ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο απόηχος Ζελένσκι στη Βουλή - Παραλείψεις, αντιδράσεις, αλληλεγγύη και… τεχνικό πρόβλημα

Η ομιλία του Ουκρανού Πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην έκτακτη χθεσινή (Πέμπτη 7/4) συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων έφερε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, αφού αφενός αναφέρθηκε στη στάση αρχής της Κύπρου -σε ότι αφορά την καταδίκη της ρωσικής εισβολής- αλλά και στην έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε ο κυπριακός λαός -μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας- και αφετέρου με τόνο δηκτικό κάλεσε τη χώρα μας να αποκλείσει λιμάνια και αεροδρόμια, να σταματήσει να εκδίδει «χρυσά διαβατήρια» σε Ρώσους «ξεχνώντας» οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή ενώ λόγω… τεχνικού προβλήματος χάθηκε η σύνδεση (και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ) την ώρα της ομιλίας της ΠτΒ, Αννίτας Δημητρίου.

Έντονα ενοχλημένος ο Αναστασιάδης, σε πιο ήπιους τόνους η Αννίτα

Μετά το πέρας της συνεδρίας και απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την στάση του Ουκρανού Προέδρου και την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην τουρκική εισβολή με τον ίδιο ν’αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε».

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Σε πιο ήπιους τόνους η αντίδραση της ΠτΒ Αννίτας Δημητρίου που μιλώντας για τη μη αναφορά Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέφερε πως «δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να πει κάτι, ωστόσο, αναμέναμε ότι θα υπήρχε μια διπλωματική έστω τοποθέτηση, ειδικότερα για μια χώρα που κατανοεί απόλυτα τι σημαίνει εισβολή και συνεχόμενη κατοχή, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Όπως είναι γνωστό μετά την διαδικτυακή παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή μαζί με τον «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος το ΑΚΕΛ ενημέρωσε με γραπτή ανακοίνωση πως δεν πρόκειται να παραστεί στην ειδική συνεδρία. Τονίζοντας πως καταδίκασε απερίφραστα την ρωσική εισβολή και με δεδομένη την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό είχε δηλώσει αρχικά τις επιφυλάξεις του για το διάγγελμα όμως κατέληξε λέγοντας «εξέλιξη όμως με την επιλογή να προβληθούν νεοφασίστες στο διάγγελμα Ζελένσκι δεν επιτρέπει την παρουσία μας.»

Από πλευράς ΔΗΚΟ αναφέρθηκε πως το κόμμα συμφώνησε με την παρουσία του Ουκρανού Προέδρου στην ειδική συνεδρία υπογραμμίζοντας τα κοινά χαρακτηριστικά της εισβολής δηλώνοντας την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, όμως τονίστηκε η ενόχληση απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στην τουρκική εισβολή, ιδιαίτερα από μία χώρα που απευθύνθηκε σε μας για να ζητήσει στήριξη.

«Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να καταθέσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση για την παράλειψη του Ουκρανού Προέδρου ν’ αναφερθεί στην τουρκική εισβολή. Ο Κυπριακός λαός ως θύμα των τουρκικών θηριωδιών του 1974 και ως θύμα εισβολής και κατοχής μέχρι σήμερα, είναι ίσως ο μοναδικός ευρωπαϊκός λαός που πραγματικά μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες αυτού του πολέμου» ενώ με νέα αναφορά υπογράμμισε πως «Θα θέλαμε ο κ. Ζελένσκι να είχε αναφερθεί στην τουρκική εισβολή, αναγνωρίζοντας τα όσα έχει βιώσει και εξακολουθεί να βιώνει η Κύπρος, μια χώρα στην οποία ο ίδιος απευθύνθηκε για να ζητήσει στήριξη».

Διαφορετική στάση κράτησε η ΕΔΕΚ που είχε τονίσει εκ των προτέρων την διαφωνία της για την ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την αιτιολόγηση ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν καταδίκασε ποτέ την τουρκική εισβολή ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ καταδίκασε όλες τις ενέργειες που οδηγούν σε πολιτική ή στρατιωτική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξαρτήτου κράτους και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στον Ουκρανικό λαό για τα όσα βιώνει», επεσήμανε.

«Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά μας που κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος ζητεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, την αλληλεγγύη προς την χώρα του και την διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας»

Πιο μετριοπαθής η στάση που κράτησε η ΔΗΠΑ που μέσω δηλώσεων του αντιπροέδρου της Μαρίνου Κλεάνθους ανέφερε ότι θα ανέμενε τουλάχιστον να εξέφραζε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας την συμπαράσταση και την συμπάθεια του για τα όσα βιώνει ο Κυπριακός λαός τα τελευταία 48 χρόνια, όμως παράλληλα «δικαιολόγησε» την στάση του Ζελένσκι λέγοντας πως «Αντιλαμβανόμαστε τις διπλωματικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες να καταδικάσει οποιαδήποτε χώρα από την οποία ο ίδιος έχει ζητήσει να εγγυηθούν το μέλλον της χώρας του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση