ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό - Αν. Μεσόγειος: Πάνω από τις μισές αφίξεις αφορούν την Κύπρο

Οι κύριες υπηκοότητες σε αριθμό ατόμων προέρχονται από τη Συρία, τη Νιγηρία και το Κονγκό

ΚΥΠΕ

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών και αιτητών ασύλου που έχουν εντοπιστεί κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Η αύξηση που καταγράφηκε στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται κυρίως στις αφίξεις στην Κύπρο. Μάλιστα πάνω από τις μισές αφίξεις στον συγκεκριμένο διάδρομο αφορούν την Κύπρο, με τις κύριες υπηκοότητες σε αριθμό ατόμων να προέρχονται από τη Συρία, τη Νιγηρία και το Κονγκό.

Σε επίπεδο ΕΕ οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν κατά 69% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, φτάνοντας στις 57.800.

Μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκαν συνολικά 15.000 παράτυπες διελεύσεις, 79% περισσότερες σε σχέση με τον Απρίλιο πέρσι.

Ειδικότερα, οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις, πάνω από τις μισές συνολικά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, καταγράφηκαν στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Συνολικά καταγράφηκαν 27.172 διελεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 130% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι κύριες εθνικότητες περιλαμβάνουν Σύριους και Αφγανούς πολίτες.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων διελεύσεων καταγράφηκε στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 9.300 διελεύσεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, κάτι που αποτελεί 4% αύξηση σε σχέση με πέρσι. Οι κυριότερες εθνικότητες ήταν οι Αιγύπτιοι, οι Μπαγκλαντεσιανοί και οι Τυνήσιοι.

Στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου καταγράφηκαν 9.109 παράτυπες αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, αριθμός που αποτελεί αύξηση 86% σε σχέση με πέρσι.

Στις εκτιμήσεις του Frontex περιλαμβάνονται και τα χερσαία σύνορα στην ανατολική Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν 1.683 παράτυπες διελεύσεις, πέντε φορές περισσότερες από πέρσι, με τις περισσότερες να αφορούν πολίτες της Ουκρανίας, του Ιράκ και της Λευκορωσίας.

Ακόμα, έχει συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός μεταναστών που περνούν την Μάγχη από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς καταγράφηκαν 12.800 προσπάθειες, αύξηση 160% σε σχέση με πέρσι. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου, τα πιο πάνω δεδομένα δεν περιλαμβάνουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που μπαίνουν στην ΕΕ μέσω συνοριακών σημείων διέλευσης. Από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στην ΕΕ πέραν των 5,9 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, προστίθεται.

Ο Frontex έχει αυτή στιγμή παρουσία πέραν των 2.000 μόνιμων μελών του σώματος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ καθώς και στην Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία.

Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις αφορούν τα περιστατικά εντοπισμών παράτυπης διέλευσης και πως το ίδιο άτομο μπορεί να μετρηθεί πάνω από μια φορά καθώς επιχειρεί είσοδο στην ΕΕ από διαφορετικά σημεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X