ΚΥΠΕ
O ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθειά του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, στην παρουσία του ιδίου, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφεραν ότι ως προς τις όποιες εξελίξεις για τον καθορισμό ημερομηνίας της συνάντησης, σημαντική θεωρεί ο ΓΓ την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Επισημαίνεται ότι αφενός είναι σημαντική η συνάντηση με Ερντογάν γιατί αναγνωρίζεται ο λόγος που δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είτε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα, είτε στην παρουσία της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και αφετέρου γιατί επιβεβαιώνεται, γι’ άλλη μια φορά, ότι είναι στην Τουρκία που εναπόκειται και όχι στον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
«Ο ΓΓ αναγνωρίζει την πρόθεση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν προς την δημιουργία θετικού κλίματος, όπως παραδείγματος χάριν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συγκατάθεση για συμμετοχή Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε άτυπο ΣΕΥ, τα 14 μονομερή μέτρα προς Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και την καταρχήν αποδοχή όλων των ημερομηνιών που μας έχουν προταθεί για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε γι’ άλλη μια φορά την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και την εκ των προτέρων αποδοχή οποιασδήποτε ημερομηνίας κρίνει ο ΓΓ κατάλληλη για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση τη Δευτέρα ξεκίνησε με τον ΓΓ ΟΗΕ να εξαίρει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα και να συγχαίρει την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και για τον ρόλο που διαδραμάτισε. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει τον ρόλο και την αξία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.
Ως προς το Μεσανατολικό, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης, πιθανότητα που και οι δύο θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ΓΓ για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με Πρωθυπουργό του Ισραήλ Νεντανιάχου και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Μικάτι, όπως επίσης και για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα. Ενημέρωσε επίσης τον ΓΓ για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην απευκταία, όπως αναφέρεται, περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» με οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατόπιν μεταφοράς τους σε χώρες προορισμού, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.