ΚΥΠΕ
Την έκπληξή της για τη μη αποδοχή εγγραφής θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, εξέφρασε η βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της στη Βουλή.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε να εγγραφεί θέμα που αφορούσε στις συνέπειες που θα έχει για τη δημόσια υπηρεσία η «ενδεχόμενη μετατροπή των συμβούλων συνεργατών με πολιτικό διορισμό σε δημοσίους υπαλλήλους», ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου σε σχέση με τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Σημείωσε ότι η απόρριψη έγινε στη βάση της αιτιολογίας ότι υπάρχει ήδη εγγεγραμμένο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αιτιολογία δεν ευσταθεί. «Το θέμα στην ΚΕ Ελέγχου είχε εγγραφεί πριν την ψήφιση των τροπολογιών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην Ολομέλεια και έγιναν νόμος με την υπογραφή του Προϋπολογισμού», ανέφερε.
«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην ΚΕ Θεσμών, αυτό δεν έγινε κατορθωτό», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η επίκληση Βουλευτών ότι οι υπηρεσίες της Βουλής δεν συναινούν στην εγγραφή του θέματος επειδή υπάρχει παρόμοια θέμα σε άλλη επιτροπή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
«Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Βουλής δεν είναι πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει, να λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν πολιτική πτυχή. Ένας Βουλευτής, με βάση το πολιτικό του κριτήριο και υπηρετώντας τη διαφάνεια, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σημαντικότητα της εγγραφής ενός θέματος σε μια επιτροπή», σημείωσε.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το θέμα που ήθελε να εγγράψει στην η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στην επιτροπή θεσμών δεν είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει στην επιτροπή ελέγχου. «Πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα. Αυτό που έχει ήδη συζητηθεί στην ΚΕ Ελέγχου αφορούσε αποκλειστικά στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για μετατροπή των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίους υπαλλήλους. Χρονικά, έγινε προ της ψήφισης του νόμου του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη του 2021, με την ενσωμάτωση της τροπολογίας που καταθέσαμε και που στη συνέχεια για τον επόμενο Προϋπολογισμό του 2023 κατατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών», ανέφερε.
Αντίθετα, «το θέμα το οποίο ζητήσαμε, ως κοινοβουλευτική ομάδα, να εγγραφεί στην ΚΕ Θεσμών αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υπηρεσία η ενδεχόμενη μετατροπή συμβούλων συνεργατών σε δημοσίους υπαλλήλους στη γενικότητα τους, δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου. Εντελώς διαφορετικές πτυχές και αφορούν σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους», ανέφερε.
Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι «κάποιοι συνάδελφοι προφασίζονται ότι είναι το ίδιο θέμα για να αποφύγουν την συζήτηση του στην ΚΕ Θεσμών. Τέτοιες πολιτικές μανούβρες θα καταγγέλλονται δημόσια και ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, ιδίως σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης», σημειώνοντας ότι θα επιμείνουν στην εγγραφή του θέματος μέχρι να πειστούν οι υπόλοιποι Βουλευτές για την αναγκαιότητα του.