ΚΥΠΕ
Την πεποίθηση ότι ο κανονισμός για τα φυτοφάρμακα στην ΕΕ δεν θα περάσει, τουλάχιστον όχι ως έχει, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα σχετικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε έντονα τις ανησυχίες της, ενώ υπήρξαν έντονες ανησυχίες από πολλά κράτη – μέλη για τον κανονισμό. Ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες από πολλά κράτη-μέλη δεν πρόκειται να προχωρήσει ένας κανονισμός, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα με τις θέσεις που διατυπώνονται στο Συμβούλιο Υπουργών.
Σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί τώρα επί Ισπανικής Προεδρίας, τόσο στις επιτροπές όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.
Ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουνίου έθεσε τους προβληματισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το νέο κανονισμό χρήσης των φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει με προβληματισμό αλλά με θετικό πρόσημο την υιοθέτηση του κανονισμού και ζήτησε όπως υιοθετηθεί ένας λειτουργικός κανονισμός.
«Εκφράσαμε την ανησυχία μας διότι αποκλείεται η χρήση φυτοφαρμάκων στις ευαίσθητες περιοχές και αυτές οι περιοχές καλύπτουν το 79% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια θα προκύψει εγκατάλειψη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών και έτσι ζητήσαμε οπωσδήποτε να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως όλα τα κράτη-μέλη έχουν αμφιβολίες και προβληματισμούς τους οποίους έθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών. Είπε επίσης ότι ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη.
Όσον αφορά την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος φυτοφαρμάκων, ανέφερε ότι η Κύπρος ζήτησε την παραχώρηση παρεκκλίσεων ιδιαίτερα σε μικρές παραγωγές και στα μικρά κράτη-μέλη έτσι ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος.
Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να πάει σταδιακά σε ένα νέο σύστημα φυτοφαρμάκων, ωστόσο πρόσθεσε δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να περάσουν από τη χρήση φυτοφαρμάκων στη μη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι βιοκαλλιέργειες, ανέφερε είναι σίγουρα ένας μεγάλος στόχος ο οποίος έχει τεθεί κάτω από την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, όμως, όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά.
Επεσήμανε ότι η επισιτιστική κρίση και το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων μετά τον κορωνοϊό αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη για να υπάρχουν συνεχώς ασφαλή τρόφιμα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, έχουν αντιδράσει όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΕ βλέπει με θετικό μάτι τις παρεκκλίσεις που ζητήθηκαν σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε ότι το θέμα εξελίσσεται, ότι στις 5 Ιουλίου η Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυση αντικτύπου και ότι το θέμα θα συζητηθεί στα επόμενα συμβούλια και στις επόμενες συναντήσεις των επιτροπών.