ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Δεν θα αποδεχθούμε ετεροβαρή λύση

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής εκτός από τα μνημόσυνα και τις επετειακές εκδηλώσεις, πρέπει να αποτελεί ημέρα προβληματισμού

ΚΥΠΕ

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής εκτός  από τα μνημόσυνα και τις επετειακές εκδηλώσεις, πρέπει να αποτελεί  ημέρα προβληματισμού και αυτοκριτικής, ημέρα ανασύνταξης των δυνάμεων και επανασχεδιασμού της στρατηγικής μας, ημέρα επιβεβαίωσης της ορθότητας ή όχι της ακολουθούμενης πορείας.

Καθήκον μας, είπε, είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση «δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο κ. Σιζόπουλος αφού προέβη σε ανάλυση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το πλαίσιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις αποφάσεις και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Επεσήμανε ότι η αποδοχή του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση και ότι η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας ενδέχεται να είναι και η τελική και προσφέρει αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και πλήρης εξίσωση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα, όπως κάποιοι προτείνουν θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επιθυμεί η Τουρκία», είπε.

Πρόσθεσε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη λέγοντας ότι οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή. Η αναβάθμιση, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, μπορεί να στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες, στον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό.

«Σήμερα οφείλουμε όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για μέλλον της πατρίδας μας  να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση Νατοϊκής έμπνευσης και προώθησης, μιας λύσης για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν οι αλλεπάλληλες συνομωσίες της 10ετίας 1964-1974 που κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της εισβολής και ότι  δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.

Δήλωσε ακόμη ότι «υποχωρήσεις είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, προς τους Τ/Κύπριους για να νοιώθουν ασφάλεια και για τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας με στόχο την από κοινού διαμόρφωση του μέλλοντος, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας των νέων γενιών, όχι όμως προς την Τουρκία για να διευκολυνθεί να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της σε βάρος της πατρίδας μας».

«Θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος προέβη σε εκτενή ανάλυση των γεγονότων της περιόδου 1955 έως και την τουρκική εισβολή σημειώνοντας ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική οδήγησε σε δύο πολύ επικίνδυνα γεγονότα, το 2004 στο σχέδιο Ανάν και το 2017 στην Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση