ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντεξέταση Ελεγκτή: Η απάντηση στο αν αποκάλεσε τον Γεν. Εισαγγελέα διεφθαρμένο

Η σύγκρουση των θεσμών ξανά στο προσκήνιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Eίναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε την εξόντωσή μου», είπε την Τρίτη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης για τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε η εξέταση και αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ουδέποτε αποκάλεσε τον κ. Σαββίδη διεφθαρμένο, ούτε υπονόησε ότι είναι, αλλά και ούτε πιστεύει ότι είναι διεφθαρμένος.

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος ανακοίνωσε την απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την ένσταση που υπέβαλε τη Δευτέρα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ως προς τη μαρτυρία του Γενικού Ελεγκτή που αφορούσε σε καταγγελία που υποβλήθηκε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Το Συμβούλιο απέρριψε την ένσταση και επέτρεψε την κατάθεση της σχετικής ανώνυμης καταγγελίας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς νοουμένου ότι απαλειφθούν τα ονόματα, ενώ τα έγγραφα πρόκειται να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο δικηγόρος του κ. Μιχαηλίδη, Τζο Τριανταφυλλίδης, ρώτησε τον Γενικό Ελεγκτή πως νοιώθει. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι, η εικόνα που απέδωσε για το πρόσωπό του, ο Γενικός Εισαγγελέας φωτογραφίζει τον χειρότερο κρατικό αξιωματούχο από το 1960 και ότι, ακούγοντάς τον να μιλάει για αυτόν, «είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάθος έναντί μου», αναφέροντας ακόμη ότι, «για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε την εξόντωσή μου».

«Νοιώθω απογοήτευση και πίκρα», είπε ακόμη ο κ. Μιχαηλίδης.

Ανέφερε ότι η συνεργασία του με τους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ξεκίνησε εκ των πραγμάτων σε μια «δύσκολη περίοδο» λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Σημείωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έλαβε πολύ ενεργό ρόλο στη διαφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την Κυβέρνηση για το θέμα των διαβατηρίων, αναφέροντας όμως πως δεν θεωρεί ότι το έκανε κακόπιστα.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα «ήταν πιο σκληρές και από αυτές της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι, από δικής της πλευράς, η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), προσπαθούσε στις ανακοινώσεις της να αφήσει έξω κατά το δυνατό την Νομική Υπηρεσία την οποία, όπως είπε, «θεωρούσαμε ως σύμμαχο».

Μετά την «κρίση» του 2020, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, υπήρξαν και άλλα συμβάντα στην πορεία τα οποία δημιουργούσαν κάποια ένταση μεταξύ των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι η δική του αντίληψη ήταν ότι επρόκειτο για μια θεσμική διαφορά.

«Από πλευράς μου δεν υπάρχει οτιδήποτε προσωπικό με τον κ. Σαββίδη» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ούτε από μέρους του κ. Σαββίδη θα υπήρχε, άλλα ότι τα πράματα «άλλαξαν άρδην» το Μάρτιο 2023 όταν η ΕΥ διαβίβασε την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αναφέρθηκε σε «ξεκάθαρες απειλές» από πλευράς του κ. Σαββίδη, σημειώνοντας ότι, ουσιαστικά προανήγγειλε την αίτηση την οποία έχει μπροστά του το Συμβούλιο. Είπε ακόμη ότι, όταν διάβασε την αίτηση για παύση του που κατέθεσε ο κ. Σαββίδης, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε με τόσο μεγάλη ευκολία να του αποδώσει τόσους χαρακτηρισμούς όπως, «ανέντιμος, αυθάδης, αλαζόνας», ότι σπιλώνει άτομα και θεσμούς και ότι καταφεύγει σε λαϊκισμό.

Κατά την αντεξέταση, ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη, Κωνσταντίνος Καλλής, ρώτησε τον κ. Μιχαηλίδη αφού ανέφερε ότι θεωρεί το αίτημα για παύση του ως ανυπόστατο γιατί δεν υπέβαλε ένσταση. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επιθυμία του είναι ότι θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία ώστε να υπάρχει ευχέρεια να εξεταστούν όλα τα θέματα ενδελεχώς και να μην αιωρείται μια γενική και αόριστη υπόθεση.

Ο κ. Καλλής αναφέρθηκε σε δηλώσεις, ανακοινώσεις, και εκθέσεις της ΕΥ, υποβάλλοντας στον κ. Μιχαηλίδη ότι κατηγορεί τον Γενικό Εισαγγελέα για υπονόμευση του Κράτους Δικαίου, ότι παρέχει κάλυψη σε αξιωματούχους που παρανομούν, και ότι συγκαλύπτει ποινικά αδικήματα. Ο κ. Μιχαηλίδης το απέρριψε. Ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι, ειδικά για το Γενικό Εισαγγελέα ήταν πάντα προσεκτικός ως προς τις αναφορές του, όπως και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που αναδεικνύει η ΕΥ είναι ότι αυτές οι δεδομένες συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, ο διπλός του ρόλος και το ανέλεγκτο, αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία της ΕΥ.

Ο κ. Καλλής υπέβαλε μεταξύ άλλων στον κ. Μιχαηλίδη ότι φρόντισε να δημιουργήσει ομάδες στήριξης, να συνάψει στενές σχέσεις με εφημερίδες ενώ αναφέρθηκε σε εκστρατεία φίμωσης του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άλλων αξιωματούχων. Ο Γενικός Ελεγκτής το απέρριψε, καθώς επίσης και τον ισχυρισμό, όπως είπε, ότι οι ενέργειές του σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κριτήριο αν θα έχουν θετική επίδραση στη δημοφιλία του η όχι, και έδωσε ως παράδειγμα θέσεις που εξέφρασε για θέματα τα οποία ήταν αντιλαϊκά, όπως σημείωσε.

Σε αναφορά του κ. Καλλή ότι ο κ. Μιχαηλίδης, δύο μήνες μετα τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα διαφώνησε μαζί του σχετικά με γνωμάτευση για τη δημοσια υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι η προσπάθεια της ΕΥ ήταν από αυτή τη διαφορά που προέκυπτε με την Κυβέρνηση να μείνει έξω ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά ότι ο ίδιος ο κ. Σαββίδης έκανε δηλώσεις για τις οποίες οι εφημερίδες έγραφαν ‘οργή Σαββίδη κατά Οδυσσέα’. «Δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε την σύγκρουση δυο μήνες μετά τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.

Για το θέμα που έθεσε ο κ. Καλλής της σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ομάδας στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, και ότι αρνήθηκε να διαχωρίσει τη θέση του όταν του ζητήθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν έχει κάποια σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα και ότι απάντησε στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν έκρινε ενδεδειγμένη παρέμβαση σε αυτή την ομάδα, και ότι αντίθετα, οποιαδήποτε παρέμβαση ενδεχομένως να εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.

Είπε ακόμη ότι αυτό που ζητούσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από τον ίδιο ήταν να ενεργήσει ως να έχει εξουσία να ενεργήσει, σημειώνοντας ότι του είπε ότι δεν έχει τέτοια εξουσία. Το να απαιτεί ο Βοηθός Γενικός να το κάνουμε ειδικά για εκείνον, δεν θεώρησα ότι υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είναι θύμα διαβολής και συκοφάντησης από ΜΜΕ, ιστοσελίδες, χρήστες διαδικτύου, και ότι δεν επικροτεί τέτοιες ενέργειες. Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει εργαλεία για να προστατευτεί ο οποιοσδήποτε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είπε ακόμη ότι ζήτησε «σε ανθρώπινο επίπεδο» από τον Ανδρέα Χασαπόπουλο, εκ των διαχειριστών την εν λόγω ομάδας, να κατεβάσει ανάρτηση που αφορούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο κ. Αγγελίδης του εξήγησε ότι επρόκειτο για σοβαρό λόγο.

Ο κ. Καλλής αναφέρθηκε και σε αναρτήσεις του γιου και της αδελφής του κ. Μιχαηλίδη και είπε ότι όφειλε να διαχωρίσει τη θέση του. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όποιος νομίζει ότι ο γιος του ή η αδελφή του έχουν εξυβρίσει κάποιον έχει το δικαίωμα να τους κινήσει αγωγή για λίβελλο, αλλά ο ίδιος δεν θα έβγαινε δημόσια να καταδικάσει τον ενήλικα γιο του για αυτά που γράφει.

Ο κ. Καλλής σημείωσε ότι ομάδες στήριξης δημιουργούν οι πολιτικοί και ρώτησε τον κ. Μιχαηλίδη αν έχει πολιτική φιλοδοξία, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά ότι δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία.

Για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, ο κ. Καλλής υπέβαλε στον Γενικό Ελεγκτή ότι κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι συμβούλευσε τον Βοηθό ΓΕ να παραβιάσει τον νόμο, και ότι κατήγγειλε το θέμα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν κατάγγειλε το θέμα στην Αρχή και σημείωσε ότι όταν κάνουν έλεγχο συμμόρφωσης έχουν κάτι με το οποίο συγκρίνουν, όπως έναν νόμο, μια απόφαση, και στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαν κάποιο νόμο τον οποίο ουδείς αμφισβήτησε και που είναι σε ισχύ, του οποίου οι πρόνοιες εφαρμόζονται «και ο Γενικός Εισαγγελέας είπε, “σας καλώ να διενεργείτε πληρωμές” τις οποίες ο νόμος ξεκάθαρα, λέει να μην κάνουμε». Είπε ακόμη ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ότι θεωρεί ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι η ΕΥ είπε ότι αν θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικός θα πρέπει να προωθηθούν διαδικασίες για τροποποίηση. Σημείωσε ακόμη ότι το παράδειγμα που έδωσαν αφορούσε και τον Υπουργό Οικονομικών, όχι μόνο τον κ. Αγγελίδη.

Για το θέμα των διαβατηρίων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα γεγονότα είναι τέτοια που σε κάποιον τρίτο μπορεί να δημιουργούν ερωτηματικά πως ξαφνικά θυμήθηκε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μόλις η ΕΥ είπε ότι ξεκινά έλεγχο να διορίσει την Επιτροπή Νικολάτου. Σημείωσε ότι πήγαν να πάρουν φακέλους από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού ενημέρωσαν γι’ αυτό και ανακοινώθηκε, και ότι η Κυβέρνηση, «με ταχύτητα φωτός», την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της, να διορίσει ερευνητική Επιτροπή, και την μεθεπόμενη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό της Επιτροπής και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα για να διορίσει την Επιτροπή αυτή. Είπε ότι αυτό ήταν ένδειξη από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι δεν ήθελε να προχωρήσει η ΕΥ σε έλεγχο, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, καθηκόντως διόρισε την Επιτροπή.

Η διαδικασία διακόπηκε λίγο μετά τις 13.00 και θα συνεχιστεί στις 09.30 την Τετάρτη, με στόχο να ολοκληρωθεί η αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη την Πέμπτη.

 

Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο

- Καλλής: Ο λόγος κ. μάρτυρα που συμπεριφερόσουν όπως συμπεριφερόσουν, ήταν επειδή θεωρούσατε πως ο Αναστασιάδης, ο Εισαγγελέας, χρησιμοποίησαν την Επιτροπή Νικολάτου για να σας εμποδίσουν από την έρευνα.

- Ελεγκτής: Η υπηρεσία μας σε κατ’ επανάληψη σε δηλώσεις και ανακοινώσεις της εξήγησε πως δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την Επιτροπή Νικολάτου, όπως δεν είχαμε όταν διορίστηκε η Επιτροπή Αρέστη ή Καλογήρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της οποίας βλέπαμε τις πολιτογραφήσεις με τον Σαουδάραβα. Τα γεγονότα είναι τέτοια που πράγματι σε κάποιο τρίτο μπορεί να προκαλούν ερωτηματικά, πώς θυμήθηκε ξαφνικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όταν η Επιτροπή Καλογήρου δεν παρέδωσε το πόρισμα της, πώς ξαφνικά θυμήθηκε όταν εμείς είπαμε ξεκινούμε έλεγχο, να διορίσει την επιτροπή Νικολάτου.

- Ελεγκτής: H αντίδραση της κυβέρνησης μόλις πήγαμε να πάρουμε 5 φακέλους με ταχύτητα φωτός, την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε πρόθεση κυβέρνησης να διορίσει ερευνητική επιτροπή. Την επόμενη ημέρα υπουργικό αποφάσισε τον διορισμό και κάλεσε τον ΓΕ να διορίσει αυτή την επιτροπή. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε τότε, ούτε τώρα ότι έπραξε ο ΓΕ κάτι παράνομο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδειξε ότι δεν ήθελε να προχωρήσουμε σε έλεγχο και ο ΓΕ όρισε καθηκόντως επιτροπή, δεν υπάρχει αρνητική αναφορά μας στο ΓΕ, αφορά την κυβέρνηση, η αναφορά μας και όχι τον ΓΕ.

- Ο συνήγορος του Γενικού Εισαγγελέα, Ντίνος Καλλής, επεσήμανε στον Γενικό Εισαγγελέα «μόνο συμπέρασμα που καταλήγει κάποιος είναι ότι στηρίζεις και κατευθύνεις τη συγκεκριμένη ομάδα», με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντά, «απορρίπτω».

- Ελεγκτής: Ο διαχωρισμός που θα μπορούσε να γίνει, ήταν να βγω δημόσια να καταδικάσω. Εάν οι αναρτήσεις είναι δυσφημιστικές για το πρόσωπο οποιουδήποτε, τότε έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικά του δικαιώματα. Ο γιος μου άσκησε αρνητική κριτική για τον Πρόεδρο ενώ ο πατέρας άσκησε θετική κριτική. Δεν θα διαχωρίσω τη θέση μου από τον γιο μου.

- Καλλής: (αναφέρει συγκεκριμένες αναρτήσεις, οι οποίες είναι ενάντια του Σαββίδη). Όλα έχουν σχέση με την υπηρεσία σας και μαζί σας. Δεν μπορούσατε να διαχωρίσετε τη θέση σας;

- Ελεγκτής: Δια νόμου ο γιος μου είναι διαχωρισμένος από εμένα. Αυτό που ζητάτε είναι να βγω δημόσια και να καταδικάσω τις θέσεις του γιου μου. Αν θεωρεί οποιοσδήποτε ότι ο γιος μου ή η αδερφή μου τον έχει βρίσει, μπορεί να προβεί σε καταγγελία για λίβελλο.

- Καλλής: Ο γιος σας, κάνει αναφορά στις αναρτήσεις του, θεωρείτε αδιανόητο να διαχωρίσετε τη θέση σας. Η παράλειψη αυτή συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά.

- Ελεγκτής: Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορούσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που παραπέμφθηκε η προσωπική, ηλεκτρονική με την κ. Παττίχη, η οποία είχε διαμαρτυρηθεί σε μένα για την σελίδα και δημοσίευσε τα μηνύματα. Δεν θα μπορούσα όμως, αν αυτή η σελίδα που βγάζει δέκα αναρτήσεις την μέρα, να βγαίνω και να διαχωρίσω τη θέση μου.

- Καλλής: Στις 12/12/2022 εκδώσατε μια ανακοίνωση και καταδικάσατε ανεπιφύλακτα τις ύβρεις εναντίον της κ. Παττίχη και ενός χρήστη, που έγραψε κάτω από μια ανάρτηση. Και διερωτώμαι. Με την παρέμβαση σας εκεί δεν είχατε φοβηθεί πως θα θεωρηθεί παρέμβαση σας ή ακόμη και χειρότερα σε παρέμβαση σας στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης;

- Ελεγκτής: Όσο ήταν Υπουργός, ο κος Σαββίδης, είχαμε καλή σχέση, όσον αφορά τον Σάββα Αγγελίδη διετέλεσε περισσότερο καιρό ως Υπουργός είχαμε αρκετά καλή σχέση. Όταν διορίστηκαν είχα την προοπτική ότι θα μπορούσαμε να είχαμε καλή συνεργασία. Δυστυχώς είχαμε το θέμα με τα χρυσά διαβατήρια.

- Ελεγκτής (απαντώντας στην αναφορά του κ. Καλλή για την σελίδα στο Facebook που χρησιμοποιεί το όνομα και τη φωτογραφία του Γενικού Ελεγκτή): Απορρίπτω τον ισχυρισμό που έχετε διατυπώσει. Σας είπα δεν έχουμε καμία σχέση με την σελίδα.

- Καλλής: Σας υποβάλλω πως ο λόγος που δεν διαμαρτυρηθήκατε και ανεχτήκατε να χρησιμοποιείται η φωτογραφία και το όνομα σας στη σελίδα, σημαίνει ανέχεστε και τις απειλές που γράφονται στη συγκεκριμένη σελίδα.

- Ελεγκτής: Αν είχε γινεί κάτι τέτοιο θα προέβαινα σε καταγγελία.

- Καλλής: Η φωτογραφία σας αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Με την ίδια λογική θα αποδεχόσασταν να δημοσιευτεί η φωτογραφία σου σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου;

- Ελεγκτής: Όχι

- Καλλής: Ζητήσατε εξηγήσεις γιατί χρησιμοποιήθηκε το όνομα ή φωτογραφία σας;

- Ελεγκτής: Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες με τις φωτογραφίες μου, τον διαχειριστή της άλλης δεν το γνωρίζω, και δεν θεωρώ πως έχω αρμοδιότητα ή υποχρέωση να αποφασίζω τι φωτογραφίες θα χρησιμοποιεί και αυτό που είπα στον κο. Αγγελίδη πως με τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα παραβιάζει τους κανόνες και ότι παρουσιάζει μια ιδιότητα που δεν έχει, υπάρχουν κανόνες του facebook και παρεμβαίνουν. Η ομάδα ονομάζεται ομάδα στήριξης και δεν είναι της Ελεγκτικής. Έχω εξηγήσει στη δήλωση μου πως ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας μας ξεκαθάριζε πως δεν έχουμε καμία σχέση. Το ίδιο έκανα και εγώ με δύο αναρτήσεις μου.

- Καλλής: Όταν δημιουργήθηκε η σελίδα με το όνομα και τη φωτογραφία σας, διαμαρτυρηθήκατε για αυτό; είχατε πει κάτι;

- Ελεγκτής: Ναι είναι δημιουργός της σελίδας και το δήλωσε ο ίδιος.

- Καλλής: Στη δήλωση σας, είχατε αναφέρει πως δεν έχεις καμία σχέση με την ομάδα στήριξη σας στο facebook. Συμφωνείτε πως δημιουργός είναι ο κ. Χασαπόπουλος που εργαζόταν στην Ελεγκτική και επικοινωνείτε σπάνια μαζί του;

Διάλλειμα 30 λεπτών

- Ελεγκτής: Απορρίπτω κατηγορηματικά.

- Καλλής: Υπονοήσατε και είπατε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι διεφθαρμένος και ανέντιμος και ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

- Ελεγκτής: Καταρχάς δεν έκανα καταγγελία για τις διπλές συντάξεις στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Απορρίπτω κάθε ισχυρισμό σας που είναι δικές σας ερμηνείες που δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε κάποιο νόμο που ουδείς αμφισβήτησε την ερμηνεία του. Ένας νόμος που είναι σε ισχύ και εφαρμόζονται οι πρόνοιες του και ο Γενικός Εισαγγελέας τους είπε σας καλώ να διενεργείται πληρωμές τις οποίες ο νόμος, και αυτό συμφωνεί με αυτή την ερμηνεία, λέει να μην κάνουν. Και η αναφορά σε κράτος δικαίου, προκύπτει από το γεγονός πως εάν έχουμε νόμους που δεν εφαρμόζονται. Το παράδειγμα δεν αφορούσε μόνο τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αλλά και τον υπουργό, ήταν δύο περιπτώσεις εν ενεργεία αξιωματούχων που θεωρήσαμε πως είναι χαρακτηριστικές του προβλήματος για αυτό τις επικαλεστήκαμε. Άρα απορρίπτω όλους τους συσχετισμούς που έχετε κάνει.

