ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Έχουμε να κάνουμε με κρίση ταυτότητας στον ΔΗΣΥ

Την άμεση ανάγκη για πολιτική ανασυγκρότηση και για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής φιλοσοφίας και φυσιογνωμίας του κόμματος υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κρίση ταυτότητας διαβλέπει στον ΔΗΣΥ ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική ανασυγκρότηση και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής φιλοσοφίας και φυσιογνωμίας του κόμματος. Αναφερόμενος στην προώθηση της επιλογής Μαυρογιάννη από τον κομματικό μηχανισμό, χαρακτηρίζει την κίνηση «απονενοημένο διάβημα τακτικισμού ή και μικρόψυχης πικρίας ανακατεμένης με εκδικητικότητα» και σημειώνει πως ήταν η δεύτερη φορά την τελευταία εικοσαετία που το κόμμα κλήθηκε να πάρει μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και βρέθηκε ξανά σε πλήρη αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών του.

Οι φυγόκεντρες τάσεις καταγράφονται εδώ και χρόνια

Συγχαίροντας την Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της και ευχόμενος να έχει επιτυχία στην αποστολή της, υπογραμμίζει πως η ανανέωση ως προς τα πρόσωπα δημιουργεί προσδοκίες. «Η συνεχής αναφορά στην ανάγκη και επιδίωξη για ενότητα -που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αίσθηση δυσανεξίας ως προς την πρόσφατη πορεία ή και φυγόκεντρες τάσεις που καταγράφονται από αρκετά χρόνια τώρα. Εξάλλου, για να έχει νόημα η ενότητα και να μην αποτελεί μια ακόμα κληρονομημένη όσο και ατελέσφορη συνταγή πάγιας (και «παλαιοκομματικής») ρητορικής, πρέπει να βασιστεί σε πολιτικές θέσεις, σε μια στρατηγική κατεύθυνση και μια καθαρή πολιτική φιλοσοφία» αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνοντας πως η πτωτική πορεία της πολιτικής επιρροής χρονολογείται και πάει να καθιερωθεί ως τάση, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ήταν η δεύτερη φορά την τελευταία εικοσαετία που το κόμμα κλήθηκε να πάρει μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και βρέθηκε ξανά σε πλήρη αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών του. Η προώθηση από τον κομματικό μηχανισμό μιας κορυφαίας πολιτικής επιλογής διαμετρικά αντίθετης από εκείνη που έκαναν τελικά οι υποστηρικτές της παράταξης σημαίνει μια σοβαρή κρίση αντιπροσώπευσης. Όπως, αλλιώς διατυπωμένο, μπορεί να σημαίνει και μια προφανή έλλειψη ορθής κρίσης του κομματικού μηχανισμού μέσα από τις εκάστοτε διεργασίες του».

«Το απονενοημένο διάβημα τακτικισμού ή και μικρόψυχης πικρίας ανακατεμένης με εκδικητικότητα, έφερε όμως στην επιφάνεια ένα βαθύτερο ζήτημα. Ένα ζήτημα γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης» αναφέρει ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως «όταν η παράταξη εμφανίζεται να προωθεί επιλογή για διακυβέρνηση της χώρας που συγκεφαλαιώνεται σε όλες εκείνες τις πολιτικές και αντιλήψεις που με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για τον τόπο, τότε υπάρχει μείζον ζήτημα». «Όταν, άνευ λόγου και αιτίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός μετά από τόσες δεκαετίες παραδίδεται στην εξωφρενική λογική να στηρίξει την επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία, τότε προφανώς έχουμε να κάνουμε με κρίση ταυτότητας» σημειώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα κάποιας προσέγγισης «αντιακελισμού», αλλά από αυτή την κίνηση τίθεται το ερώτημα «ποιο νόημα έχει να επιλέγεις εκείνο που δεν πιστεύεις, εκείνο που θεωρείς επισφαλές, αν όχι και επικίνδυνο για τη χώρα; Το απλό ερώτημα είναι πώς μπορεί να θελήσεις να εμφανιστείς σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα εκείνο που δεν είσαι;»

Ο Πρόδρομος Προδρόμου θέτει την ανάγκη για πολιτική ανασυγκρότηση και για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής φιλοσοφίας και φυσιογνωμίας του κόμματος. «Ταυτόχρονα» όπως σημειώνει «πρέπει να ξεπεραστεί και η κρίση ταυτότητας που ήρθε μεν στην επιφάνεια με τον πλέον πολύκροτο τρόπο τον περασμένο μήνα, αλλά υποβόσκει εδώ και καιρό».

«Συχνά πυκνά ακούμε κρίσεις, τοποθετήσεις και πολιτικές επιλογές από στελέχη, οι οποίες μπορεί να συγκλίνουν με το συρμό» αναφέρει ο κ. Προδρόμου αλλά «δεν εδράζονται σε κάποιες αρχές και την ευρύτερη πολιτική φιλοσοφία της παράταξης».

«Κάπως έτσι πρέπει να προσεγγισθούν οι επόμενες μέρες στη φιλελεύθερη παράταξη. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να πορευθεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός εάν θέλει να ηγείται και να εκφράζει την ευρύτερη παράταξη. Εάν θέλει να παραμείνει όντως: (α) ο φορέας της φιλελεύθερης προσέγγισης, (β) με εθνικό προσανατολισμό και (γ) με προέκταση των βασικών ηθικών και πολιτικών αξιών που τον έχουν θεμελιώσει ιστορικά» αναφέρει καταληκτικά ο τέως υπουργός Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Πολιτικά αδιάφορος, χωρίς να έχει κάτι θετικό να προσφέρει, αναζητώντας την επόμενη κυβερνητική εργασία. Αυτός είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου. Ίσως ο πιο αποτυχημένες Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.

Πέτρος Παπαστυλιανού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση