ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας συμφώνησαν Χριστοδουλίδης - Κάρις

Η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, είναι ισχυρότερη από ποτέ, δήλωσε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Τις ομοιότητες Κύπρου και Εσθονίας, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, σημείωσαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Εσθονός ομόλογός του, Αλάρ Κάρις, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και τη συμφωνία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα διερευνώντας νέους τομείς, όπως οι επενδύσεις, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ναυτιλία.

Σε δηλώσεις τους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, «είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Είπε ακόμη, ότι προσβλέπει να ανταποδώσει την επίσκεψη του Εσθονού Προέδρου, ο οποίος αφίχθη στην Κύπρο μαζί με επιχειρηματική αντιπροσωπεία, και να επισκεφθεί το Ταλίν με μια κυπριακή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Ο κ. Κάρις, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο την περίοδο που και οι δύο χώρες γιορτάζουν την 20ή επέτειο ένταξής τους στην ΕΕ. «Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει το βάθος της εταιρικής μας σχέσης με την Κύπρο και την επιθυμία μας να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη στάση της Εσθονίας για την επανένωση της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, «υποστηρίζει πλήρως» την επανένωση με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Πρέπει όλοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να επιτευχθεί αυτό», είπε.

Είπε ακόμη, ότι η χώρα του «εκτιμά ιδιαίτερα» όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η Κύπρος για να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την παροχή της πολύ αναγκαίας πρόσθετης βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα.

Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης τη σημασία της συνέχισης της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, η πρώτη φορά που επισκέφθηκε Πρόεδρος της Εσθονίας την Κύπρο ήταν πριν από 20 χρόνια και ήταν την ίδια χρονιά που Κύπρος και Εσθονία εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Εσθονία έχουν πολλά κοινά, διατηρώντας διπλωματικές σχέσεις από το 1992, σημειώνοντας ότι, και οι δύο χώρες είναι μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και οι λαοί τους είναι ευρηματικοί και εργατικοί.

Πρόσθεσε ότι, με τον Πρόεδρο της Εσθονίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ΕΕ, τις διεθνείς σχέσεις και το Κυπριακό.

Επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις «η συνεργασία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ». Αυτό καταδεικνύεται από την αύξηση στη ροή των επισκέψεων, την αύξηση του εμπορίου και την άνευ προηγουμένου αύξηση στις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη είπε ότι συμφώνησε με τον Εσθονό ομόλογό του, για εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των επενδύσεων, της κυβερνοασφάλειας και της ναυτιλίας.

Σημείωσε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Εσθονίας συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που θα λάβουν μέρος μαζί με Κύπριους ομολόγους τους σε Φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις εξαιρετικές, όπως είπε, επιδόσεις της Εσθονίας σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας που την καθιστούν διεθνές πρότυπο και σημείωσε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από το παράδειγμα της Εσθονίας στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τις δικές μας υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Αναφέρθηκε, επίσης, σε σχετικό Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2022.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δύο χρόνια μετά την παράνομη ρωσική εισβολή και συνεχιζόμενη επιθετικότητα, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στην παρανομία να υπερισχύει». Σημείωσε ότι επαναβεβαίωσαν «ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, φυσικά, της σωστής πλευράς της Ιστορίας».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης και επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ για λύση δύο κρατών».

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, εργάζεται για τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κάρις για τις εξελίξεις επί του σχεδίου «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Αυτή η πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών, δεν στοχεύει να υποκαταστήσει αλλά είναι συμπληρωματική άλλων προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ. Είπε ότι διαβεβαίωσε τον Εσθονό ομόλογό του, πως το όραμά του και μοναδικός σκοπός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ατενίζουν ένα πιο λαμπρό, κοινό μέλλον μαζί», και ότι υπογράμμισε τη σημασία της ίδιας της ΕΕ, με ένα πιο ενεργό ρόλο να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Εσθονός Πρόεδρος, είπε, ότι αυτή η επίσκεψή του, υπογραμμίζει το βάθος της συνεργασίας της χώρας του με την Κύπρο «και την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση των φιλικών μας σχέσεων».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει εκπροσωπεί διάφορους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τη ναυτιλία.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», είπε ο Πρόεδρος της Εσθονίας, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει την τεχνογνωσία για θέματα ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κύπρο στην προετοιμασία της για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, είπε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση ενάντια σε όλες τις αρχές που θεωρούμε πολύτιμες. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και να παρέχουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε».

Είπε ακόμη ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος προς την Ουκρανία.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε ότι η χώρα του «εκτιμά ιδιαίτερα» όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η Κύπρος για να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την παροχή της πολύ αναγκαίας πρόσθετης βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα.

«Το ταξίδι της Αμάλθειας είναι ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς», πρόσθεσε.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Εσθονίας εξέφρασε πλήρη στήριξη προς την Κύπρο, η οποία αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Σημείωσε ότι, η συνολική συνεισφορά της Εσθονίας στον FRONTEX είναι από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την Ουκρανία πιο δυναμικά, πέραν της οικονομικής βοήθειας και κατά πόσο η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω στο θέμα της αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, μέσω της πρωτοβουλίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «για το θέμα της Ουκρανίας, η Κύπρος από την αρχή ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή και κατοχή, είπε «και πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να παράσχει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα». Κάθε κράτος μέλος, πρόσθεσε, έχει τη δική του δυνατότητα στο τι μπορεί να προσφέρει στην ΕΕ, στην προσπάθεια της με άλλους διεθνείς εταίρους να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος προσπαθεί τα μέγιστα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. «Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή», είπε, μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από δυο βδομάδες στην Αίγυπτο «ως μια σαφή ένδειξη της εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή και πιστεύω χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη ανάμιξη της». Θεωρεί, είπε, «ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να επισκεφθούμε τις άλλες χώρες της περιοχής, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως, για παράδειγμα, τον Λίβανο που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κάρις είπε ότι η Εσθονία στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή στρατιωτικά, ανθρωπιστικά και οικονομικά και θα συνεχίσει να το κάνει, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί ο πόλεμος», ο οποίος επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ και τον δυτικό κόσμο ευρύτερα.

Για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Κάρις είπε ότι η Εσθονία κάνει ό,τι μπορεί να για να βοηθήσει, σημειώνοντας την ανάγκη για τερματισμό της κατάστασης.

Σε ερώτηση αν έχουν συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους για ενίσχυση της διμερούς σχέσης στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν συζητηθεί τρόποι ενίσχυσης των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων αυτών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Ανέφερε ακόμη πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Εσθονίας βρίσκεται στην Κύπρο συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της επιθυμίας τους για επενδύσεις στην Κύπρο και σημείωσε ότι προσβλέπει στη δική του επίσκεψη στο Ταλίν με Κύπριους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κάρις αναφέρθηκε στο θέμα της συνδεσιμότητας και ότι συζήτησαν και για απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο λαών αλλά και πολιτιστικών ανταλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση