατρισμό τους», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως και από τους ίδιους και τη βούλησή τους να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους που οι διπλωματικές αποστολές κρατούν ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
«Έχουμε ανοιχτά αεροδρόμια στην περιοχή, ειδικά μιλάω για το Λίβανο και για το Ισραήλ. Υπάρχει ένα θέμα με τις πτήσεις, προσπαθούμε σε συνεννόηση αφενός με την ελληνική Κυβέρνηση, την οποία και ευχαριστούμε, αφετέρου με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στην περίπτωση του Λιβάνου και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις», συμπλήρωσε σχετικά.
Προσέθεσε ότι χθες έκλεισαν οι εναέριοι χώροι στο Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράν, το Ιράκ και την Ιορδανία για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα - όπως είχε συμβεί και στις 13 Απριλίου κατά την προηγούμενη πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν - αριθμός πτήσεων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στους εναέριους χώρους των παραπάνω χωρών να εκτραπούν και να προσγειωθούν σε κυπριακά αεροδρόμια.
«Είχαμε 12 πτήσεις που έφτασαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, οι 5 ήδη έχουν αναχωρήσει για τον προορισμό τους, από τις υπόλοιπες είχαμε σύνολο 1.858 επιβάτες, εκ των οποίων έχουν αναχωρήσει 804, 349 διαμένουν σε ξενοδοχεία και φιλοξενούνται μέχρι να καταστεί δυνατή η αναχώρηση τους, ενώ 705 θεωρούνται ότι είναι σε τράνζιτ και είναι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Έχουν γίνει όλες οι πρόνοιες ευθύς εξαρχής για να μπορεί να τύχει διαχείρισης και αυτό το ζήτημα, με βάση και την εμπειρία που είχαμε στις 13 Απριλίου», σημείωσε σχετικά.
Αναφορικά με το σχέδιο Εστία, είπε ότι ήταν ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει ενεργοποιηθεί πλέον και επίσημα, ούτως ώστε να είναι πλήρως γνωστό σε όσους ενδιαφέρονταν να κάνουν χρήση του σχεδίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη.
Συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε ένα επίσημο αίτημα, ενώ έχουν παρασχεθεί διευκολύνσεις σε 9 κράτη, τα οποία έχουν ζητήσει συνδρομή σε προπαρασκευαστικό στάδιο.
Εξήγησε περαιτέρω ότι όσο είναι ανοιχτά τα αεροδρόμια στις χώρες της περιοχής που επηρεάζονται δεν υπάρχουν κρατικά οργανωμένες εκκενώσεις πολιτών καθώς γίνονται με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Προσέθεσε ότι το σχέδιο Εστία αφορά στην υποβοήθηση κρατών όταν επιθυμούν να εκκενώσουν πολίτες τους από περιοχές κινδύνου. «Συνεπώς, εφόσον και όσο τα αεροδρόμια παραμένουν ανοιχτά, εάν κάποιος θέλει να είναι αυστηρά τυπικός, το σχέδιο Εστία δεν βρίσκει εφαρμογή, όμως έχουμε ήδη περιπτώσεις όπου τα κράτη έχουν φροντίσει να μεταφέρουν κάποιους πολίτες τους», προσέθεσε επί του θέματος, συμπληρώνοντας πως δεδομένης της χθεσινής εξέλιξης, εάν η κατάσταση οδηγηθεί σε ένα σημείο όπου κλείσουν οι αερολιμένες, η ΚΔ είναι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα κράτη.
Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο είναι πλήρως ενεργοποιημένο αυτή τη στιγμή και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι θα ακολουθούσε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για μια συνολική, όπως είπε, ανασκόπηση της προετοιμασίας που έχει γίνει ως προς τη δυνατότητα και τα σημεία φιλοξενίας, θέματα ασφάλειας κ.ά.
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την σύσκεψη ήταν και αυτό του μεταναστευτικού, συνέχισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως αποτελεί μια παράμετρο που έχει απασχολήσει την ΚΔ όλο το προηγούμενο διάστημα και στο πλαίσιο της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται ανά ώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, έχουν δοθεί οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενες ροές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν είτε λόγω της κατάστασης, είτε λόγω της προσπάθειας δημιουργίας νέων οδών, ειδικά στα πλαίσια εκμετάλλευσης των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.
«Για εμάς αυτό το οποίο συμβαίνει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Συντασσόμαστε με τις φωνές οι οποίες καλούν για άμεση αποκλιμάκωση. Είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως στο πλαίσιο και στον βαθμό που Κυπριακή Δημοκρατία δύναται, κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει, αποστέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες και κάνοντας τη δική της προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε σχετικά.
Συμπλήρωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί μέρος αυτού του προβλήματος, τουναντίον αποτελεί μέρος της προσπάθειας παροχής της ανθρωπιστικής συνδρομής που απαιτείται σε αυτήν τη φάση, με τις εκκενώσεις και τη συνεργασία με άλλα κράτη προς αυτόν τον σκοπό.
«Οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε κάποιου είδους διαφορετική προσέγγιση της Δημοκρατίας είναι εκ του πονηρού και αυτό είναι κάτι το οποίο φυσικά και απορρίπτουμε με απόλυτο τρόπο», κατέληξε
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων ειδικότερα, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα υπήρξε διακίνηση της είδησης ότι έχει απαχθεί ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δεν ισχύει και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πού μπορεί να φτάσουν τέτοιες προσπάθειες.
Επανέλαβε επίσης το μήνυμα ότι πέραν των κραυγαλέων περιπτώσεων αυτού του είδους υπάρχουν πιο εύκολα πιστευτές προσπάθειες ως προς τις οποίες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ενδεχομένως να έχουν στόχο να εκθέσουν τη χώρα σε σχέση με τον ρόλο που διαδραματίζει.
Σε ερώτηση για το ποια χώρα έχει υποβάλει αίτημα για το σχέδιο Εστία, είπε ότι το εν λόγω αίτημα είχε προηγηθεί της χθεσινής επίθεσης και αφορούσε σε άφιξη πολιτών τρίτης χώρας δια θαλάσσης, οι οποίοι αφίχθηκαν χθες, περίπου 80 άτομα ενώ αναμένεται ακόμη ένας αριθμός, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές καθώς εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες αν θέλουν να κάνουν δηλώσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με τα πιθανά σενάρια που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σκέλος των σχεδιασμών, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε περίπτωση που κλείσουν τα αεροδρόμια μπορεί να υπάρξει συνεργασία με άλλα κράτη για αφίξεις μέσω των λιμανιών, ενώ υπάρχουν και δυνατότητες χρήσης στρατιωτικών αεροσκαφών που θα μπορούν να εκκενώσουν πολίτες των χωρών αυτών.
Υπενθύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που ενεργοποιείται το σχέδιο Εστία με σκοπό να είμαστε έτοιμοι, αν και εφόσον χρειαζόταν στα πλαίσια του τι συμβαίνει στο Λίβανο. «Θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να μπούμε στην ουσιαστική υλοποίηση, αλλά μεταξύ αυτών υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση όπου κράτη ήδη προσπαθούν να υποβοηθήσουν την απομάκρυνση πολιτών τους χωρίς όμως αυτό να θεωρείται εκκένωση. Εμείς συνδράμουμε και αυτή την περίπτωση», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την απομάκρυνση Κυπρίων πολιτών από την περιοχή, ο κ. Κόμπος διευκρίνισε ότι υπάρχουν Κύπριοι υπήκοοι στο Λίβανο και το Ισραήλ, ο οποίοι είναι σε συχνή επαφή με τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές, με την εκδήλωση από μέρους τους ενδιαφέροντος για αναχώρηση να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες.
«Όσο γίνεται πιο επικίνδυνη η κατάσταση, τόσο αυξάνονται και τα αιτήματα. Εμείς έχουμε την καταγραφή, βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις ώστε να μπορέσουμε να υποβοηθήσουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, υπάρχουν εμπορικές πτήσεις, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, οπότε αναζητείται εναλλακτικός τρόπος, εάν και εφόσον το ενδιαφέρον παραμένει.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο το ενδιαφέρον, το οποίο χθες κορυφώθηκε, τις επόμενες μέρες, αν δεν υπάρξει οτιδήποτε, να μειωθεί και πάλι. Εμείς όμως έχουμε κάνει την προεργασία μας και σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά και μέσω άλλης προσπάθειας που κάνουμε με εμπορικό φορέα ώστε τις επόμενες ώρες, εάν χρειαστεί, να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το κομμάτι του σχεδιασμού», σημείωσε καταληκτικά.
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως ο αριθμός Κυπρίων πολιτών που έχει εκφράσει ενδιαφέρον απομάκρυνσης από την περιοχή φτάνει τους 105.
Νωρίτερα, στις αναφορές του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου ότι στόχος ήταν να γίνει αρχικά μια ανασκόπηση της κατάστασης.
Προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει ήδη ενεργοποιήσει το σχέδιο Εστία, ενώ υπήρξαν και κάποιες πτήσεις που εξετράπησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και άτομα που διανυκτέρευσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Άλλα προς εξέταση ζητήματα αφορούσαν στην καταγραφή και τη διαχείριση των μέχρι τώρα αφίξεων, την κατάσταση με τους Κύπριους υπηκόους είτε στον Λίβανο είτε στο Ισραήλ, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν, την αξιολόγηση των πληροφοριών σε σχέση με τα επόμενα βήματα, την ενημέρωση της ΕΕ και τις πληροφορίες από τις επαφές του με ηγέτες γειτονικών κρατών, προσέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.