ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΒ: Δείγμα των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ - Κύπρου η δωρεά σεληνιακού δείγματος

Οι αστροναύτες του Apollo XVII έφεραν πίσω αυτό το κομμάτι του κοντινότερου ουράνιου γείτονά μας για να το μοιραστούν με τον κόσμο ως πράξη καλής θέλησης

ΚΥΠΕ

Η δωρεά ενός σεληνιακού γεωλογικού δείγματος που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo XVII από την αμερικανική κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία θα χρησιμεύσει ως ακόμη ένα δείγμα των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ και του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκου Κόκκινου.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του πριν από τη δωρεά, ο Βοηθός Διοικητής της NASA, Μπομπ Καμπάνα, ανέφερε ότι οι αστροναύτες του Apollo XVII έφεραν πίσω αυτό το κομμάτι του κοντινότερου ουράνιου γείτονά μας για να το μοιραστούν με τον κόσμο ως πράξη καλής θέλησης, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της πρόσφατης αποστολής "Άρτεμις" χωρίς πλήρωμα άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές αποστολές, οι οποίες θα φέρουν την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό άνθρωπο στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ δήλωσε από την πλευρά της ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπερήφανος που δωρίζει αυτό το μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της εξερεύνησης του διαστήματος στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως φόρο τιμής για την 50ή επέτειο της αποστολής Apollo XVII και ως αναγνώριση των βαθύτερων επιστημονικών και τεχνικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας ήταν η επιλογή την περασμένη εβδομάδα μιας κυπριακής ομάδας ως μίας από τις δέκα παγκόσμιες νικήτριες του προγράμματος 2022 NASA Space Apps μεταξύ 3.000 υποψηφιοτήτων.

Αναφερόμενη στον κυβερνήτη της αποστολής Απόλλων XVII Γιουτζίν Σέρναν, η Γκάρμπερ είπε ότι καθώς θραύσματα όλων των μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων έγιναν ένα συνεκτικό πέτρωμα που ξεπέρασε τη φύση του διαστήματος, ζώντας κατά κάποιο τρόπο μαζί με συνεκτικό και ειρηνικό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν ένα κομμάτι αυτού του πετρώματος με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει σύμβολο μιας ανθρωπότητας που μπορεί να ζει ειρηνικά και αρμονικά.

«Καθώς ετοιμάζομαι να αποχαιρετήσω την Κύπρο, ξέρω ότι η ίδια ελπίδα μπορεί να βρεθεί εδώ. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ζήσει σε ειρήνη και αρμονία στο μέλλον και αυτό θα απαιτήσει συνεχείς και επίμονες προσπάθειες από όλους μας μαζί», κατέληξε.

Η εκτελούσα χρέη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το σεληνιακό γεωλογικό δείγμα θα χρησιμεύσει ως ένα ακόμη δείγμα των ισχυρών δεσμών που ενώνουν και χαρακτηρίζουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου έχουν κάνει γιγαντιαία άλματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία εκφράζονται μέσα από πληθώρα κοινών εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών, όπως η υπογραφή δήλωσης προθέσεων για θέματα ασφάλειας, η κοινή δέσμευση και συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων, ο νόμος για την Ανατολική Μεσογειακή Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας, η επένδυση των ΗΠΑ στο CYCLOPS, η συμμετοχή των ΗΠΑ στους μηχανισμούς 3+1 και η ανανέωση της Συμφωνίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας.

Η εμπλοκή αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών όπως η Exxon Mobil, η Noble και η Chevron στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η συμμετοχή των ΗΠΑ ως παρατηρητή στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν απτά παραδείγματα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και ψήφο εμπιστοσύνης στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον ενεργειακό τομέα, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άρση του εμπάργκο όπλων για το επόμενο οικονομικό έτος αποτελεί πολιτικό ορόσημο και άλλη μια απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Η στενή φιλία και συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από την κοινή τους προσήλωση στο κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές αξίες, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες εργάζονται για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία του COVID 19, η τρομοκρατία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

«Φυσικά, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι Κύπριοι είναι η αντιμετώπιση της διαίρεσης της πατρίδας μας που προκλήθηκε από την παράνομη τουρκική εισβολή και τη συνεχή κατοχή», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την εκτίμησή της για τη στάση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίτευξης μιας βιώσιμης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος, «μια διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί και το λαό του με βάση το συμφωνημένο από τα Ηνωμένα Έθνη πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κύπρο για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτικός, ο οικονομικός, ο εμπορικός, ο πολιτιστικός, ο επιστημονικός, αλλά και οι τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και άμυνας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η σημερινή τελετή συνιστά ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στη μακρόχρονη σχέση της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευχαρίστησε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για τη δέσμευση και τη σκληρή δουλειά της στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πρόσθεσε ότι στις αρχές του έτους η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία σε αυτούς τους τομείς, η οποία μεταφράζεται σε μια συνεργασία με απτά και προσανατολισμένα στον αντίκτυπο αποτελέσματα, ενώ πριν από δύο ημέρες το Υφυπουργείο φιλοξένησε εκπροσώπους της Επιστημονικής Διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ουσιαστική συζήτηση με βασικούς φορείς του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Το διάστημα θεωρείται βασικός παράγοντας για την επιτάχυνση της ψηφιακής πράσινης μετάβασης και την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας, είπε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρωτοπόρες στην εξερεύνηση του διαστήματος και έχουν ήδη οικοδομήσει μια ισχυρή διαστημική οικονομία με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, μια οικονομία που δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Σημείωσε ότι στην πορεία του 21ου αιώνα, η διαστημική οικονομία εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη και τον βαθύ μετασχηματισμό του διαστημικού τομέα και την περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ολοκλήρωση του διαστήματος, ενώ οι δορυφορικές επικοινωνίες και εφαρμογές ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, αποδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το διάστημα για την ανάπτυξη σε τεράστιο φάσμα τομέων.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, αντλώντας από την εμπειρία διεθνών εταίρων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και μέσω της συνεργασίας της εντός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η Κύπρος στοχεύει να αποτελέσει μέρος της διαστημικής επανάστασης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον, ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, και η ανάπτυξη της εθνικής διαστημικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση και την εποπτεία των διαστημικών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της πρακτικής της καταγραφής των διαστημικών αντικειμένων.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει αυξήσει τη συνδρομή της στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, μεταξύ των οποίων η ταχύτερη μετάβαση σε συνδεδεμένη ένταξη.

«Πιστεύω πραγματικά ότι η επέκταση της διαστημικής μας συνεργασίας μπορεί να προσδώσει ισχυρή δυναμική στην ήδη στενή μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Διάστημα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X