- Καλλής: Πάρτε στα χέρια σας την ανακοίνωση σας (διπλές συντάξεις) στις 2.2.24. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρατε πως ο Εισαγγελέας συμβουλεύει τον Γενικό Λογιστή να παραβιάσει τον νόμο που τον κήρυξε αντισυνταγματικό. (Αναφορά στην ανακοίνωση) Σας υποβάλλω ότι εδώ κατηγορείται τον Γενικό Εισαγγελέα πως συμβούλευσαν τον λογιστή να παραβιάζει τον νόμο. Ότι το κράτος δικαίου απειλείται και ότι η γνωμάτευση που δόθηκε για να ευνοήσει τον βοηθό γενικό Εισαγγελέα. Τον κατηγορείς ότι ενεργεί σε σύγκρουση συμφέροντος υπό τις περιστάσεις τον γεγονότων, για κατάχρηση εξουσίας και εξού και κατήγγειλες το θέμα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

- Ελεγκτής: Απορρίπτω και ο ίδιος ο Εισαγγελέας εξήγησε στο Συμβούλιο την άποψη του. Από την στιγμή που εκείνος αποφασίζει για ποινική δίωξη, θα κρίνει εκείνος είπε, την νομιμότητα και την σκοπιμότητα του ελέγχου μας. Μπορεί είπε ένας παράλογος Ελεγκτής να ρωτήσει τον υπουργό πόσες φορές πήγε σινεμά τον προηγούμενο μήνα. Το είπε και εξήγησε πως με αυτή την εξουσία που έχει θα έχει και τον τελικό λόγο για τους ελέγχους μας. Η δική μου η άποψη είναι πως διαβάζετε αναφορές που αναδεικνύουν θεσμικό πρόβλημα και τις διαβάζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να παρουσιάζεται ότι τον αποκάλεσα τον Εισαγγελέα διεφθαρμένο που απορρίπτω κατηγορηματικά. Ο ίδιος εμένα με αποκάλεσε ανέντιμο.

- Καλλής: Πάρτε στα χέρια σας το τεκμήριο 3. Σας υποβάλλω πως κατηγορείται τον Γενικό Εισαγγελέα για υπονόμευση του κράτος δικαίου και πως παρέχει κάλυψη σε Υπουργούς και σε υπαλλήλους που παρανομούν.

- Ελέγκτης: Κανένα δεν καταγγείλαμε στην έκθεση μας για το ΥΠΑΜ. Δεν είχε αναφορά σε κανένα πρόσωπο. Διαβιβάσαμε τα γεγονότα.

- Καλλής: Για την καταγγελία στην Αρχή κατά της διαφθοράς, καταγγείλατε τον Υπουργό.

- Ελεγκτής: Απορρίπτω κατηγορηματικά. Μάλιστα προκαλεί ενδιαφέρον πως αυτή η αναφορά προκύπτει από δημοσιευμένη έκθεση της Ελεγκτικής η οποία εγκρίθηκε από την διευθυντική ομάδα. Άρα από την επόμενη μέρα της απόλυσης μου θα πρέπει να κάνετε πειθαρχική στον Βοηθό Ελεγκτή και όλους τους διευθυντές. Αυτό που αναδεικνύουμε είναι αυτό που λέμε από τότε που προέκυψε αυτό το θέμα. Πως οι συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, και δεν ισχυριστήκαμε πως έχει εκφύγει, αλλά αυτές οι δεδομένες εξουσίες του, ο διπλός του ρόλος και το ανέλεγκτο, αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στη δική μας ανεξαρτησία. Το να αναδείξουμε ένα θέμα, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κατηγορήσει οποιοδήποτε και ειδικά τον Γενικό Εισαγγελέα. Και η καταγγελία κατά της Διαφθοράς αφορούσε τέσσερις φαντάρους ότι υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο σε αυτές τις προνομιούχες θέσεις και οι τέσσερις, υπήρχαν ενδείξεις, πως βρέθηκαν εκεί που δεν συνάδει με τις αρχές και αυτό θα έπρεπε να διερευνηθεί και τις διαβιβάσαμε. Πώς μπορεί να σχετίζεται ο Γενικός Εισαγγελέας με μια τέτοια επιστολή;

