Kathimerini.com.cy
Ο διεθνής οργανισμός OCCRP που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά συνδέει ξανά την Κύπρο με υποθέσεις επενδύσεων στο πολυτελές ξενοδοχείο Cap St Georges στην Πέγεια που έχουν να κάνουν με την περιβόητη υπόθεση Magnitsky που αφορά φορολογική απάτη στην Ρωσία.
Η υπόθεση Magnitsky
Η υπόθεση πήρε το όνομά της από τον πληροφοριοδότη Sergei Magnitsky, ο οποίος πέθανε στη φυλακή αφού πρώτα κατέθεσε για μια απάτη κατά την οποία 230 εκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από το ρωσικό κράτος και διοχετεύθηκαν από τη χώρα μέσα από έναν «λαβύρινθο» από εταιρείες-κέλυφος.
Η σύνδεση με την Κύπρο
Το ξενοδοχείο Cap St Georges
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του OCCRP «διαφημίσεις και διαφημιστικές πινακίδες αναφέρουν ως κατασκευαστή του πολυτελούς θερέτρου ως την Korantina Homes, μια εταιρεία που ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ιωάννου. Ωστόσο η προέλευση του Cap St Georges είναι λίγο πιο περίπλοκη - και θολή - από ό, τι υποδηλώνουν οι διαφημίσεις του. Το θέρετρο αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα από έναν όμιλο εταιρειών που περιελάβανε σκιώδεις υπεράκτιες εταιρείες, καθιστώντας δύσκολο να εξακριβωθεί ποιος ήταν ιδιοκτήτης ή ποιος επένδυσε στο έργο όλα αυτά τα χρόνια». Οι πολυτελείς βίλες στο Cap St Georges είχαν ως πρώτους επενδυτές άτομα που συνδέονται με την περιβόητη ρωσική φορολογική απάτη εκατομμυρίων, προσθέτει.
Οι δημοσιογράφοι του OCCRP έφτασαν στις αποκαλύψεις αξιοποιώντας αρχεία που διέρρευσαν από εταιρίες αλλά και από την πρόσφατη αποκάλυψη των Cyprus Confidential.
Οι πρωταγωνιστές
Πηγή φωτογραφίας - occrp.org
Σύμφωνα πάντα με το OCCRP ο φερόμενος αρχηγός μιας εγκληματικής ομάδας πίσω από τη φορολογική απάτη, Dmitry Klyuev, ήταν ένας από τους πρώτους αγοραστές μιας βίλας στο Cap St Georges και φαίνεται να ήταν μέτοχος σε μια επενδυτική εταιρεία πίσω από το θέρετρο. Ο Klyuev κατονομάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως άτομο του «οργανωμένου εγκλήματος» και του επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2014 για τον φερόμενο ρόλο του στην συνωμοσία που αποκάλυψε ο Magnitsky — σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται ότι κράτησε τη βίλα του μέχρι το 2019 όπου την μεταβίβασε σε ιδιοκτήτες πληρεξουσίου.
Η επένδυση στην Πέγεια (Πηγή φωτογραφίας - occrp.org)
Ο Igor Sagiryan -τότε πρόεδρος μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας της οποίας η θυγατρική φέρεται να έλαβε εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες που συνδέονται με τα έσοδα από τη φορολογική απάτη- ήταν ιδρυτικός μέτοχος της υπεράκτιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που έφερε επενδυτές στο έργο Cap St Georges. Η θυγατρική της εταιρείας κατείχε μέρος της γης στην οποία κατασκευάστηκε το έργο.
Πώς απαντά ο Γιώργος Ιωάννου της Korantina Homes
O κ. Γιώργος Ιωάννου (Πηγή φωτογραφίας - Σημερινή Online)
Να σημειωθεί ότι το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε την Κύπρο ότι απέτυχε να αξιολογήσει σωστά πολλά έργα (συμπεριλαμβανομένου και του Cap St Georges) που θα επηρέαζαν το φυσικό περιβάλλον.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί παρεμβάσεων στην περιοχή ο κ. Ιωάννου είπε στο OCCRP ότι κατά την ανάπτυξη της περιοχής, «ήμασταν πολύ προσεκτικοί στην τήρηση όλων των κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών περιορισμών, ώστε η ανάπτυξη να μην παρεμβαίνει ή να βλάπτει τη φυσική ομορφιά της περιοχής». Είπε ότι η εταιρεία του, η Korantina, και όλες οι εταιρείες υπό αυτήν, «ακολουθούν πάντα όλους τους νόμους και τους κανονισμούς και λειτουργούμε με πλήρη σεβασμό προς όλους τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από το 2016 έως το 2022, οι εταιρείες του κ. Ιωάννου έκαναν δωρεές τουλάχιστον 170.000 ευρώ, σε όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην βουλή τα τελευταία δέκα χρόνια εκτός από το «Κόμμα των Πρασίνων» (αναφερόμενο το δημοσίευμα στους Οικολόγους).
Η Θεανώ Καλαβάνα, πρόεδρος του ΟΠΕΚ, μιλώντας στο OCCRP χαρακτήρισε τις δωρεές γενναιόδωρες σε σχέση με τα ποσά που δίνονται στα πολιτικά κόμματα σε τέτοιες περιπτώσεις στην Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ιωάννου είπε ότι όλες εισφορές ήταν στην βάση του μέγιστου ποσού συνεισφοράς, χαρακτηρίζοντας την κάθε εισφορά ως «διαφανή».