ΚΥΠΕ
Στην ανάγκη για λογοδοσία, κάθαρση και τιμωρία των ενόχων αναφέρθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Παρασκευής σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών του, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν, στην Πάφο.
Ανέφερε παράλληλα ότι οι πολίτες ζητούν μια οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι αθέμιτο πλουτισμό για τους λίγους. Το 2005 το 10% του πληθυσμού ήλεγχε το 50% του πλούτου της χώρας, ενώ σήμερα το 10% του πληθυσμού ελέγχει σχεδόν το 70% του πλούτου, συνέχισε, με αποτέλεσμα η κοινωνία να φτωχοποιείται και η μεσαία τάξη να έχει εξαφανισθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη «ο τόπος χρειάζεται λογοδοσία, εξυγίανση, χρηστή διοίκηση, κάθαρση και τιμωρία των ενόχων για τα σκάνδαλα που διασύρουν διεθνώς την χώρα».
Εξάλλου ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε τους ανθυποψηφίους του, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, συνεχιστές του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι δύο, συμπλήρωσε, ήταν μέρος της δεκαετούς διακυβέρνησης που οδήγησε τον τόπο σε μεγάλα αδιέξοδα και είναι αντίγραφα της σημερινής διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.
Είπε ακόμη ότι «ερωτοτροπούν» με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, το ΕΛΑΜ και την Χρυσή Αυγή, με δυνάμεις και ιδεολογίες που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Για αυτό, συμπλήρωσε, η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με αυτούς.
O κ. Μαυρογιάννης είπε πως μπαίνοντας στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών, ο καθένας θα πρέπει να απαντήσει σε ένα θεμελιώδης ερώτημα, κατά πόσο «θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν ή θέλουμε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία τις ίδιες πολιτικές, τους ίδιους ανθρώπους, τα ίδια αδιέξοδα».
Πρόσθεσε πως ο τόπος περάσε μια δεκαετία που τον πλήγωσε πραγματικά και «ό,τι και να λένε οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυπριακή κοινωνία ζει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα».
Από την μια, είπε, είναι η πραγματικότητα αυτή που ζούμε όλοι εμείς με τα προβλήματα και τις δυσκολίες και τη θλιβερή διάσταση του να μην τα βγάζει πέρα ο κόσμος στο τέλος του μήνα. Από την άλλη συνέχισε, υπάρχει και μια εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν και θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες, «ότι περίπου ζούμε στο παράδεισο». «Η αλλαγή για μας δεν είναι σύνθημα, αλλά είναι κοινωνική απαίτηση» συμπλήρωσε.
Για το Κυπριακό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και η οποία θα επανενώσει τον τόπο, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και ιδιοκτησία και θα επιτρέπει να εφαρμοσθούν όλες οι ελευθερίες της ΕΕ.
Η λύση αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, ανέφερε. Το κράτος θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, είπε, προσθέτοντας πως αυτή είναι η λύση που οραματιζόμαστε και αυτή είναι η λύση κοντά στην οποία φτάσαμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Είπε ακόμη πως δεν μπορεί να έχει μέλλον αυτός ο τόπος χωρίς την λύση του Κυπριακού.