Kathimerini.com.cy
Η αποκάλυψη του «Φιλελευθέρου» για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να επιστρέψει το πόστο του Πρέσβη στην Αθήνα σε διπλωμάτη προκαλεί αναπόφευκτα νέα δεδομένα κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών. Αφενός κλείνει το κεφάλαιο πολιτικού διορισμού στο μεγάλο κύρους πόστο και την επιστροφή σε αυτό, των διπλωματών. Δεν ήταν λίγες οι φημολογίες για φόρμουλα παραμονής του Κυριάκου Κενεβέζου ή τα περί διαδοχής του από τον τέως υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου. Πλέον οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες και προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Κυριάκος Κενεβέζος αποχωρεί από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα μετά από δύο θητείες. Ο διορισμός του ήταν πολιτικός επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη όπως ήταν ο διορισμός του ιστορικού Γιώργου Γεωργή επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και του διεθνολόγου Ιωσήφ Ιωσήφ επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως ενδεχομένως να βρεθεί ένας τρόπος παραμονής του Κενεβέζου στο εν λόγω πόστο, δεδομένης και της στήριξης που παρείχε στον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τον προεκλογικό.
Με την απόφαση Χριστοδουλίδη ανοίγει πλέον η συζήτηση για το ποιος θα τον διαδεχθεί, με διπλωματικούς κύκλους να βλέπουν ως σενάριο τον νυν γενικό διευθυντή Κορνήλιο Κορνηλίου, ανοίγοντας έτσι νέο ζήτημα για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην διεύθυνση του υπουργείου. Δεν αποκλείεται πάντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης να προχωρήσει σε άλλες σκέψεις, με τον κ. Κορνηλίου να μετακινείται είτε στην Πρεσβεία του Ισραήλ, είτε σε αυτήν της Νέας Υόρκης και όχι της Ουάσινγκτον όπως αρχικά γράφτηκε.
Παντως με την είδηση αποχώρησης του Κυριακου Κενεβεζου από την πρεσβεία αθηναϊκά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αντιδράσεις διπλωματών. Ο κ. Κενεβεζος ως ο αρχαιότερος πρέσβης ανέλαβε τον ρόλο του πρύτανη του διπλωματικού σώματος. Θέση με συμβολική περισσότερο σημασία. Όπως σημειώνεται ο δεύτερος αρχαιότερος είναι ο Ρώσος πρέσβης Μασλοφ που πλέον θα είναι ο διάδοχος του σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω και της ρωσικής εισβολής.