Kathimerini.com.cy
Για τη σημερινή σύνοδο στη Βάρνα έκανε αναφορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και η ενταξιακή της πορεία καθώς και ποια θα είναι τα αποτελέσματα που αναμένει η Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του το πρωί στο Πρωινό δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος στο ΡΙΚ, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι για τα αποτελέσματα αφού όπως εξήγησε, ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στη Σύνοδο για να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Οι τουρκικές ενέργειες, σημείωσε, εκτός από τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επηρεάζουν και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και συμφωνίες με γειτονικά κράτη.
«Είναι σημαντικό ότι θα τεθούν πλέον επίσημα θέματα της Κύπρου. Ενδεχομένως είναι η πρώτη φορά που τίθενται σε μια τέτοια σύνοδο. Θεωρώ πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι σε σχέση με τα αποτελέσματα. Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αλλά αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα. Μακάρι να διαψευστούμε. Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό, τα ξεκάθαρα μηνύματα που θα βγουν από πλευράς ΕΕ. Έχουμε ενημερωθεί επίσημα ότι ο κ. Ερντογάν πηγαίνει στη σύνοδο με στόχο, να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς ΕΕ, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης «για να μπορέσουν να εξεταστούν τα αιτήματα του κ. Ερντογάν θα πρέπει αυτή η συμπεριφορά, όσον αφορά την Κύπρο και όχι μόνο, να τερματιστεί. Είναι ξεκάθαρό το μήνυμα και έχει αποφασιστεί σε επίπεδο 28 ηγετών, για να μπορούν να εξεταστούν όλα αυτά που θα ζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος. Υπάρχει ενδιαφέρον, από πλευράς Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Επανέρχεται επίσημα αυτό από πλευρά Τουρκία, παρόλο που γνωρίζουν όλοι ότι η ενταξιακή πορεία, πολύ δύσκολα να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που η χώρα θα είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά διαφαίνεται ότι το να είναι εκεί αυτή η προοπτική, είναι κάτι που ενδιαφέρει την τουρκική πλευρά».
Σε ό,τι αφορά το σημείο όπου η Τουρκία και ο Πρόεδρος της ενοχλήθηκε, σύμφωνα με το κ. Χριστοδουλίδη, από ενημέρωση που υπήρξε από πλευράς ΕΕ «είναι το γεγονός ότι, αυτοί που συμμετείχαν στη συζήτηση που έγινε, δεν ήταν μόνο η Λευκωσία και η Αθήνα. Ήταν η αντίδραση που υπήρξε από ένα σημαντικό αριθμό μελών».
Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν τέσσερα αιτήματα από πλευράς Τουρκίας, από τα οποία τα τρία δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση όλων των κρατών μελών. Είναι θέματα τα οποία πρέπει, από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. Πέραν του θέματος του προσφυγικού, που είναι στην ημερήσια διάταξη, η οικονομική βοήθεια, τα υπόλοιπα θέματα χρειάζονται ωρίμανση για να μπορέσουν να δοθούν στην Τουρκία. Ο στόχος είναι, το ενδιαφέρον της Τουρκίας, να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση».
Για την στήριξη των κρατών μελών στο θέμα του Κυπριακού και της συζήτησης που θα γίνει στην Βάρνα, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν υπήρξε από κανένα κράτος, σε πολιτικό επίπεδο, προσπάθεια είτε να αλλάξουν τα συμπεράσματα, είτε να είναι διαφορετική η αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Υπήρξε, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, προσπάθεια από κάποια χώρα (χωρίς να την κατονομάζει), για να γίνουν λιγότερο αυστηρά τα συμπεράσματα, κάτι το οποίο όταν συζητήθηκε σε πολιτική επίπεδο δεν ήταν θέση της συγκεκριμένης χώρας». Αυτό, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης, έγινε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.