ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι EUMED9 καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Τα εννέα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ χαρακτήρισαν προτάσεις περί λύσης δύο κρατών ως απαράδεκτες

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (EUMED9) καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες τα Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και ζήτησαν αντιστροφή τους στη βάση της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διακήρυξης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021.

Τα εννέα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ, σε κοινή διακήρυξή τους, που υιοθετήθηκε μετά τη σύνοδο του Αλικάντε της Ισπανίας, χαρακτήρισαν προτάσεις περί λύσης δύο κρατών ως απαράδεκτες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει πως «δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου έμμεσες αναφορές στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως σε περιόδους που παρατηρείται αναθεωρητισμός η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, η μη εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά χωρών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη, επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι απέναντι σε παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές.

Όπως και δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Χαιρέτισε εξάλλου με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη ρητή καταδίκη ανάλογων προσπαθειών, όχι μόνον από τους οκτώ μεσογειακούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και το σύνολο της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε εκ νέου πως «δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Εξάλλου με αφορμή ότι η σημερινή σύνοδος θα είναι η τελευταία υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η θητεία του λήγει την 1η Μαρτίου το 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του για την άριστη μεταξύ τους συνεργασία, τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εξίσου σημαντικό, και για την ειλικρινή φιλία που αναπτύξαμε μεταξύ μας.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι κοινή η βούληση να προχωρήσουν οι χώρες της EUMED9 «σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας κυρίως στη Μεσόγειο που είναι χώρος που επιθυμούν να διατηρήσουν ασφαλή και κυρίαρχο με κοινές δράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από μη φιλικές ναυτικές δυνάμεις».

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο Κυπριακό, λέγοντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά, «όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η αναφορές για την Κύπρο στη διακήρυξη του Αλικάντε

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι ηγέτες των εννέα κρατών επαναλαμβάνουν «την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι δεσμευτικά για όλους και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις (ευρωπαϊκές) αρχές και αξίες.

«Οι προσπάθειες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να υπονομεύονται από παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες και στην κυπριακή επικράτεια», ανέφεραν οι MED9 καταδικάζοντας «σθεναρά τις έκνομες τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αντιτίθενται στα ψηφίσματα 550 (1984) και 780 (1992) και ζητούμε την αντιστροφή τους σύμφωνα με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Διακήρυξη του Ύπατου Εκπροσώπου εκ μέρους της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η αναφορές?

Patrikios
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X