ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Φτάνουμε στο στάδιο των αποφάσεων για την προεδρική υποψηφιότητα

Αν δεν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος για έναν κοινό προοδευτικό υποψήφιο, τότε το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια απευθυνόμενο στην κοινωνία, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Τα δεδομένα αναφορικά με την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές αλλά και την οπτική του ΑΚΕΛ για το πλέγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, με κριτική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εξέθεσε σε εκδήλωση στο Λονδίνο το πρωί της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Απευθυνόταν στους συνέδρους της 13ης Συνδιάσκεψης του παραρτήματος ΑΚΕΛ Μ. Βρετανίας που διοργανώθηκε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, στην καρδιά της παροικίας στο βόρειο Λονδίνο.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια προοδευτική αλλαγή, η οποία μπορεί, πρέπει και εργαζόμαστε να την πετύχουμε στις προεδρικές εκλογές» είπε ο κ. Στεφάνου. «Δεν πάει άλλο η κατάσταση στην Κύπρο. Δέκα χρόνια συναγερμικής διακυβέρνησης η Κύπρος έχει γεμίσει από σοβαρά αδιέξοδα και στο Κυπριακό και στην οικονομία και στην κοινωνία, παντού», συνέχισε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Για αυτό έχουμε θέσει ως στόχο στις προεδρικές εκλογές να τις κερδίσουμε με έναν προοδευτικό υποψήφιο, ο οποίος να διαθέτει ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.

«Έχουμε θέσει ως πρώτιστο στόχο, και είναι για αυτό που εργαζόμαστε τώρα, σε αυτές τις εκλογές να βρούμε κοινή γλώσσα και κοινό έδαφος με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται μαζί μας την αδήριτη ανάγκη να πετύχουμε αλλαγή στον τόπο, με προτεραιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Οικολόγους, χωρίς να λέμε ότι δεν επιδιώκουμε διάλογο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Δεν συνδιαλεγόμαστε για τούτο το ζήτημα με τους κυβερνώντες, που θέλουμε να τους κατεβάσουμε από την εξουσία την οποία λυμαίνονται και εκμεταλλεύονται εδώ και δέκα χρόνια, ούτε και ασφαλώς με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με το οποίο ποτέ δεν συνομιλούμε»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια στους συνέδρους ότι γίνονται ενέργειες και προσπάθειες για την κατάληξη σε υποψήφιο για την προεδρία, σχολιάζοντας ότι «οι καλές δουλειές γίνονται χωρίς πολύ θόρυβο». Πρόσθεσε ότι «σιγά-σιγά φτάνουμε στο στάδιο των αποφάσεων, δεν πρόκειται αυτή η συζήτηση να πάει ακόμα επί μακρώ, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει είτε το ναι είτε το όχι για να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε παρακάτω».

Αν δεν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος για έναν κοινό προοδευτικό υποψήφιο, συμπλήρωσε ο Στέφανος Στέφανου, τότε το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια απευθυνόμενο στην κοινωνία.

Στην αναφορά του στο Κυπριακό κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει καταστήσει «αναξιόπιστη» την ελληνοκυπριακή πλευρά και εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει «απενοχοποιηθεί» από τον διεθνή παράγοντα, τόσο για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά όσο και για το παρατεταμένο αδιέξοδο.

«Είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα που υπάρχουν που σημαντικές χώρες της ΕΕ επιλέγουν να τα έχουν καλά με την Τουρκία», σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναγνώρισε καθυστερημένα αυτό το δεδομένο.

«Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες με τις δικές τους τις πράξεις κατάφεραν το αδιανόητο, να υποσκάψουν τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαιτεί από την ΕΕ την αποτελεσματική και έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο για τις παρανομίες της Τουρκίας. Και όταν είσαι αναξιόπιστος τότε δεν πείθεις, όπως ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς που διορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη επανειλημμένα έχει πει», πρόσθεσε ο κ. Στέφανου.

Κατηγόρησε δε εκ νέου τον ΠτΔ ότι δεν έχει δεχθεί να συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για λύση, πρόταση που τονίζει τη σημασία των υδρογονανθράκων ως καταλύτη για πρόοδο και την ανάγκη συνεχούς πίεσης επί της Τουρκίας.

Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗ.ΣΥ. για το ότι, όπως σχολίασε, έχουν «καταντήσει» τη χώρα να τη θεωρεί η διεθνής κοινότητα «πλυντήριο μαύρου χρήματος και καταφύγιο απατεώνων», κάνοντας αναφορά στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, αμφισβητώντας παράλληλα τη «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» περί δυνατότητας της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος και στις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην εμπορία σιτηρών, την εμπορία καυσίμων και στην ενέργεια, σε στρατηγικούς τομείς το κράτος χρειάζεται να έχει τον έλεγχο, ώστε να μη γίνεται όμηρος ολιγοπωλίων και μονοπωλίων.

Ως προς την ακρίβεια που πλήττει και την Κύπρο ο κ. Στέφανου είπε ότι απαιτείται στοχευμένη και έγκαιρη πολιτική, την οποία δεν έχει δει από τους κυβερνώντες στην Κύπρο.

Η 13η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Μ. Βρετανίας είναι η πρώτη από το 2017 λόγω πανδημίας και προτέρων παραγόντων. Ήταν μια ευκαιρία για τα μέλη του κόμματος στη Βρετανία να πληροφορηθούν τις δράσεις των τελευταίων ετών, να συζητήσουν την οργάνωση και τους στόχους του παραρτήματος, καθώς και να θίξουν προβλήματα της παροικίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση