ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ-Πελεγκρίνι: Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων

Η κα Δημητρίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΣ της Σλοβακίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, εξέφρασαν τη Δευτέρα, σε συνάντησή τους, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, η κα Δημητρίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΣ της Σλοβακίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) για τα 60 χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ.

Καλωσορίζοντας τον Σλοβάκο ομόλογό της, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τον συμβολισμό της επίσκεψης του στην Κύπρο, η οποία συμπίπτει με την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κύπρου και της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η κα Δημητρίου επισήμανε ότι η παρουσία του κ. Πελεγκρίνι στις εκδηλώσεις της UNFICYP αποτελεί απτή απόδειξη της ακλόνητης στήριξης της Σλοβακίας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι, αναφέρεται, «υπογράμμισαν τις εξαίρετες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και τα Κοινοβούλιά τους και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού».

Σημειώνεται ότι η κα Δημητρίου απένειμε στον κ. Πελεγκρίνι, Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων «εις ένδειξη βαθιάς εκτίμησης», για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Μιας λύσης», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, «η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού». Η κα Δημητρίου, προστίθεται, «εξέφρασε ευγνωμοσύνη  για τη σημαντική συνεισφορά της Σλοβακίας στην UNFICYP, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της Πρεσβείας της Σλοβακίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, στοχεύουν στην προώθηση του διακοινοτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Από πλευράς του, ο κ. Πελεγκρίνι, απένειμε στην κα Δημητρίου Τιμητικό Μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης των εξαίρετων σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο της κοινής τους συμμετοχής στην ΕΕ. «Επαναβεβαιώνοντας τη θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του», ο κ. Πελεγκρίνι σημείωσε ότι το σλοβακικό απόσπασμα στην UNFICYP αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή της χώρας του στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πολύ σημαντικό ρόλο που αυτό επιτελεί για τη διασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναφέρεται.

Αναφερόμενη στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στις προσπάθειες της κ. Ολγκίν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η κα Δημητρίου «υπογράμμισε τη σημασία της εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών». «Τόνισε παράλληλα ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και καταδίκασε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί του εδάφους, εντός της νεκρής ζώνης, με πιο πρόσφατα τα επεισόδια στη Δένεια, την Πύλα και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Zώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», προστίθεται. Η τουρκική παραβατικότητα, επισήμανε η κ. Δημητρίου, όπως αναφέρεται, «υπονομεύει σοβαρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις κοινές μας αρχές και να επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε όλες τις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οπουδήποτε αυτές διαπράττονται, ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. «Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής στην υποδοχή μεταναστών», αναφέρεται. Σημειώνεται ότι «στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία στην Κύπρο και τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ανάληψης αποτελεσματικών δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης».

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενόψει των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία. «Τονίστηκε συναφώς η κοινή βούληση να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, με έμφαση στα κοινά θεμέλια και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως απάντηση στις ακραίες πολιτικές θέσεις που υπονομεύουν την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τον κ. Πελεγκρίνι συνοδεύουν ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο Μάρτιν Μπεζάκ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΕΣ της Σλοβακίας, Γιαν Φέρεντσακ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, Σάμιουελ Μιγκάλ, ο Υφυπουργός Άμυνας της Σλοβακίας,  Ίγκορ Μέλιτσερ και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία, Μιχάλης Καραγιώργης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση