ΚΥΠΕ
Η διάνοιξη του δρόμου προς την Πύλα έχει ανθρωπιστικό σκοπό είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον βοηθό ΓΓ των ΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο των ΗΕ ο Τατάρ δήλωσε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ότι είχαν μια ειλικρινή συνάντηση και ότι η συνάντηση είχε στόχο να αξιολογήσει την κατάσταση πριν την Νέα Υόρκη.
Για την Πύλα υποστήριξε ότι σχεδόν 300 στρατιωτικές αναπτύξεις κατασκευάστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μέρη κοντά στην ουδέτερη ζώνη και ότι τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα 12 χιλιομέτρων, αλλά ο ΟΗΕ, «που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτος, δεν έκανε τίποτα και η στάση του ΟΗΕ για την Πύλα είναι απαράδεκτη».
Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι έχει κατασκευάσει δρόμους προς Λάρνακα, Αγία Νάπα, κτίρια πανεπιστημίων και εμπορικών κέντρων στη νεκρή ζώνη, κάτι που δεν σταμάτησε ο ΟΗΕ.
Ανέφερε ότι μετά τη δήλωση του ΣΑ των ΗΕ για το θέμα θεωρεί ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα, όπως είπε, και ότι ο Γιέτζια έχει ευθύνη για την ενημέρωση αυτή.
Ο τ/κ ηγέτης είπε ότι ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί και είναι για το καλό και των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι οι εργασίες κατασκευής πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι ο Γιέτζια «είναι θετικός σε αυτό».
Είπε ότι έχει πληροφορίες από τον «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής ασάφειας μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις για το θέμα, θα γίνει ο δρόμος και μπορεί να ανοίξει ένα νέο σημείο διόδου σε περιοχή «στα σύνορα με την τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τόσο ο Κόλιν Στιούαρτ, όσο και ο Γιέτζια ανέφεραν ότι η κατασκευή του δρόμου μπορεί να είναι καλή και ευχήθηκαν το ζήτημα να λυθεί το συντομότερο δυνατό.
Επανέλαβε εξάλλου ότι τα ζητήματα της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, όπως ισχυρίστηκε, πρέπει να επιβεβαιωθούν.
Είπε ότι εξήγησε τη θέση της τ/κ πλευράς για τη λύση και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου «είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μειονότητα».
Ο Τατάρ ανέφερε εξάλλου ότι συζήτησαν και για την επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό και ότι οι δράστες παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν δεν προσήχθησαν ενώπιον δικαιοσύνης.
Αναφέρθηκε σε προτάσεις της τ/κ πλευράς του περασμένου Ιουλίου υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν βήματα σε διάφορα μεγάλα έργα που προτείνουν και υπάρξει συνεργασία τότε υπάρχουν δυνατότητες για «τη νότια Κύπρο και την τδβκ».
Κλήθηκε να σχολιάσει τα 14 μέτρα της ε/κ πλευράς όπως είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με πληροφορίες και είπε ότι γίνονται προσπάθειες. Από δικής τους πλευράς είπε, προσπαθούν ώστε η «τδβκ και ο λαός της» να βρει τη θέση που του αρμόζει ως κράτος, κατά την έκφρασή του.
Ισχυρίστηκε πάντως ότι τα μέτρα της ε/κ πλευράς προτείνονται για προσωπικά οφέλη «για να σύρουμε τον ‘λαό’ μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε μια διαδικασία γεμάτη παγίδες».
Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής «και ενεργεί ως να είναι η εξουσία, η Δημοκρατία και το κράτος».
Ο Τατάρ είπε ότι η μόνη προσέγγιση που πρέπει να γίνει σεβαστή είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και με συνεργασία στο φυσικό αέριο, την ενέργεια και το νερό, κατά την έκφρασή του, «για να ζήσουν και οι δύο λαοί με ειρήνη και ασφάλεια και φυσικά με αποδοχή της κυριαρχίας μας και αποδοχή του κράτους και της εξουσίας του τουρκοκυπριακού λαού».