Kathimerini.com.cy
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε σήμερα, εδώ στις Βρυξέλλες, τον Τόμο που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) για την Αγία Σοφία. Θεωρούμε την σημερινή εκδήλωση ιδιαιτέρως σημαντική, διότι πραγματοποιείται στην ‘‘καρδιά’’ της Ευρώπης, εδώ που εδρεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ‘‘Ναός’’ -θα μου επιτρέψετε να πω- της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, κ. Πανίκος Λεωνίδου κατά την παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης του Τόμου της ΔΣΟ «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» στις Βρυξέλλες.
Ο Πανίκος Λεωνίδου ήταν ο κεντρικός ομιλητής της παρουσίασης του Τόμου, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μητροπολίτης Βελγίου, Έξαρχος Κάτω χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, κ. Andrej Kovachev, η πρέσβης της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κα Σοφία Γραμματά και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Για τον Τόμο, εκτός του κ. Λεωνίδου, μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», κ. Σπύρος Παππάς.
Στην ομιλία του ο κ. Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι «το μνημείο της Αγίας Σοφίας έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελεί μνημείο σύμβολο, μνημείο-αναφορά μιας ζωντανής θρησκευτικής παράδοσης εκατομμυρίων πιστών του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε να τονίσουμε και να θυμίσουμε με την έκδοση αυτού του Τόμου.
Σε μία περίοδο πολιτισμού που διανύουμε ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επέφερε βιβλικές καταστροφές πολλών μνημείων, όλη η πολιτισμένη Ανθρωπότητα έχει θεσπίσει κανόνες συμπεριφοράς, αφενός απέναντι στην έννοια του "Άλλου", του διαφορετικού, έννοιες ή πρόσωπα τα οποία σέβεται, προστατεύει και αναδεικνύει. ‘‘Ετερότητα’’ ονομάζει την τάση αυτή η σύγχρονη επιστήμη. Η μουσουλμανική παράδοση και ζωή είναι σεβαστή σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Η θρησκεία αυτή έχει τα δικά της σεβαστά πιστεύω, τον δικό της σεβαστό τρόπο ζωής, τα δικά της σεβάσμια μνημεία.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αντιμετωπίζουμε την τουλάχιστον προκλητική απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο σε τζαμί. Και μάλιστα, μια μετατροπή με τους δικούς της καθόλου ειρηνικούς συμβολισμούς. Ο εντεταλμένος θρησκευτικός λειτουργός μέσα στον ναό σε ανυψωμένο επίπεδο, θρησκευτικά ενδεδυμένος, με πολεμικό όπλο, με σπαθί. Και τον ίδιο τον Ερντογάν να δηλώνει ότι είναι η ευτυχέστερη μέρα της ζωής του αυτή. Δηλαδή, ποια ημέρα, αυτή που νικήθηκε ο Χριστιανισμός από τον Μουσουλμανισμό. Και όλα αυτά, όχι μόνο στην Ιστορική Αγία Σοφία της Πόλης, αλλά και τις πέντε Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια, καθώς και τον ναό της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα τμήματα της εδαφικής επικράτειας της Κύπρου».