ΚΥΠΕ
Λύση του Κυπριακού που θα συνάδει με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και θα βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εξακολουθεί να στηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως διαβεβαιώνει με επιστολή του προς παροικιακή οργάνωση ο Υπουργός Ευρώπης της Κυβέρνησης Τρας, Λίο Ντόχερτι.
Στην πρώτη του αναφορά στο Κυπριακό, ο νέος Υπουργός Ευρώπης γράφει σε απαντητική επιστολή εκ μέρους της κ. Τρας προς το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων: «Πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει μέσω μίας δίκαιης και με διάρκεια λύσης στο νησί εντός των παραμέτρων του Ηνωμένων Εθνών».
Προσθέτει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία «και να εισηγείται μια λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών βασισμένης στο μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας - ένα μοντέλο που είναι διεθνώς αποδεκτό και που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρύ ώστε να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών».
Ο κ. Ντόχερτι συμπληρώνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές λύσης.
Αναφέρει επίσης ότι «εν τέλει εναπόκειται στον Ελληνοκύπριο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες μιας λύσης», αλλά στο ενδιάμεσο το Λονδίνο θα συνεχίσει να συνεισφέρει προς μία λύση, «περιλαμβανομένου μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού μας στην UNFICYP και της υποστήριξής μας για τη διαδικασία λύσης υπό τα Ηνωμένα Έθνη».
Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης προσθέτει ότι «η σκιά των γεγονότων του 1974 εξακολουθεί να ρίχνει μακριά σκιά πάνω από την Κύπρο» και γράφει πως το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στις τουρκικές ενέργειες του 1974, περιλαμβανομένης της σύνταξης του Ψηφίσματος 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε σε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Τονίζει, εξάλλου, ότι η διμερής σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου δεν υπήρξε ποτέ πιο δυνατή, με συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και διατυπώνει την ελπίδα για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής τα επόμενα χρόνια.
Κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο λαών, στον οποίο βασίζεται η συνεργασία σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο τουρισμός.
Η επιστολή έχει ως παραλήπτη τον Δώρο Παρτασίδη που είχε απευθύνει επιστολή για το Κυπριακό προς την Πρωθυπουργό Λιζ Τρας μαζί με συναδέλφους από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.