ΚΥΠΕ
Ως πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας περιγράφει την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δημοσίευμα των βρετανικών Times που εξετάζει «γιατί η Ρωσία είναι αποφασισμένη να κρατήσει κοντά της την Κύπρο».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, επιχειρώντας σύνδεση με την πρόσφατη επίσκεψη Λαβρόφ και με την αμερικανική απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρου.
Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών δε θα έχει προκαλέσει ευαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, η οποία «έχοντας παραμελήσει την Ανατολική Μεσόγειο επί δύο δεκαετίες, θέλει τώρα να συγκρατήσει την επιρροή της Μόσχας εκεί».
Το δημοσίευμα αναφέρει, ενδεικτικά, πως η Ρωσία έχει καλλιεργήσει οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Κύπρο.
Προσθέτει ότι «το στάτους κβο, ένα διαιρεμένο νησί που περιτριγυρίζεται από ύδατα στα οποία σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κινούνται επικίνδυνα κοντά στο χείλος της σύρραξης, είναι ακριβώς το είδος του ευερέθιστου πολιτικού τοπίου που ο κ. Πούτιν αρέσκεται στο να αξιοποιεί και το έχει κάνει με μεγάλη αποτελεσματικότητα στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων, το δημοσίευμα των Times φιλοξενεί και δήλωση του Κουντρέτ Οζερσάι ως «Υπουργού Εξωτερικών της βόρειας Κύπρου».
Ο κ. Οζερσάι αναφέρει: «Οι ΗΠΑ πήραν αυτή την απόφαση (να επιβάλουν εμπάργκο όπλων) για να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε μία συνολική λύση. Τώρα αυτό που πραγματικά χρειάζεται να αμφισβητήσουμε είναι το κατά πόσο οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ακόμα πραγματικά να δημιουργηθεί μία συνολική λύση στην Κύπρο.
«Αυτό δεν μπορεί να κριθεί από τις επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ ότι θέλουν λύση. Αν ενθαρρύνεις μόνο τη μία πλευρά σε μια παγωμένη εθνική διένεξη, δεν μπορείς να περιμένεις να μαζευτούν και οι δύο πλευρές και να συμφωνήσουν επί μιας συμβιβαστικής λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε μια πολύ άνετη κατάσταση και οποιαδήποτε ενέργεια από διεθνή παίκτη που επιτρέπει αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί βοηθά στο να συνεχιστεί το ισχύον στάτους κβο».