- Καλλής: Θα σας υποδείξω ότι είπατε τον Γενικό Εισαγγελέα, διεφθαρμένο. Παραπέμπει σε έκθεση για το ΥΠΑΠ (Υπουργείο Άμυνας). Σας υποβάλλω πως εδώ κατηγορείς τον Εισαγγελέα πως υπονομεύει το κράτος δικαίου και πως παρέχει κάλυψη σε υπουργούς και σε όσους παρανομούν και πως ενεργεί με σύγκρουση συμφέροντος και καταλήγει σε κατάχρηση εξουσίας και είναι αδικήματα διαφθοράς. Γι’ αυτο και κατήγγειλες το θέμα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Και τον είπες διεφθαρμένο και ότι συγκαλύπτει και ποινικά αδικήματα.

- Ελεγκτής: Κ. Καλλή το ερώτημα σας περιλαμβάνει αναφορές που απορρίπτω κατηγορηματικά.

- Καλλής: Αποτελεί μέρος της κουλτούρας να ανέχονται να βρίζουν κρατικούς αξιωματούχους;

- Ελεγκτής: Ποιοι ελεγκτές βρίζουν;

- Καλλής: Αναφέρεστε στην γραπτή σας δήλωση στον INTOSAI. Αποτελεί μέρος της κουλτούρας αυτών των οργανισμών να ανέχονται ομάδες στήριξης που να βρίζουν κρατικούς αξιωματούχους;

- Ελεγκτής: Απορρίπτω και διερωτώμαι για ευκολία που ρωτάτε ό,τι θέλετε αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει στην αρχική του δήλωση, μια τόσο σοβαρή καταγγελία. Πως δήθεν οργάνωσα εκδηλώσεις για να επηρεάσω τη διαδικασία.

- Καλλής: Σας υποβάλλω συστρατεύτηκες με ένα κόμμα για να κερδίσει πόντους από την αίγλη σας και κάνατε δύο εκδηλώσεις για να επηρεάσετε τη διαδικασία.

- Ελεγκτής: Απορρίπτω παντελώς τον ισχυρισμό πως οι ενέργειες μου σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με κριτήριο, ότι θα έχουν θετική επίδραση στην δημοφιλία μου η όχι. Η δημοφιλία δεν είναι καθόλου κριτήριο στο δικό μου μυαλό. Απορρίπτω κατηγορηματικά πως έχω οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα στήριξης. Ότι υπάρχει από την υπηρεσία μας επιλεκτική διαρροή σε οποιαδήποτε εφημερίδα, αντίθετα θεωρώ θετικά ότι είμαστε μια υπηρεσία 120 λειτουργών με πρόσβαση σε πάρα πολλά έγγραφα. Σπάνιες οι διαρροές. Δεν ανέλαβα εκστρατεία ανέλαβα και ούτε έχω σπιλώσει οποιοδήποτε. Το αν εννοείται επειδή θα εκδώσουμε μια έκθεση που θα επιρρίψει ευθύνες για παράδειγμα σε κάποιο υπουργείο και αυτό το πράγματα εκ των πραγμάτων κάποια αρνητική κριτική αυτή είναι η δουλειά μας.

- Καλλής: Δημιουργήσατε ομάδες στήριξης αποκτήσατε σχέσεις με εφημερίδα με διαρροές εκθέσεων σου και αντί να συμπεριφέρεσαι με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση, έχεις αναλωθεί σε εκστρατεία σπίλωσης του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού, υπουργών και λάλων διάφορων αξιωματούχων.

- Καλλής: Είχατε πει ότι μερικές φορές υπήρξε ένταση και μπορεί να ήσουν έντονος, αλλά δεν ξέφυγες ποτέ από τα όρια, λες επίσης πως ουδέποτε υπερέβηκες τα επιτρεπτά όρια συμπεριφοράς, ακόμη και αν κάποιες φορές που άσκησες τις εξουσίες, ήσουν κάπως έντονος. Πότε ήσουν;

- Καλλής: Είχατε πει ότι μερικές φορές υπήρξε ένταση και μπορεί να ήσουν έντονος, αλλά δεν ξέφυγες ποτέ από τα όρια, λες επίσης πως ουδέποτε υπερέβηκες τα επιτρεπτά όρια συμπεριφοράς, ακόμη και αν κάποιες φορές που άσκησες τις εξουσίες, ήσουν κάπως έντονος. Πότε ήσουν;

