ΚΥΠΕ
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την 2η Υπουργική Σύνοδο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό.
Στην ομιλία του, την οποία διάβασε εκ μέρους του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος είπε ότι η συμμετοχή στη σύνοδο Υπουργών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων είναι ενδεικτική όχι μόνο του μεγέθους της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, αλλά και της συλλογικής μας αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η περιοχή μας, τόνισε, θεωρείται ως θερμό σημείο της κλιματικής αλλαγής και οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν ήδη κοινές προκλήσεις, όπως υψηλές θερμοκρασίες, καταστροφικές πυρκαγιές και αποψίλωση δασών, αυξημένη λειψυδρία, ξηρασίες, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, κατέστη σαφές σε όλους, ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη άμεσης δράσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με βάση την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη.
Είπε ότι έγινε μια επιστημονική εργασία, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κύπρος το 2019 για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, η πολιτιστική κληρονομιά και το νερό.
Μέσω της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδίου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, αναμένεται ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θα προωθήσουν δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του άνθρακα και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες, να κάνουν στροφή σε ανανεώσιμες και καθαρότερες πηγές ενέργειας, κτλ.
Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύσταση Προσωρινής Γραμματείας που ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Πρωτοβουλίας.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε βεβαιότητα ότι «με τη συμβολή όλων σας, αυτή η δεύτερη Υπουργική Σύνοδος θα είναι καταλυτική στην οριστικοποίηση του πλαισίου του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και στον καθορισμό των μηχανισμών εφαρμογής του, που θα οδηγήσουν στη συνάντηση της 25ης Οκτωβρίου, 2022 όταν η Κύπρος θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής».
Μια συνάντηση, πρόσθεσε, που θα οδηγήσει στην επικύρωση και την επίσημη έναρξη της Πρωτοβουλίας, η οποία είμαι βέβαιος, θα αποτελέσει ένα ιστορικό ορόσημο για την βιωσιμότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε.
Είπε ότι οφείλουμε να αναλάβουμε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ανέφερε ότι τώρα είναι η ώρα για δράση. Ανέφερε πως η μαζική συμμετοχή στη συνάντηση δείχνει ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, "για να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να χρησιμοποιήσουμε την κλιματική πρόκληση ως ευκαιρία για να δείξουμε περήφανα τι μπορούν να επιτύχουν οι χώρες μας όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους συνεργαζόμενες και ενεργώντας από κοινού".
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τη συμβολή όλων σας σήμερα αυτή η συνάντηση θα είναι καταλυτική στην οριστικοποίηση του πλαισίου του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και στον καθορισμό των μηχανισμών εφαρμογής του», είπε ο Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που υποστήριξαν τη μετάβαση της ΕΕ στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και έχει ήδη σχεδιάσει συγκεκριμένες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της.
Οπως σημείωσε, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 41% του προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για τα έτη 2021 έως 2026, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, αφορά σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα και στην πράσινη μετάβαση.
Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε ότι η Πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με στόχο την ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης.
Το σχέδιο, είπε, φέρνει κοντά κυβερνήσεις, επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής. Σημείωσε ότι η επιστημονική δουλειά που έγινε επιβεβαίωσε ότι η περιοχή μας θα βιώσει την κλιματική αλλαγή πιο έντονα και νωρίτερα από άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ περιλαμβάνει και συγκεκριμένες συστάσεις.
Επιπλέον, ο Καδής είπε ότι στην Υπουργική Σύνοδο που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, μία από τις βασικές αποφάσεις ήταν η ανάπτυξη Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και συμφωνήθηκε η σύσταση προσωρινής Γραμματείας της Πρωτοβουλίας που ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου. Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να εντοπίσουμε τους τομείς που μας απασχολούν περισσότερο, να θέσουμε τις προτεραιότητές μας και να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας.
Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει τους αρχηγούς των κρατών της περιοχής να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2022 και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα κατά τους επόμενους μήνες που θα οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύντομη ομιλία έκανε και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι η Λεμεσός είναι μία από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα και να λάβουν την υποστήριξη της Επιτροπής για την επίτευξη του στόχου των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030.
«Το 2030 είναι 20 χρόνια ενωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις" είπε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι αυτές οι 100 πόλεις θα λειτουργήσουν ουσιαστικά ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, προκειμένου να μπορέσουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν μέχρι το έτος 2050.
Ακολούθησαν εναρκτήρια σχόλια των παρατηρητών στη σύνοδο, οι οποίοι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι χώρες της περιοχής ΑΜΜΑ είναι η Κύπρος, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Ομάν, Παλαιστίνη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη.
Στην αρχή της συνόδου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου.