ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Η ανάγκη για προοδευτική αλλαγή βοά από παντού

«Δεν φτάσαμε τυχαία μέχρι εδώ, δεν ήταν αναπόφευκτο και απαραίτητο να ζήσουμε όσα τραγικά ζήσαμε και ζούμε ακόμα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη για προοδευτική αλλαγή βοά από παντού, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για λύση και επανένωση, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση καταδίκης των επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής την Παρασκευή, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Ιδαλίου.

Σχεδόν μισό αιώνα από εκείνο το καλοκαίρι που σημάδεψε τον τόπο μας, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως το ακόνισμα της μνήμης μέσα από το ταξίδι στην ιστορία δεν έχει μόνο τον χαρακτήρα της απόδοσης οφειλόμενης τιμής στους ήρωες και στον αγωνιζόμενο λαό, αλλά αποτελεί «υπόμνηση της ανάγκης να φτιάξουμε τις συνθήκες ενός ευτυχισμένου και ασφαλούς μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

«Δεν φτάσαμε τυχαία μέχρι εδώ, δεν ήταν αναπόφευκτο και απαραίτητο να ζήσουμε όσα τραγικά ζήσαμε και ζούμε ακόμα», συνέχισε, προσθέτοντας πως «θα ήταν αλλιώς αν στηριζόταν η έστω υπό όρους και δεσμεύσεις ανεξαρτησία που κατακτήσαμε και καταβαλλόταν ειλικρινής προσπάθεια να την ολοκληρώσουμε. Αν στηρίζαμε και αναπτύσσαμε τις σχέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης του κοινού κράτους».

«Αυτές ήταν οι θέσεις του ΑΚΕΛ, γι’ αυτό προσπάθησε και έτσι πολιτεύθηκε. Δυστυχώς, δεν το προσπάθησαν όλοι. Αντίθετα, οι κρατούντες τα ηνία της χώρας και βρισκόμενοι στις ηγεσίες των κοινοτήτων τους, είτε συνέχισαν να προσπαθούν για την ένωση είτε για τη διχοτόμηση. Έτσι προέκυψαν οι διακοινοτικές συγκρούσεις, οι τουρκοκυπριακοί θύλακες, η πράσινη γραμμή. Έτσι τροφοδοτήθηκε το εθνοτικό μίσος, η έχθρα και η μισαλλοδοξία», συμπλήρωσε.

«Η πορεία μας θα ήταν αλλιώς αν όλοι στέκονταν απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις και συνωμοσίες ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχαν ως στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο», συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στη Χούντα των Αθηνών, η οποία «έβαλε την Ελλάδα στον γύψο με βασικό στόχο να κλείσει το Κυπριακό προς όφελος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΝΑΤΟ όπου πήγε μόνο πολέμους και αιματοχυσίες έχει προκαλέσει, με την Κύπρο να είναι ένα από τα θύματά του. «Η ασφάλεια και η ειρήνη στον τόπο μας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τέτοια απευκταία εξέλιξη. Κανένα δεδομένο δεν το δικαιολογεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστρατευόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένταξη στο ΝΑΤΟ ποτέ», ανέφερε.

Μιλώντας για το μέλλον, είπε ότι είναι ζωτική και κρίσιμη η ανάγκη της λύσης που να τερματίζει την τουρκική κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ αγωνίζεται διαχρονικά για την επίτευξη λύσης, εναντιώνεται στην κατοχή και τη διχοτόμηση, αντιστρατεύεται τον εθνικισμό, τον φασισμό και τη μισαλλοδοξία και αγωνίζεται «για κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, για την επαναπροσέγγιση και τον κοινό τους αγώνα. Για ένα δικοινοτικό, διζωνικό, ομοσπονδιακό κράτος το οποίο οι δύο κυπριακές κοινότητες θα συνδιαχειρίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας».

Σήμερα, το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τη διχοτόμηση να είναι προ των πυλών και την ελληνοκυπριακή πλευρά πλήρως απαξιωμένη διεθνώς και θεωρούμενη ως συνυπεύθυνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες για να σπάσουμε το παρατεταμένο αδιέξοδο, να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας, "η οποία έχει ισοπεδωθεί εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής και των παλινωδιών του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ".

"Για να επανακτήσουμε την πειστικότητά μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις. Αυτό επανειλημμένα ζητούσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, σ’ αυτό θα πρέπει επιτέλους να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε.

Η ανάγκη για προοδευτική αλλαγή βοά από παντού, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας επίσης πως το ΑΚΕΛ επέλεξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη για την πραγματική αλλαγή, για να επανακτήσει ο λαός μας τη χαμένη του αξιοπρέπεια. "Για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για λύση και επανένωση. Για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στους νέους μας. Για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και το κοινωνικό κράτος. Για να έχει ο κόσμος ένα καθολικό και ποιοτικό σχέδιο υγείας. Για να έχουν οι νέοι μια παιδεία που να τους κάνει χαρούμενους και να τους δίνει προοπτική. Για να στηρίζεται η εργασία, το περιβάλλον, η ζωή. Για να γίνουμε ξανά περήφανοι για τη χώρα μας».

«Σήμερα, ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς την προσωπική του ευθύνη. Την ευθύνη που καθορίζει ποιοι τον κυβερνούν, ποιοι αποφασίζουν γι’ αυτόν. Την ευθύνη να δουλέψουμε όλοι μαζί για την αλλαγή. Την ευθύνη να δικαιώσουμε τους νεκρούς μας μέσα από την αλλαγή. Το χρωστάμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν. Το χρωστάμε όμως και στα παιδιά μας που δικαιούνται να βαδίσουν στο μέλλον χωρίς να τους βαραίνουν οι σκιές της ιστορίας. Σε έναν τόπο ειρηνικό. Μια κοινή πατρίδα που θα δικαιώσει τη μνήμη των ηρώων που τιμούμε σήμερα», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση