ΚΥΠΕ
Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και των καταναλωτών για αυτό έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις λαϊκές αγορές ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, εγκαινιάζοντας τη νέα λαϊκή υπαίθρια αγορά του Δήμου Λεμεσού.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις του υφιστάμενου νόμου είναι η μεταφορά της ευθύνης της εφαρμογής της νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
«Επιπλέον, επιδιώκουμε την απλοποίηση των διαδικασιών, όπως για παράδειγμα της διαδικασίας της υποβολής αίτησης, της έκδοσης αδειών και των ελέγχων και, το πιο σημαντικό, την αποκλειστική συμμετοχή μόνο των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές. Πέραν τούτου, και στο πλαίσιο της πιο πάνω φιλοσοφίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος. Το κυπριακό σήμα αναμένουμε ότι θα δώσει επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο», ανέφερε.
Ο Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και του τομέα μεταποίησης και αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Αδιαπραγμάτευτος στόχος η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και η στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα», επεσήμανε.
Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, τόσο από το γεγονός ότι την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα. «Παρόλα αυτά, το Υπουργείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε.
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του έργου, «προϋπολογισμού ύψους 628 χιλιάδων ευρώ που σχεδιάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τα ταμεία του δήμου Λεμεσού και συνάδει πλήρως με την πολιτική του για σύγχρονες αναβαθμισμένες υποδομές που να εξυπηρετούν τους πολίτες και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, η αγορά που λειτούργησε αρχές του χρόνου, φιλοξενεί πέραν των εκατόν παραγωγών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμο Λεμεσού, η αγορά διαθέτει 104 θέσεις για παραγωγούς, όλες στεγασμένες με μόνιμα στέγαστρα, και με υποδομές φωτισμού και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο χώρος διαθέτει επίσης γραφεία, καφενείο και αποχωρητήρια. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Αγοράς, ο Δήμος προχώρησε σε διευθετήσεις για ικανοποιητικό αριθμό δωρεάν χώρων στάθμευσης στην παρακείμενη περιοχή.