ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναι φορέων στη Βουλή για ενημέρωση Επ. Δεοντολογίας Αθλητισμού από Νομική Υπηρεσία

Η συζήτηση αφορούσε πρόταση νόμου με την οποία ζητείται η αναθεώρηση των διατάξεων της περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων

ΚΥΠΕ

Τη σύμφωνη γνώμη τους σχετικά με πρόταση νόμου για παροχή δυνατότητας στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ώστε να λαμβάνει ενημέρωση αναφορικά με την πορεία παραπεμφθεισών υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εξέφρασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορούσε πρόταση νόμου από πλευράς των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, με την οποία ζητείται η αναθεώρηση των διατάξεων της περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων νομοθεσίας ούτως ώστε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού να δύναται να λαμβάνει ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία για την πορεία των υποθέσεων που η ίδια είχε ερευνήσει.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν εκτός από εκπροσώπους της Επιτροπής Δεοντολογίας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου.

Άπαντες οι ανωτέρω συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης νόμου, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για πάταξη της διαφθοράς και της παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης υπογράμμισε πως η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι δυο έννοιες που πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Νομικών θα παρακολουθεί πολύ στενά όλα όσα συμβαίνουν ή συνέβησαν στο παρελθόν σε σχέση με πράξεις διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου

Σημειώνοντας ότι η πρόταση νόμου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ο κ. Τορναρίτης προσέθεσε πως θα τύχουν επεξεργασίας και άλλες προτάσεις, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα που πρέπει να εγκαθιδρύσει η κυπριακή Πολιτεία έναντι της όποιας πράξης διαφθοράς.

Επιφυλάξεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί το είδος της ενημέρωσης που θα ζητείται καθώς πρόκειται για ανακριτικό υλικό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ ζήτησε επίσης ενίσχυση του καθήκοντος της εχεμύθειας του προέδρου και των μελών της Επιτροπής εντός του νομοθετικού πλαισίου, προς αποφυγή διαρροής πληροφοριών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως η πρόταση νόμου έχει ως αφετηρία ενδεχόμενα υποθέσεις που εστάλησαν στη Νομική Υπηρεσία, ως προς τις οποίες δεν είναι γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκονται και κατά πόσο έχουν προχωρήσει, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη να επιβεβαιώνει την εικασία του κ. Δημητρίου και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ να προσθέτει πως δεδομένης της ύπαρξης της πρόνοιας σε άλλο νόμο είναι σωστό να εφαρμοστεί.

Σε ό,τι αφορά τους ενδοιασμούς κάποιων Βουλευτών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεδομένης της ύπαρξης νομομαθών μελών στις τάξεις της, η Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού θα μπορεί να αναγνωρίζει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ενημέρωση, για λόγους κοινού συμφέροντος και προστασίας της υπόθεσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μεταξύ των εισηγητών της πρότασης νόμου Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία πως στόχος της πρότασης είναι να προστεθεί πρόνοια στον Περί Καταπολέμησης και Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στον νόμο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, που θα επιτρέπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Αθλητισμού, όταν και εφόσον παραπέμψει ένα πόρισμα ή μία έκθεση γεγονότων μετά από έρευνά της, στην οποία κρίνει ότι προκύπτουν ή ενδεχόμενα να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, στη Νομική Υπηρεσία για ποινικές έρευνες, να ζητά ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αυτών των ερευνών.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε πως το λεκτικό της πρότασης είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που εισήχθη στη νομοθεσία για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, προσθέτοντας πως είναι σύμφωνη και η Νομική Υπηρεσία, η οποία συνδιαμόρφωσε το τότε κείμενο.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως κατά τη γνώμη του δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, κάτι που αναδείχθηκε, όπως είπε, και από τη συζήτηση, κατά την οποία συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσθέτοντας πως κάποιες ανησυχίες κάποιων κομμάτων έχουν απαντηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι θα προχωρήσει στην Ολομέλεια το τάχιστο για να ψηφιστεί, ώστε να προστεθεί ακόμα ένα όπλο στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας.

Σε παρέμβαση της εντός της συνεδρίας η Βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε εκ πρώτης όψεως σύμφωνη με την τροπολογία, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία προς τη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο να ζητηθεί ενημέρωση για την πορεία μιας υπόθεσης με συγκεκριμένο ερώτημα, με τη Νομική Υπηρεσία να απαντά πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του παρόντος παρά μόνο για την πρόταση νόμου, η οποία είναι ίδια με αυτή της Αρχής κατά της Διαφθοράς, προσθέτοντας πως συμφωνεί με αυτήν την πρόταση.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρία τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, απευθύνοντας παράλληλα ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία αν είναι δυνατή η ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκάστοτε έρευνα και αν θα μπορούσε να ενισχυθεί το προταθέν λεκτικό, με την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας να απαντά πως το ίδιο λεκτικό περιλαμβάνεται στην πρόταση για δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφοράς, ενός ανεξάρτητου οργάνου, η οποία όπως είπε ψηφίστηκε και διέπεται από το τεκμήριο της συνταγματικότητας.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση νόμου και συνεχάρη τους εισηγητές της

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση