ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για θεσμοθέτηση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης, ως αρμόδια Υπουργός για τα θέματα Ισότητας των Φύλων και ειδικότερα για τα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητά της για άμεση προώθηση και εφαρμογή της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας που καταρτίστηκαν πρόσφατα, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία 2023-2028.
Σημείωσε, επίσης, ότι στοχευμένες δράσεις θα προωθηθούν με σκοπό την αποδόμηση παρωχημένων κοινωνικών και σεξιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων που αποτελούν και βασική γενεσιουργό αιτία των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε ότι η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα υπόμνησης των διαχρονικών αγώνων και των συλλογικών κατακτήσεων των γυναικών ανά την υφήλιο.
«Χρειάστηκαν δυστυχώς δεκαετίες συνεχών και εντατικών διεκδικήσεων για να μπορούν οι γυναίκες να απολαμβάνουν σήμερα ανεμπόδιστα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Εκ μέρους της Πολιτείας, καταθέτω την αμέριστη εκτίμηση και το σεβασμό μου προς όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες της Κύπρου και τις διαβεβαιώνω ότι η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα κρατήσει τα θέματα ισότητας των φύλων ψηλά στην πολιτική της ατζέντα», πρόσθεσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι η παροχή ίσων ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες σε όλα τα επίπεδα και εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για την επίτευξη ουσιαστικής κοινωνικής αλλαγής και προόδου.
«Ως αρμόδια Υπουργός για τα θέματα Ισότητας των Φύλων και ειδικότερα για τα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών εκφράζω την ετοιμότητά μου για άμεση προώθηση και εφαρμογή της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας που καταρτίστηκαν πρόσφατα, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία 2023-2028», συμπλήρωσε.
Πρόκειται, συνέχισε η Υπουργός Δικαιοσύνης, για έγγραφα και δεσμεύσεις πολιτικής που φιλοδοξούν ν’ αντιμετωπίσουν ολιστικά και ολοκληρωμένα το πολυσύνθετο πρόβλημα της έμφυλης βίας, στη βάση θυματοκεντρικών προσεγγίσεων, οι οποίες θέτουν τις γυναίκες στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών τους δράσεων.
«Η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για θεσμοθέτηση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Στοχευμένες δράσεις θα προωθηθούν επίσης με σκοπό την αποδόμηση παρωχημένων κοινωνικών και σεξιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων που αποτελούν και βασική γενεσιουργό αιτία των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», σημείωσε. Παράλληλα, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης, θα προωθηθούν μέτρα και πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, τη συμφιλίωση του έμφυλου χάσματος στις αμοιβές και τη σύζευξη προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων των γυναικών.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι η έμπρακτη ενίσχυση των γυναικών στους πολλαπλούς και συχνά ετερόκλητους ρόλους που αναλαμβάνουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο αποτελεί κορωνίδα των προσπαθειών για διασφάλιση της ποιότητας και του επιπέδου ζωής και ευημερίας τους.
«Βασική επιδίωξη και αναγκαιότητα αποτελεί επίσης η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών, σε ένα κόσμο διαρκώς και ταχύτατα εξελισσόμενο τεχνολογικά, καθώς και η επίτευξη ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων στη δημόσια και πολιτική σφαίρα», συμπλήρωσε.
Ως Πολιτεία, συνέχισε η Υπουργός Δικαιοσύνης, «αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσχέρειες που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν καθημερινά οι μητέρες, οι εργαζόμενες, οι άνεργες γυναίκες, οι μονογονείς, οι αγρότισσες, οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι αιτήτριες ασύλου, οι γυναίκες που πλήττονται εντονότερα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι ηλικιωμένες, οι γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους και οι γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφής κακοποίηση και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν προσφέρεται για εφησυχασμό και ευχολόγια, αλλά αποτελεί μέρα απόδοσης ευγνωμοσύνης σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά για τους αγώνες και την πολύτιμη προσφορά της στην κοινωνία.
«Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας διαβεβαιώνω ξανά όλες τις γυναίκες ότι θα εργαστώ με γνώμονα την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους σε μια κοινωνία ισότητας, συμπερίληψης, αποδοχής της ετερότητας και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε.