ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Εγκαινιάζουμε τη νέα Ιστορία της Λευκωσίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου του παλιού Δημοτικού Μεγάρου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Εγκαινιάζουμε τη νέα Ιστορία της πόλης της Λευκωσίας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του πρώην Δημοτικού Μεγάρου στον Προμαχώνα Νταβίλα, που τελέστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Υπουργοί, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ τέλεσε αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και απηύθυνε χαιρετισμό, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης.

Το ανακαινισμένο κτήριο προβλέπεται να καταστεί πολιτιστικός χώρος εκδηλώσεων, ενώ θα φιλοξενήσει και δραστηριότητες της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το πρώην Δημοτικό Μέγαρο συμβολίζει το σημείο σύνδεσης της σύγχρονης πόλης με την παλιά Λευκωσία, καθώς είναι ένα μέρος το οποίο ταυτίστηκε με την Ιστορία της πόλης και της χώρας.

"Εδώ έλαβαν χώρα σημαντικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και γεγονότα, της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Λευκωσίας και της Κύπρου. Ο προμαχώνας και ο χώρος, όπου αναπτύχθηκε η Πλατεία Ελευθερίας είναι τμήμα των ενετικών οχυρώσεων, που αποτελούν ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της πρωτεύουσας, από το οποίο προέρχεται και το σύμβολό της", ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Λευκωσία δεν είναι απλώς το διοικητικό κέντρο της Κύπρου και η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στους δρόμους και στις πλατείες της γράφτηκε η σύγχρονη κυπριακή Ιστορία, συστάθηκε και συγκροτήθηκε το κράτος.

"Πρόσωπα και γεγονότα της Ιστορίας της Λευκωσίας καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της Κύπρου και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη μορφή της. Η μοιρασμένη σήμερα Λευκωσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σύμβολο και η μικρογραφία του εθνικού μας προβλήματος, του Κυπριακού, και οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να σταματήσει να είναι πλέον η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης", ανέφερε.

Όπως σημείωσε, ήταν ζήτημα χρόνου η μεταφορά των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας στο νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, στην εντός των τειχών πόλη, το οποίο χαρακτήρισε "πραγματικό κόσμημα" με έντονο συμβολισμό, αφού βρίσκεται πλησίον της νεκρής ζώνης.

Από την άλλη, σημείωσε, το πρώην Δημοτικό Μέγαρο μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο, κάτι που αποτελεί "ένα κάλλιστο παράδειγμα σύνθεσης της Ιστορίας με τον σύγχρονο πολιτισμό, του παλαιού με το νέο, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της επέκτασής της στο παρόν και στο μέλλον μέσα από έξυπνες, δημιουργικές, ευφάνταστες, ποιοτικές και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες".

Η μεταμόρφωση του Δημοτικού Μεγάρου σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας συζητήσεων με επισήμους που επισκέπτονται τον Δήμαρχο Λευκωσίας, όπως επίσης και σε χώρο διοργάνωσης συνεδρίων, διαλέξεων, προβολών, εκθέσεων και εκδηλώσεων από πλευράς της Πολιτείας, θα το καταστήσουν σημείο αναφοράς και νέο πολιτιστικό προορισμό, είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι κάθε προσαρμογή και αξιοποίηση παλαιών μνημείων, χώρων και κτηρίων στο σήμερα, με αισθητικά κριτήρια, σεβασμό στην ύλη και την ιστορική και πολιτιστική τους ταυτότητα, είναι πρωτοβουλίες άξιες συγχαρητηρίων.

"Ως Πολιτεία, όχι μόνο χαιρετίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αλλά νιώθουμε και περήφανοι και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να τις ενισχύουμε, ειδικότερα μέσα και από κονδύλια της ΕΕ, να τις προωθούμε και να τις εμπνέουμε στους πολίτες μας", είπε, συγχαίροντας τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς ένα ανακαινισμένο διοικητικό κτήριο. Μαζί του εγκαινιάζουμε και τη νέα Ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, η οποία θα πλάθεται και θα αναπτύσσεται μέσα στις αίθουσες και στους τοίχους του παλαιού Δημαρχείου, μέσα από όσα θα λαμβάνουν χώρα και θα προβάλλονται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους. Ξανά συγχαρητήρια. Τα εύσημα στους εμπνευστές και πολύ περισσότερο στους διεκπεραιωτές αυτού του σημαντικού έργου", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή του κτηρίου, σημειώνοντας ότι για περισσότερο από 70 χρόνια αποτέλεσε την έδρα του Δήμου Λευκωσίας.

"Ήταν χρέος μας η ανακατασκευή αυτού του κτηρίου, για να διατηρήσουμε αφενός, τη μνήμη ζωντανή, και αφετέρου να συντηρήσουμε ένα από τα πιο εμβληματικό κτήρια της πρωτεύουσας", είπε, σημειώνοντας ότι το κτήριο στο εξής θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου Λευκωσίας αλλά και εκδηλώσεις της Προεδρίας για το 2026.

Πρόσθεσε ότι τα έργα στο κέντρο της πόλης αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια για έργα στην εντός των τειχών Λευκωσία έχουν επενδυθεί €160 εκ., και απαριθμώντας μια σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Η υλοποίηση έργων δεν σταματά με τη λήξη της θητείας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο χώρος και η πόλη αυτή δεν ταυτίζεται με το οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα έργα που έγιναν και που προγραμματίζονται στη Λευκωσία "δείχνουν τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να της δώσουμε ζωή, παρά τις συνθήκες κατοχής και διαχωρισμού που εδώ και δεκαετίες περιορίζουν τις δυνατότητές της".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