- Ελεγκτής: Ήμουν έντονος στις συζητήσεις που μπορεί να είχε παλαιότερα με Υπουργούς. Θυμάμαι πως προτού λύσω αυτό το θέμα με τον Εκπρόσωπο Τύπου, συζητούσα εγώ ο ίδιος στην τηλεόραση. Θυμάμαι να συζητώ με τον μακαρίτη Σωκράτη Χάσικο, να συζητάμε με έντονο ύφος και διάφορες άλλες περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια η εμπλοκή μου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει μειωθεί πάρα πολύ και στις εμφανίσεις μου, ακόμα και διαβάζοντας αυτές που έχετε απομαγνητοφωνήσει, η προσπάθεια μου ήταν πάντοτε στα πλαίσια που ήταν εφικτό να παραμένω.

- Ξεκίνησε η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή, την οποία κάνει ο εκ των δικηγόρων του Γενικού Εισαγγελέα, κος. Καλλής.

- Γενικός Ελεγκτής: Η συνεργασία μου με τον Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Εισαγγελέα, ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Ο Γενικός Εισαγγελέας, και δεν θεωρώ ότι λέω ότι το έκανε κακόπιστα, είχε αποφασίσει πως σε αυτή την διαφορά που αφορούσε εμάς και την Κυβέρνηση, θα λάμβανε κάποιο λόγο.

Οι δηλώσεις του κου. Σαββίδη ήταν πιο σκληρές ακόμα και από αυτές της Κυβέρνησης.

Η δική μου η αντίληψη ότι επρόκειτο για μια θεσμική κρίση, μια θεσμική διαφορά. Από πλευράς μου δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον κο. Σαββίδη. Πιστεύω ούτε από μέρος του θα υπήρχε αλλά τα πράγματα άλλαξαν το 2023 όταν διαβιβάσαμε την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Οι ξεκάθαρες απειλές, ο Γενικός Εισαγγελέας προανήγγειλε την αίτηση που το Συμβούλιο σήμερα έχει ενώπιον του. Με είπε Ανέντιμο, αυθάδη, αλαζόνα, ότι σπιλώνω άτομα. Γνωρίζοντας τον, αν και σίγουρα ο αιτητής είναι αυτός που διαμορφώνει την αίτηση του, σκέφτηκα πως μπορεί να είναι η γραμμή των δικηγόρων να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική. Μέχρι που τον άκουσα να καταθέτει στο Συμβούλιο, χωρίς καμία δυσκολία είπε στο Συμβούλιο πως είμαι ανέντιμος. Έλεγε πως τον αποκαλώ διεφθαρμένο, αυτό και τον Βοηθό ή τον Αρχηγό, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και ποτέ τους αποκάλεσα, ούτε και πιστεύω πως είναι. Σε αντίθεση με τον ίδιο που με ευκολία με χαρακτήρισε ανέντιμο. Η εικόνα που έδωσε για το πρόσωπο που σίγουρα φωτογραφίζουν με διαφορά τον χειρότερο κρατικό αξιωματούχο που πέρασε από την Κύπρο. Προανήγγειλε επίσης τρία ποινικά αδικήματα, το ένα έχει και επτά χρόνια φυλακή. είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάθος έναντι μου, αν θα το χαρακτηρίσω εμπάθεια δεν ξέρω… Και αν συνδυάσω όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο για μένα πως θα ήταν ευτυχής πως θα έβλεπε την εξόντωση μου. Συνεπώς, αυτό που νιώθω είναι απογοήτευση, έχω προσωπικά παράπονο και πίκρα.

- Πρόεδρος του Ανωτάτου: Σε σχέση με την κατάθεση για το τεκμήριο με την ανώνυμη καταγγελία στην Αρχή κατά της διαφθοράς θα ανακοινώσουμε την απόφαση μας. Κρίνουμε πως είναι επιτρεπτή η κατάθεση με προϋπόθεση την απάλειψη στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση