ΚΥΠΕ
Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως η υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) γίνει χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δηλαδή από τις επόμενες Δημοτικές και Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σήμερα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας προς τον στόχο της μεταρρύθμισης, ο Δήμο Έγκωμης διοργάνωσε Συνέδριο με τίτλο «Κτίζοντας την νέα τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο», στο οποίο παρευρέθηκαν Δήμαρχοι Δήμων της Ελλάδας καθώς και εμπειρογνώμονες.
Στο χαιρετισμό του, τον οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το Συνέδριο στέλνει το μήνυμα ότι οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο αναζητούν συνεχώς τρόπους για να βελτιωθούν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δυνατότητες τους ώστε να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε εμπόδια για να πετύχουν τον στόχο της μεταρρύθμισης, και συνεχάρη τον Δήμο Έγκωμης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Σημείωσε πως το Υπουργείο γνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική πορεία για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σημαντικές προκλήσεις.
«Παράλληλα όμως θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τη δημιουργία υγιών, σύγχρονων και βιώσιμων οντοτήτων ΤΑ που θα είναι σε θέση να παρέχουν στους πολίτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, η παρούσα Κυβέρνηση έχει θέσει την μεταρρύθμιση ως μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της όσον αφορά στον εσωτερικό τομέα και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές που τη διέπουν, δηλαδή της οικονομικής βιωσιμότητας, της διοικητικής αυτονομίας και της αποκέντρωσης των εξουσιών», είπε ο Υπουργός.
Πρόσθεσε πως η επιδίωξη είναι επίσης, με ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων, η επίλυση των όποιων πρακτικών προβλημάτων υπάρχουν που έχουν αναδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους από τον πρώτο χρόνο.
Η πρόθεση της Κυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός στον χαιρετισμό του, είναι η υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δηλαδή από τις επόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις από την ΕΕ, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, παράλληλα με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Την χρονική αυτή περίοδο, είπε, θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε μέσω του ΓΔ πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με τα προσωρινά όργανα που έχουν συσταθεί σε τοπικό επίπεδο δήμων και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία από τον περασμένο Μάιο και βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο χρόνο, της μεταβατικής περιόδου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως τόνισε παρακολουθεί προσωπικά το σχετικό οδικό χάρτη και τυγχάνει συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης, για σοβαρά θέματα τα οποία απαιτούν τη δική του παρέμβαση, ώστε να μην παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα.
Συνοδοιπόροι, είπε ακόμη, σε αυτή την τελευταία διαδρομή, που έχουμε να διανύσουμε, όπως και σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε, είναι οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, με τις οποίες η διαβούλευση και η συνεργασία για όποια ζητήματα προκύπτουν στην πορεία είναι διαρκής. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και η συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, για την αξιοποίηση της εμπειρίας, που έχει αποκτηθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ο κ. Ιωάννου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τον Ιωάννη Καραγιάννη, τον Γενικό Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την πολύτιμη συμβολή του στον τομέα αυτό, όπως επίσης και τους δημάρχους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται στο Συνέδριο για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον ελληνικό χώρο.
«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι πολλά, τα οποία όμως όταν μείνουμε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, είμαι βέβαιος ότι μαζί θα βρίσκουμε τους τρόπους για να επιλύουμε και να προχωρούμε παρακάτω», είπε.
Τόνισε, τέλος πως στο διάστημα που απομένει θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν με όλες μας τις δυνάμεις και τα εφόδια ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό. Το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι και θα συνεχίσει να είναι συνεχώς αρωγός και καθοδηγητής στην όλη προσπάθεια, κατέληξε.
Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Δώρος Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο εμπειρογνώμονας και Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Ιωάννης Καραγιάννης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου.
Ο Καθηγητής Καρτακούλλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες Δήμαρχοι που παρευρέθηκαν στο Συνέδριο είναι πολύτιμη και στην προσπάθεια της Κύπρου στην προσπάθεια της να κτίσει τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή ποικιλοτρόπως.
Ο κ. Αντωνίου στο δικό του χαιρετισμό είπε πως η Ένωση Δήμων χαιρετίζει την ιστορική ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που προνοούν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για την τοπική δημοκρατία στον τόπο. Είπε πως βρισκόμαστε επισήμως στο μεταβατικό στάδιο προς το νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2024 και πρόσθεσε πως η λειτουργία της κεντρικής συμβουλευτικής επιτροπής και των συμβουλίων κοινών υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλοι δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να εντοπίσουν πιθανά λειτουργικά προβλήματα και να καλύψουν τις όποιες επιμέρους αδυναμίες παρουσιάζει η νέα νομοθεσία.
Τόνισε ακόμη πως είναι απαραίτητη η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, όχι μόνο εγχώρια αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωσε πως χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα σε πολιτικό επίπεδο για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο κ. Κιτρομηλίδης, στον χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να γίνουν πάρα πολλές ενέργειες τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή όσο και από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ώστε το νέο σύστημα να λειτουργήσει ομαλά. Ως Ένωση Κοινοτήτων, πρόσθεσε, υπογράμμισαν αρκετές φορές ότι η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία αφού το υφιστάμενο μοντέλο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και η υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών των κοινοτήτων είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς είναι αυτό που ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να δοθούν στα συμπλέγματα υπηρεσιών των κοινοτήτων τα εφόδια που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί πως θα αποτελέσουν εργαλεία προόδου του θεσμού της ΤΑ για τις κοινότητες σε σχέση με το σημερινό μοντέλο.
Ο εμπειρογνώμονας κ. Καραγιάννης μίλησε στον χαιρετισμό του για την ελληνική εμπειρία με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μείωση του αριθμού των Δήμων και των Κοινοτήτων. Είπε πως έχει περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση στην Κύπρο και συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει. Ωστόσο, θα πρέπει, σημείωσε, πολλά να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Ανέφερε πως ως εμπειρογνώμονας που έχει οριστεί για την μεταρρύθμιση στην Κύπρο θα μεταφέρει τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία από την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να μεταφέρει, μέσω της ζύμωσης απόψεων πολλά θετικά βήματα της κυπριακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της ΤΑ, στην Ελλάδα.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στον χαιρετισμό του είπε πως η ΤΑ παρά την τουρκική εισβολή και κατοχή πολλών από τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας, κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και επέδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα. Είπε πως η επένδυση στην εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και την Παιδεία έφερε αξιοζήλευτα αποτελέσματα και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συνέβαλε και αυτή σημαντικά στην ανάπτυξη των Δήμων, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης.