ΚΥΠΕ
Στο θέμα της μετακίνησης των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή Μιτσερού επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά τη συνεδρία την Τετάρτη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα «Η διαδικασία επιλογής χώρου μετεγκατάστασης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου και τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι «εννέα χρόνια μετά από τις πρώτες διαμαρτυρίες που είχαμε για τη λειτουργία των ασφαλτικών συστημάτων στην περιοχή του Δαλιού, ακόμη το 2022 συζητούμε το ίδιο θέμα».
«Είχαμε τα προβλήματα και τις αντιδράσεις στο Δάλι, αποφάσισαν με μια περίεργη διαδικασία να καταλήξουν στο Μιτσερό και στην Καλαβασό, έχουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων και όλα αυτά γίνονται γιατί οι διαδικασίες που ακολουθεί το κράτος είναι πολύ αργές και λανθασμένες, καθυστερημένες και το έκαναν για να καθυστερήσουν τη λήψη απόφασης», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το κράτος έπρεπε να κάνει την έρευνα του και να βρει τις σωστές τοποθεσίες που δεν ενοχλείται κόσμος και να μεταφέρουν τα ασφαλτικά από την περιοχή του Δαλιού σε μια καλά μελετημένη περιοχή.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «δεν μπορεί ένας κάτοικος να έχει εμπιστοσύνη στην Δημοκρατία όταν βλέπει τόσο πολλά προβλήματα σε μια περιοχή να μην λύνονται όταν κάνουν τα παράπονα τους» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας, να δείχνουμε ευαισθησίες, να έχουμε τα σωστά μηχανήματα, να μπορούμε να επιβάλουμε τις νομοθεσίες και να μην αφήνουμε να περνούν τόσα πολλά χρόνια» και ο κόσμος να ταλαιπωρείται τόσο πολλά και με πρόστιμο την ποιότητα της υγείας του.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι η περιοχή του Μιτσερού όσο και η περιοχή του Βασιλικού είναι ιδιαίτερα περιβαλλοντικά επιβαρυμένες και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη ώστε στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, «να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ώστε να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στην περιοχή».
«Πρέπει να λυθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων που έχουν τεθεί στις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην περιοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων είναι για τον ΔΗΣΥ αδιαπραγμάτευτα».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι «μετά από δύο χρόνια αγώνων των κατοίκων των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Μιτσερού και με την δική μας τη συμπαράσταση η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε επιτέλους ότι η περιοχή εκεί είναι πολύ βεβαρημένη περιβαλλοντικά και δεν μπορεί αν δεν γίνουν ευρύτερες αλλαγές, να μεταφερθεί εκεί και το εργοστάσιο ασφαλτικού».
«Αυτή την θέση τη λέμε εδώ και δύο χρόνια και ακούσαμε από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα εξαμάξης για το γεγονός ότι επισημαίναμε αυτά τα προβλήματα μετακίνησης του ασφαλιστικού στο Μιτσερό», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «έγινε και οργανωμένη προσπάθεια να στραφούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γεριού και του Δαλιού κατά των κατοίκων του Μιτσερού με το πρόσχημα ότι ο λόγος που δεν μετακινείται το εργοστάσιο από το Δάλι είναι διότι υπάρχει αντίδραση στο να πάει στο Μιτσερό».
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αν τα δύο χρόνια καθυστερήσεων και επιμονής δε και καλά της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να πάει το εργοστάσιο στο Μιτσερό, αναζητούνταν άλλες κοινά αποδεκτές λύσεις σε χώρους που είχαν υποδειχθεί μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή την στιγμή θα είχαμε μεταφορά των εργοστασίων και δεν θα θυματοποιούνταν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δαλιού και του Γεριού».
«Δεν είναι άνευ κόστους για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας αυτή η τρομερή καθυστέρηση που υπήρξε, αυτή η απαράδεκτη επιμονή για να έλθουν μετά από δύο χρόνια και να αποδεχθούν αυτό που κατά την άποψη μας ήταν αυτονόητο: Ότι δεν είναι δυνατό σε μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή να προστεθεί ακόμη ένα εργοστάσιο ασφαλτικού», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι έχει αποδειχθεί και μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό αλλά και μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι τα επιχειρήματα που βάζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι απόλυτα σωστά και πρόσθεσε πως «η σύσκεψη του Προεδρικού ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που έχει η περιοχή από την βεβαρημένη οχληρία και τις άλλες καταστάσεις που επικρατούν στην περιοχή Μιτσερού είτε με τα χοιροστάσια είτε με τα λατομεία είτε με τις χοιρολίμνες».
Ανέφερε ότι «η απόφαση του Προεδρικού να γίνουν βελτιωτικές ενέργειες για να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην περιοχή είναι το πρώτιστο που θέλουμε να δούμε έμπρακτα και αποδεικνύει και τις ενστάσεις των κατοίκων» και πρόσθεσε πως τόσο οι κάτοικοι του Δαλιού όσο και οι κάτοικοι της περιοχής του Μιτσερού δικαιούνται να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον που δεν θα επιβαρύνει την υγεία τους.
Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε την Κυβέρνηση να αναιρέσει τις πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής που έδωσε στην περιοχή Μιτσερού, «να προχωρήσουν όλες οι βελτιωτικές ενέργειες για άμβλυνση των προβλημάτων και να βρεθεί από τους αρμόδιους μια περιοχή για να εγκατασταθούν όλες αυτές οι οχληρές βιομηχανίες που να μην επηρεάζουν κανένα πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κοινοτάρχης Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου είπε ότι «για άλλη μια φορά νοιώθουμε δικαιωμένοι για τον αγώνα που κάνουμε ενάντια σε αυτή την απόφαση» και πρόσθεσε ότι άκουσε «με έκπληξη τις κυβερνητικές υπηρεσίες να παραδέχονται ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την μετακίνηση των ασφαλτικών δεν ήταν η περιοχή Μιτσερού στις περιοχές και ότι το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ασφάλτου δεν είναι το υλικό που παράγεται στην περιοχή του Μιτσερού από τα λατομεία του Μιτσερού».
«Αυτά τα δύο στοιχεία επιβεβαιώνουν γιατί διαμαρτυρόμαστε (ότι είναι) άδικη και ετσιθελική απόφαση το να μεταφέρουν το εργοστάσιο του ασφάλτου στο Μιτσερό», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ανάκληση των δύο αδειών, πολεοδομικής και οικοδομής.
Ο κ. Κυριάκου κάλεσε «την Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Πρόεδρος για να απαμβλύνει τα υφιστάμενα προβλήματα και να προσπαθήσει να επιβάλει στους παρανομούντες να λειτουργήσουν με τους όρους αδειοδότησης των επιχειρήσεων τους».
Αναφορικά με την επικινδυνότητα της περιοχής για την υγεία, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «είναι ήδη ποτήρι ξεχειλισμένο που δεν μπορεί να αντέξει ούτε και μία σταγόνα νερό ακόμη» και πρόσθεσε πως τα προβλήματα που αφορούν τις σκόνες, τις οσμές και τους ρύπους, «υπάρχουν και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής είναι βίος αβίωτος».