ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Συνεργασίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία υπέγραψαν Κύπρος και ΗΠΑ

Οι κοινές μας προτεραιότητες για το μέλλον είναι σαφείς, πρέπει να επενδύσουμε στις ψηφιακές τεχνολογίες παράλληλα με την καινοτομία για την τόνωση της ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Κόκκινος

ΚΥΠΕ

Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών σε Επιστήμη και Τεχνολογία υπέγραψαν την Παρασκευή ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ, επί τη ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Τη δέσμευση για μια νέα εποχή επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ σηματοδοτεί η συμφωνία, δήλωσε η Αναπληρώτρια Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Έρικα Όλσον.

Σε δηλώσεις του κατά την τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως η διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία αποτελεί μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη που προωθεί περαιτέρω την ταχέως αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι κοινές μας προτεραιότητες για το μέλλον είναι σαφείς, πρέπει να επενδύσουμε στις ψηφιακές τεχνολογίες παράλληλα με την καινοτομία για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε.

«Η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων μας, των χωρών και των πολιτισμών μας και η ένωση των δυνάμεών μας με τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων είναι πολύ σημαντική», συμπλήρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η συμφωνία ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενθάρρυνση, την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας κατά τον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

«Τα ξεπερασμένα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που αποτελούν εμπόδια για τη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ατομικό, κοινοτικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε.

Αυτή, πρόσθεσε, «είναι μια αντίληψη που κυριαρχεί σε όλες τις πολιτικές μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής μας για την έρευνα και την καινοτομία και του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα ανέφερε πως «υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία σήμερα αναδεικνύουμε όχι μόνο την επεκτεινόμενη εταιρική μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την κοινή μας δέσμευση για προώθηση και ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας στις επιστημονικές προσπάθειες». Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, είπε, «οι γυναίκες επιστήμονες της Κύπρου είναι πρωτοπόρες, προωθούν νέους τομείς και εμπνέουν μια νέα γενιά κοριτσιών να σκεφτεί ότι θα μπορούσαν και αυτά να βρεθούν στη θέση τους».

Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στην τελετή παραβρέθηκε και η Αναπληρώτρια Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Έρικα Όλσον, η οποία σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ είναι ισχυρές και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αναφέροντας ενδεικτικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

«Εκτιμούμε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τα κύρια αποτελέσματα της COP 26 στη Γλασκόβη, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο, και σας συγχαίρουμε για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία οδηγεί ήδη σε ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία σε σχέση με τις επιστημονικές και κλιματικές προτεραιότητες», είπε.

Κλείνοντας, η κ. Όλσον ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη και σηματοδοτεί τη δέσμευση για μια νέα εποχή επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση