ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Στόχος της Κυβέρνησης η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Mε στόχο την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΚΥΠΕ

Πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή της χώρας μας από στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον πανηγυρικό του λόγο για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στα Λατσιά.

Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής Κώστας Κωνσταντίνου, ο ΥΠΕΣ είπε ότι «η επίλυση του Κυπριακού έχει τεθεί ως μείζον θέμα στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την προσπάθεια αυτή τη στιγμή να εστιάζεται στο αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Ο Πρόεδρος προβαίνει σε σειρά επισκέψεων σε Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι «το Κυπριακό ήταν ανέκαθεν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής» και πρόσθεσε πως «η στασιμότητα που παρατηρείται και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας για επίτευξη λύσης, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό να μην υπάρξει ούτε στιγμή εφησυχασμού, από τη δική μας πλευρά».

«Έχουν περάσει 48 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και εξακολουθούμε να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της κατοχής», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «για σχεδόν πέντε δεκαετίες, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου παραβιάζονται κατάφορα στην πατρίδας μας».

Στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, συνεχίζεται ο εποικισμός, η παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών μας και η υβριστική βεβήλωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ «οι πρόσφυγες του πολύπαθου αυτού νησιού μας, ζουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στη γη τους, στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν».

Αναφερόμενος στις δύο επετείους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ’55-’59 και η επανάσταση του 1821 αφήνουν ένα διαχρονικό μήνυμα αδιάκοπου αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε δύναμη καταδυνάστευσης και στέρησης ελευθεριών.

«Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αντάξιοι τόσο του παρελθόντος όσο και του μέλλοντός μας» και «να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα επανενωμένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους και του λαού της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «η επανάσταση του 1821 και ο αγώνας του 1955 έχουν κοινά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η αγάπη για την ελευθερία, ο αγώνας για την αποτίναξη του ξενικού ζυγού, η ανιδιοτέλεια, το παραμέρισμα του προσωπικού συμφέροντος για χάρη του κοινού καλού, η ετοιμότητα για την όποια θυσία».

«Το πνεύμα, το ήθος και η αποθέωση του παράτολμου ηρωισμού μας καλούν να ενδιαφερθούμε αληθινά για τον συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση