ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Την επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρέστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β’, εκπρόσωποι της ελληνικής Κυβέρνησης και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ανακοίνωσε την απόφαση της Συγκλήτου να ανακηρύξει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ.
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη φετινή μελανή πεντηκοστή επέτειο από την τουρκική εισβολή στη Κύπρου, μιλώντας για τις τραγικές συνέπειες που είχε τόσο το ίδιο το γεγονός της εισβολής όσο και η συνεχιζόμενη κατοχή «μεγάλου τμήματος της επικράτειας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως είπε.
Όπως σημείωσε, μια ολόκληρη γενιά, «αυτή των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα μιας Κύπρου διαιρεμένης διά της ισχύος των όπλων».
«Την ίδια ώρα, μια άλλη γενιά, αυτή των δικών μας παππούδων, έφυγε χωρίς να ταφεί στα πατρογονικά χώματα, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία και τον πόθο της επιστροφής», συμπλήρωσε.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων «διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας».
«Συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, που ζουν και αποστερούνται των βασικών ελευθεριών τους στην ίδια την πατρίδα τους», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων και τον βίαιο ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τα σπίτια τους, στους αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διακριβωθεί, στη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του ενός τρίτου της επικράτειας της Κύπρου, στην παραβίαση βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, στον παράνομο τουρκικό εποικισμό, στους εγκλωβισμένους αλλά και στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού.
Μιλώντας για την τουρκική αδιαλλαξία και την άρνηση της Άγκυρας αλλά και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για έναν έντιμο συμβιβασμό, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τελευταία θέση περί «κυριαρχικής ισότητας και λύσης των δύο κρατών».
Όπως υπογράμμισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται και παραμένει «προσηλωμένη στη συμφωνημένη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μορφή λύσης και είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη λύσης».
Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και τον συμβιβασμό που μπορούμε να αποδεχθούμε».
«Η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι θα συμπράξουμε σε μια ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη ή δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», ξεκαθάρισε.
«Με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του κυπριακού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην τόσο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής», τόνισε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής «στους Ελλαδίτες αδελφούς που έπεσαν μαχόμενοι με ανδρεία και αυταπάρνηση για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη συμπαράσταση της Ελλάδας αυτά τα 50 χρόνια αγώνα.
Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου.
«Πέντε δεκαετίας η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη. Δεν ξεχνάμε και παραμένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα για ανατροπή των τετελεσμένων της βάρβαρης κατοχής, του προκλητικού εποικισμού και του βίαιου χωρισμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και της ελληνικής Πολιτείας, η συμπαράσταση τις οικογένειες των αγνοουμένων
«Η Κύπρος πριν 20 χρόνια έλαβε τη θέση που της αξίζει στην ΕΕ και αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας», τόνισε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι το Κυπριακό πέρα από μείζον διεθνές θέμα αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα και αταλάντευτο στόχο για την Ελλάδα.